„De la manifestația consacrată Unirii, din centrul Chișinăului, a lipsit producătorul unei eventuale viitoare uniri a Republicii Moldova cu România, dar a fost prezent produsul, în sensul rezultatului unui proces de timp de mai mult de jumătate de secol…”
---
Un observator atent ar fi putut remarca printre participanții la ceea ce organizatorii au numit „Marea Adunare Centenară”, din duminica trecută, preponderent fețe mai aspre, mai arse de soare și mai bătute de vânt, fețe neorășenești. Participarea mai masivă a oamenilor de la sat, decât cei de la oraș, pare să fi fost unul dintre semnele distinctive ale manifestației, în comparație cu alte acțiuni de masă, desfășurate în ultimii ani în Piața Marii Adunări Naționale. Impresia se accentuează și prin numărul cel mai mare de persoane de la țară care au vorbit în ultimii 25 de ani de la microfonul manifestațiilor similare din centrul capitalei, preponderent, primari ai localităților semnatare ale declarațiilor simbolice de unire.
Sătenii au devenit unioniști mai activi?
Din aceleași observații: vârsta celor mai mulți participanți a fost cuprinsă între 35-40 de ani și 55-60, sunt reprezentanți ai categoriilor cu tendințe spre clasa mijlocie, vestimentație de valori medii din punct de vedere estetic și de preț, însemne personale, pe lângă cele colective, legate de Centenar. Și mult mai puțini oameni tineri de la țară. Și mult mai puțini orășeni, în general. Sau poate că fețele tinerilor de la țară nu au apucat încă să se înăsprească atât de vizibil…
De ce oare să se fi făcut o parte din săteni adepți mai pronunțați ai Unirii? Sătenii care, de regulă, sunt mai pragmatici, mai cu picioarele pe pământ în raport cu conceptele și ademenirile politice, decât „omologii” lor orășeni?
O parte din răspuns ar putea fi că și sătenii împărtășesc sentimente legate de identitate, comunitate de limbă, istorie și cultură cu românii din dreapta Prutului. Aceasta s-ar putea referi în special la o parte din intelectualitatea rurală, mai informată decât majoritatea oamenilor care au mai rămas la țară. Dar pentru că nu putem presupune că la acțiunea de duminică au participat doar profesori și medici de la sate, trebuie să admitem că și această categorie s-ar putea să fie puternic motivată și de considerente mai comune pentru întreaga populație pro-unire, în special de la sate.
Unirea ca ultima șansă?
Se pare că, pentru toți sătenii-unioniști, Unirea este ultima șansă de a-și schimba viața pe care o trăiesc. Aceasta după ce au văzut eșuate alte idealuri și speranțe în acest sens. Generalizând, am putea spune că, pe moment, cei mai mulți care au îmbrățișat ideea unirii sunt oamenii de vârstă activă din satele Moldovei care duc greul muncii grele de la sate, greul lipsei copiilor plecați peste hotare în căutarea unei sorți mai bune ca a părinților, greul lipsei acute a medicilor, profesorilor, elevilor și a brațelor de muncă, greul sărăciei și al deznădejdii. Mai degrabă, aceasta a avut în vedere unul din vorbitorii Adunării de duminică atunci când a spus că „dacă statul nu va face Unirea, atunci satul o va face”.
Astfel, în multe privințe, gradul de pătrundere a ideii Unirii în societatea moldovenească, pe lângă considerentele identitare, este direct proporțională cu gradul dezamăgirilor și eșecurilor trăite de oamenii de aici și, în special, de cei de la sate. Producătorul principal al acestei stări de spirit sunt toate guvernările care s-au perindat de la independență încoace, dar absolut toate, nu doar cele din ultimii ani care s-au autoproclamat pro-europene, cum ar afirma într-o ieșire în public președintele Igor Dodon, cunoscut oponent al ideii Unirii. Și guvernarea „statalistă” de până la „pro-europeni”, cea comunistă din care a făcut parte și domnul președinte, a avut partea sa de „contribuție” în spulberarea idealurilor într-o viață cu adevărat mai bună, respectiv, în crearea „produsului Unirii”.
