„...o eventuală turnură în ceea ce privește cursul european al țării, în urma viitoarelor alegeri, va șterge cu buretele orice șansă de a ne alege soarta, rămânându-ne valabilă doar opțiunea „întunecată”, într-un alt „sertar al Istoriei” pentru nu se știe câtă vreme...”
---
Lumea nu va mai fi niciodată așa cum a fost până la 24 februarie 2022, când Federația Rusă a început războiul de agresiune împotriva Ucrainei. În acea zi, un stat agresor a încălcat flagrant toate legile și înțelegerile care au reglementat până atunci conviețuirea umană pe planeta Pământ. Tot ce a urmat și încă mai urmează după această dată duce inevitabil la mișcări tectonice și transformări radicale, inclusiv în domeniul ordinii mondiale. Până la etapa actuală, avem o gamă largă de poziții exprimate în acest sens de către actori politici și din mediul analitic de nivel internațional.
Sertarele Istoriei
Conținutul final al acestor transformări va fi condiționat, în mare parte, de cum și când se va încheia acest război sângeros, neprovocat și ilegal. Dar procesul este inițiat, afectează deja întreaga lume, iar acțiunile anunțate zilele trecute de noul președinte al SUA Donald Trump sunt și ele, concomitent, o reacție, o manifestare și o parte componentă a acestor transformări tectonice.
Până acum, de-a lungul istoriei, războaiele mari s-au încheiat prin negocieri dintre marile puteri, în urma cărora acestea și-au împărțit sferele de influență, de interes, dar și de ocupație, din afara propriilor state, pe contul unor state sau teritorii mai slabe. De cele mai multe ori, între sferele respective s-au lăsat „cortine de fier” și nu avem prea multe motive să credem că de data aceasta va fi altfel.
De la începutul secolului 19, teritoriul actual al Republicii Moldova s-a pomenit, de mai multe ori pe partea „întunecată” a „cortinei”: în 1812, în urma Păcii de la București dintre Imperiul Țarist și Imperiul Otoman; în 1940, în urma Protocolului secret al Pactului Ribbentrop – Molotov, semnat între Uniunea Sovietică stalinistă și Germania nazistă; în 1944, cu consfințirea ulterioară a ocupației sovietice de către Conferința de la Yalta, din 1945, la care au participat Uniunea Sovietică, SUA și Marea Britanie. Și doar de două ori teritoriul nostru a avut parte de circumstanțe „mai luminoase”: în 1918, anul de încheiere a Primului Război Mondial, în versiunea Conferinței de la Paris (1918-1919), precum și în 1991, parțial, drept consecință a Summitului din Malta, din 1990, la care au participat liderii URSS și SUA.
În trei din cele cinci cazuri menționate nu am fost întrebați în niciun fel care ne este voia. De remarcat că este vorba despre cazurile „întunecate”. În alte două cazuri, „mai luminoase”, am avut un cuvânt de spus în sensul sorții pe care am vrut să o alegem. De care parte a „cortinei” se va pomeni Republica Moldova de data aceasta? De cine personal și de ce factori generali va depinde de data aceasta?
Când se va încheia războiul ruso-ucrainean?
Războiul ruso-ucrainean nu este unul bilateral. În esență, el reflectă, concomitent, scopul, manifestarea și efectul parțial al încălcări ordinii mondiale existente până acum și creării unei noi ordini în versiunea agreată de Rusia. O parte din pretențiile respective au fost formulate de liderul rus Vladimir Putin încă în decembrie 2021, în cadrul cunoscutei întâlniri cu președintele american de atunci Joe Biden și se refereau, inclusiv, la revenirea la situația de până la 1997, anul când au aderat la NATO mai multe state din Europa de Est și Centrală, anterior componente ale sferei de influență (și de ocupație) a URSS. Mai exact, Rusia vrea ca statele respective să renunțe la statutul de membre NATO, respectiv, aceasta presupune și retragerea forțelor militare ale SUA din regiune. Pentru că nimeni nu are de gând să îi facă Rusiei un astfel de cadou, iar Rusia insistă și astăzi pe această cerință a sa, prima variantă de răspuns este că războiul va continua o perioadă nedeterminată de timp și chiar își poate extinde aria în adâncul Europei. Dacă nu se va găsi cine să o oprească. Nu doar Ucraina, pentru că este vorba, de fapt, despre un război al Rusiei autocrate împotriva Europei, în special, dar și a Occidentului democratic, în ansamblu.