„Statalitate” și „stabilitate” iluzorie
Rămâne valabil și astăzi un exemplu citat de IPN într-o analiză mai veche. Era vorba despre o persoană intrarea căreia în categoria celor cu dizabilități severe a coincis cu începutul guvernării comuniste, când i s-a stabilit o pensie de 400 de lei moldovenești pe lună. Timp de opt ani de „statalitate” și „stabilitate”, pensia a crescut cu câte 50 de lei în fiecare an, aproximativ 2-3 euro, ajungând până la 800 de lei moldovenești, la sfârșitul acelei guvernări, acum ar fi vreo 40 de euro. Între timp, ne pare rău că trebuie să o spunem și pe aceasta, persoana a decedat și n-a mai apucat să se bucure de alte roade ale acelei „statalități” și acelei „stabilități”. Toți pensionarii din Republica Moldova și toți țăranii, în special, cunosc că în România pensiile și salariile sunt acum de ordinul zecilor mai mari. Că un pașaport românesc îți dă mai multe drepturi în lume și în special în Europa, îți creează acces liber la nivelul de trai al europenilor. Că propriul stat așa și nu a găsit bani pentru a repara școala și grădinița din sat timp de 25 de ani, iar statul „străin”, România a găsit...
Eșuat „din start” și proces de eșuare
Poate că nu toată lumea ar fi de acord cu o teză mai veche lansată de un tribun cunoscut al Unirii la manifestația de duminică, potrivit căreia „statul Republica Moldova a fost un proiect eșuat din start”. Dar mult mai multă lume ar împărtăși concluzia că „proiectul statului Republica Moldova a fost eșuat din start și până acum”. Responsabilitatea pentru această eșuare le aparține, în mare măsură, tuturor guvernărilor trecute și cea actuală încă nu a demonstrat că merită să fie scoasă din listă.
La Adunarea de duminică nu a îndrăznit să vină nimeni în calitate de actuali sau foști guvernați care să-și asume responsabilitate publică pentru sentimentul forțat de Unire al multor moldoveni. În sensul acesta, de la manifestația din centrul Chișinăului a lipsit producătorul unei eventuale viitoare Uniri a Republicii Moldova cu România, dar a fost prezent masiv produsul, în sensul rezultatului acestui proces de timp de mai mult de jumătate de secol.
Valeriu Vasilică, IPN
Valeriu Vasilică
Vezi și:
- Participarea transnistrenilor în alegeri: între beneficiu și pericol. Analiză de Valeriu Vasilică
- Cârdășia Moscovei și a Tiraspolului va continua „până la sfârșit”. Analiză de Valeriu Vasilică
- Valentin Constantinov: Pe dictatori îi interesează doar puterea personală. Interviu IPN
- Yoshihiro Katayama: Programele japoneze de asistență s-au extins în toate domeniile vieții societății moldovenești. Interviu IPN
- Beneficiile și riscurile reluării exporturilor de fructe în Rusia. Analiză de Valeriu Vasilică
- Opriți războiul!… și filmele despre război. Consemnări de Valeriu Vasilică
- Benedetto Della Vedova: Pornim de la relațiile excelente pentru a crea spații noi pentru apropiere
- După Rusia, și o parte din Moldova bate în SUA sau Patria se vinde doar ieftin! Analiză de Valeriu Vasilică
- Hârtia de turnesol a dosarului deputaților transfugi. Analiză de Valeriu Vasilică
- Asociația, venită de pe Lună, a Judecătorilor din Republica Moldova. Analiză de Valeriu Vasilică
- Virusul sau Cel de-al Doilea Om este ucigaș? Analiză de Valeriu Vasilică
- Valeria Biagiotti: Vă invit să deveniți agenţii schimbării, fiecare să înceapă de la sine
- Natalia Gavrilița: E crucial să construim țara cu o majoritate stabilă, integră și bine intenționată. Interviu IPN
- Ruth Huber: Noua Strategie de cooperare internațională a Elveției confirmă că Moldova rămâne o țară prioritară. Interviu IPN
- „Guvernarea”- Opoziția, scor 1:1. Prelungiri sau lovituri de departajare? Analiza IPN
- Mihai Murguleț: Reformarea justiției depinde de voința politică. Interviu IPN
- Desiree Jongsma: Examinăm și implicațiile mai larg COVID-19 pentru copii și femei. Interviu IPN
- Mihail Cotorobai: „Coronavirusul nu poate să anuleze drepturile omului”. Interviu IPN
- Peter Michalko: „Cuvântul-cheie în noile politici ale UE este „împreună”. Interviu IPN
- Premierului Ion Chicu îi cedează nervii?
- Fisura salvatoare a PDM. Analiză IPN
- Ion Chicu: Avem o societate care s-a dezamăgit în instituțiile și viitorul acestui stat
- Pavel Filip: Republica Moldova este totuși pe un drum de evoluție
- Maia Sandu: O viață mai bună înseamnă libertate și regim care respectă drepturile omului
- Andrei Năstase: PPPDA a militat și a insistat pe unitatea forțelor proeuropene
- Daniel Ioniță: Acolo unde sunt mai mulți români, există și o mică Românie... Interviu IPN
- Ion Manole: Vom insista ca dialogul politic să conțină garanții reale pentru respectarea drepturilor omului în Transnistria
- Valeria Biagiotti: Există lucruri care fac relațiile moldo-italiene mai speciale... Interviu IPN
- Inițiativa sau Moțiunea? Motivele și efectele lor. Analiză IPN
- PSRM-ACUM: Condamnați la colaborare și la distrugere... Analiză IPN
- Angela Ganninger: Și nu este adevărat că înainte lucrurile au stat mai bine... Interviu IPN
- Nicu Popescu: Cu partenerii de dezvoltare avem un „târg” decalat în timp. Interviu IPN
- Felicitări pentru „holding”. Întrebări pentru Maia Sandu. Analiza IPN
- Ce au spus si ce au vrut să spună deputații în ultima sesiune? Analiză IPN
- De ce a plecat Vlad Plahotniuc? Va reveni? Analiză IPN
- De cine se teme Ilan Șor? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Ceea ce ne leagă vine din dorința comună de a fi liberi. Interviu IPN
- Coaliția de guvernare: comunicare deficitară, fumigene și opacitate. Analiză IPN
- Nu se va ajunge la anticipate, deși este una din soluții, sugerate de electorat. Analiză IPN
- Kalman Mizsei: Linia de demarcare între putere și opoziție se trage pe interpretarea calității democrației
- Zdeněk Krejčí : Oamenii din țările mici nu-și pot permite luxul să se certe între ei în chestiuni de bază. Interviu IPN
- O fază mai bună a relațiilor moldo-ruse: mit, realitate sau deja-vu? Analiză IPN
- Vadim Bacinschi: „Suntem o seminție bântuită de atâtea controverse, himere și erori...”. Interviu IPN
- Repoziționarea PDM – corectă, forțată și nesinceră. Analiză IPN
- Integrarea europeană și consensul în Constituție, analiză IPN
- Daniel Ioniță: Susținerea Republicii Moldova este un obiectiv împărtășit la nivelul întregii societăți românești. Interviu IPN
- Moldova, țară căreia nu i se întinde mâna? Analiză IPN
- Reforma nu are susținere, Revoluția se amână. Analiză IPN
- Apoi a venit pădurarul și i-a alungat pe toți sau De ce nu a mers? Analiză IPN
- Opoziția a mușcat nada. Cine a pus-o? Cine se va prinde? Analiză IPN
- Sabine Krause: Un manual ce-i ajută pe germani să înțeleagă mai bine Moldova, pe care o îndrăgește oricine vine aici. Interviu IPN
- Valeria Biagiotti: Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de populația italiană. Interviu IPN
- Andrian Candu, recidivă simptomatică? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Visul meu este să creăm o legătură puternică între oamenii de aici și din Polonia. Interviu IPN
- Guvernarea se repetă și opoziția întârzie. Analiză IPN
- „Curățare de grajduri” și de speranțe la Chișinău. Analiză IPN
- Peter Michalko: În 2017 au apărut elemente noi în relația UE-RM. Interviu IPN