În contextul alegerilor și intrării în funcție a actualului președinte american, acesta, dar și membrii echipei sale, au vehiculat mai multe termene de încheiere a războiului: și „24 de ore”, și „100 de zile”, și „până la Paște”, și „jumătate de an”. Pentru că încă nu se cunoaște cu exactitate prin ce mijloace Donald Trump și SUA ar vrea să-și atingă scopurile, este de presupus că are la îndemână doar două căi de principiu.
Cum se va încheia războiul ruso-ucrainean?
Una dintre căi este să se ajungă la înțelegere amiabilă, „o afacere” cu Putin, în baza relațiilor „speciale” pe care actualul lider american spune că le are cu permanentul lider rus. Dar oprirea războiului este puțin probabilă în acest caz, pentru că nici liderul rus nu poate ceda din scopurile sale, fără a-i fi puse sub pericol postul de conducător autoritar al țării și chiar existența fizică, dar nici liderul american nu are ce îi oferi în schimb ca să îi îndeplinească acestuia dorințele făcute publice în exterior și în interior și reluate de foarte multe ori.
Și atunci rămâne a doua cale, calea presiunilor economice sau militare, sau și una și alta, concomitent. „Dacă nu încheiem o afacere în scurt timp, nu voi avea de ales decât să impun taxe, tarife și sancțiuni grele asupra a tot ceea ce vinde Rusia Statelor Unite și diferitelor țări implicate”, a spus Trump săptămâna trecută. Dar presiunile economice trebuie să fie de ordinul celor care au distrus URSS, iar cele militare să depășească cu câteva nivele orice ajutor oferit Ucrainei în primii trei ani de război. De altfel, unul din simpatizanții mari ai lui Donald Trump, Andrei Ilarionov, tot el și ex-consilier al lui Vladimir Putin la începutul anilor 2000, afirmă categoric că, în general, nu există soluție nemilitară pentru a opri războiul declanșat de Rusia. De altfel, Andrei Ilarionov a fost unul din puținii opozanți ruși invitați la ceremonia de învestire a lui Donald Trump.
Ce are de făcut Republica Moldova cu factorul „când și cum se va încheia războiul”? Se pare că situația creată nu îi permite să facă altceva decât să-și mențină poziția de sprijin ferm și necondiționat a Ucrainei, în pofida oboselii fizice și psihologice a societății, complicării pronunțate și continue a situației interne pe, practic, toate planurile, existenței unei puternice opoziții politice interne și ingerinței externe a Federației Ruse în acest sens. „Poziția de sprijin” este mai degrabă o figură de stil, pentru că potențialul neînsemnat de care dispune Republica Moldova nu îi permite să acorde prea mult ajutor practic într-un război al potențialelor incomparabil mai mari, dar contează ca puterile mari, care vor ajunge cândva să încheie războiul și să-și adjudece viitoarele sfere de influență, să cunoască clar de ce parte a cortinei vrea să rămână.
Relația Republicii Moldova cu SUA și UE
Cel puțin la această etapă inițială, relațiile dintre noul președinte american și Uniunea Europeană par a fi destul de tensionate, inclusiv în domeniul economic și comercial (o eventuală impunere a taxelor și tarifelor mari, respectiv, a concurenței geostrategiсe), ideologic (suveranismul american vs. globalismul european), climateric, militar, de securitate (5% din PIB pentru apărare, amenințarea cu ieșirea din NATO) etc. În particular, SUA nici nu lasă să se întrevadă că ar accepta UE în calitate de partener, fie și mai mic, în viitoarele negocieri cu Federația Rusă privind războiul și viitoarele sfere de influență, dacă se reușește încheierea războiului. La această etapă, inițiativă pare să îi aparțină SUA și UE este pusă în situația să reacționeze, să caute soluții pentru a împăca „varza și capra”, dar și de a-și menține pozițiile tari în relațiile cu SUA atât la nivel economic, comercial și militar, cât și la nivel de principii.
Ce are de făcut Republica Moldova cu acest factor? După câte se pare, conducerea Moldovei a intuit suficient de rapid delicatețea situației, pentru că președinta Maia Sandu a spus la un post de televiziune în chiar seara intrării în funcție a președintelui Trump, că Republica Moldova este foarte interesată să treacă în relațiile cu SUA „de la dialog strategic la parteneriat strategic”. Cu același scop de a pune țara mai aproape de SUA cu administrația lor nouă, Maia Sandu a evidențiat interesul Moldovei de cooperare moldo-americană „în domeniul energetic”, sectorul energetic fiind unul căruia Donald Trump îi acordă importanță enormă atât în „restabilirea” statutului țării sale de prima forță în lume, cât și în viitoarele relații cu Vladimir Putin și Federația Rusă în ansamblu. Aceste prime reacții sunt o dovadă că autoritățile moldovene știu să intuiască „de unde bate vântul” și că s-au gândit deja cum să se apropie mai mult de SUA, iar consolidarea Ambasadei noastre în America ar fi un prim pas în acest sens.
În același timp, este strict necesar ca Republica Moldova să mențină aceeași apropiere sinceră de UE ca până acum, chiar dacă SUA s-ar putea dovedi oarecum geloase. Asta pentru că SUA nu va ajunge niciodată să țină Republica Moldova atât de mult în brațe, așa cum o face de mulți ani UE, în particular, pentru că politica externă a SUA are mai mult un caracter global, fiind orientată mai mult spre regiuni ale lumii decât spre anumite țări, cu atât mai mult spre cele atât de mici ca Republica Moldova. Pentru SUA va conta mai mult de care zonă, estică sau vestică, vrea să aparțină Moldova, atunci când se va ajunge la împărțirea sferelor de influență. Iar zona vestică și pentru SUA se asociază în mod sigur (și) cu UE. Uniunea Europeană, din contra, ține mult și concret la Moldova, în special, datorită interesului ei mare pentru securitatea hotarelor sale de est.
Relația cu România
Din perspectiva viitoarei împărțiri a sferelor de influență, rolul României pentru Republica Moldova rămâne unul crucial. Ca și în cazul relațiilor cu UE, România poate deveni principalul său avocat și în noile relații cu SUA. Asta pentru că România deja are un parteneriat strategic cu SUA, iar admiterea recentă a României în programul Visa Waiver, prin intermediul căruia cetățenii români vor putea călători fără vize în SUA, este doar una din cele mai proaspete manifestări ale acestei relații speciale. Personal Donald Trump a vorbit despre importanța parteneriatului strategic dintre cele două state, iar România a fost țara care a răspuns pozitiv, printre primele, cererii acestuia privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.
Cu siguranță că SUA nu-și vor retrage militarii din bazele militare NATO, amplasate pe teritoriul României, inclusiv din cea mai mare bază militară din Europa a Alianței Nord-Atlantice și vor avea nevoie de Republica Moldova în calitate de teritoriu sigur sub aspectul securității flancului de est.
În acest sens, Republica Moldova are de consolidat parteneriatul cu statul român, cu autoritățile actuale ale acestuia, dar poate anticipa și relații mai apropiate cu o parte dintre românii care au știut să devină oameni de bază pentru noul președinte american. Unul dintre ei, Dragoș Sprînceană, care este alături de Donald Trump încă din perioada primului său mandat, chiar se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din România, planificate pentru luna mai.
Voința guvernărilor și societății
Cu toată importanța majoră a factorilor externi prezentați mai sus pentru situația în care se va pomeni în viitor Republica Moldova, există un altul absolut determinant: victoria clară a Ucrainei în acest război pe oricare dintre cele trei căi tradiționale, cale militară, economică și diplomatică sau toate luate împreună. Desigur, aceasta se poate întâmpla doar în cazul în care va obține suport suficient în acest sens din partea Occidentului colectiv și, în principal, din partea SUA.
Tot atât de determinant este fi factorul intern, în special vrerea și capacitatea statului moldovenesc și ale societății moldovenești de a-și formula, promova și apăra interesele, în cazul nostru, cu privire la partea „cortinei de fier” în care vrea să se pomenească după împărțirea sferelor de influență. Acest mesaj, lansat în special în adresa viitorilor negociatori ai noii ordini globale, contează foarte mult atât în perioada de după alegerile parlamentare din anul acesta, cât și, mai ales, până la aceste alegeri. Aceasta pentru că o eventuală turnură în ceea ce privește cursul european al țării, în urma viitoarelor alegeri, va șterge cu buretele orice șansă de a ne alege soarta, rămânându-ne valabilă doar opțiunea „întunecată”, într-un alt „sertar al Istoriei”, pentru nu se știe câtă vreme.
Valeriu Vasilică
Vezi și:
- Participarea transnistrenilor în alegeri: între beneficiu și pericol. Analiză de Valeriu Vasilică
- Cârdășia Moscovei și a Tiraspolului va continua „până la sfârșit”. Analiză de Valeriu Vasilică
- Valentin Constantinov: Pe dictatori îi interesează doar puterea personală. Interviu IPN
- Yoshihiro Katayama: Programele japoneze de asistență s-au extins în toate domeniile vieții societății moldovenești. Interviu IPN
- Beneficiile și riscurile reluării exporturilor