- Parlamentarele 2018, balaur cu trei capete condamnate să se înghită reciproc. Analiză IPN
- Ce au în comun șoferii, politicienii și butoanele pentru arme de distrugere în masă? Analiză IPN
- Pentru ce a putut merge Plahotniuc la Erdogan? Analiză IPN
- Sistemul mixt: Înger sau Demon pogorât peste Moldova? Analiză IPN
- Planurile B ale schimbării sistemului electoral. Analiză IPN
- Merab Antadze: Calea europeană de dezvoltare este cea mai corectă pentru Moldova și Georgia, interviu IPN
- Deficit de comunicare şi de consens în „uninominalul-mixt”. Analiză IPN
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN, episodul 2
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute, analiză IPN. Reluare din 15 aprilie 2009
- Principala problema a iniţiativei uninominale este iniţiatorul. Analiză IPN
- Deteriorare previzibilă şi inevitabilă a relaţiilor moldo-ruse? Analiză IPN
- Sensul politic şi sensul uman al împăcării. Analiză IPN
- De ce a fost imposibilă o dezbatere publică necesară? Analiză IPN
- Alexandru Tănase: Există deosebiri esenţiale între hotărârile CCM şi atitudinile politice, interviu IPN
- „FACEM!” Interviu IPN cu Valeriu Turea, şeful BRD
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Secretarii generali ai… Republicii Moldova sau Dedublarea programată
- Ultima alianţă pro-europeană a Moldovei
- Coaliţia pro-europeană între interesele naţionale şi cele de partid
- Marian Lupu: PDM a devenit asociat în Partidul Socialist European. Vom folosi noul statut în interesul ţării
- Însemnele naţionale ale alegerilor locale
- De ce vin liderii europeni în Moldova?
- Raportul Kroll: întârziere fatală
- Securitatea informaţională: între stângăcie politică şi interes special
- Două în unu, cu impact european
- Edgars Rinkevics: Asocierea nu este ultima etapă în relaţiile UE-Moldova, interviu IPN
- Dosarul transnistrean: Al treilea deja-vu în circumstanţe mai bune ca înainte
- Agenţiile de presă din Moldova: între adaptare continuă şi dispariţie
- Şah pentru guvernarea pro-europeană: motive, pericole, soluţii
- Iurie Leancă – simbol şi prim-ministru?
- Sincronizări, repoziţionări şi regrupări în formatul „5 + 2”. Analiză Info-Prim Neo
- Vandalismul din aprilie 2009 prin prisma florilor de romaniţă. Analiză Info-Prim Neo
- „Milă mi-i de Gumeniţă, da' de mine şi mai tare...”. Analiză Info-Prim Neo
- Noul Cod al vizelor aduce beneficii tuturor solicitanţilor de vize în UE, dar în special ţărilor vecine precum Moldova. Interviu Info-Prim Neo cu Dirk Lorenz, Ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova
- Declaraţiile contradictorii din cadrul AIE diminuează eforturile guvernării moldoveneşti de a soluţiona conflictul transnistrean. Interviu Info-Prim Neo cu Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova Kalman Mizsei
- Cetăţenii Republicii Moldova vor fi acceptaţi în Europa doar atunci când se vor simţi confortabil în limba oficială a ţării lor. Interviu Info-Prim Neo cu Alexei Axan, profesor la Casa Limbii Române
- „Muruianu” a aruncat mănuşa. Cine o ridică? Analiză Info-Prim Neo
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute. Analiză Info-Prim Neo
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL III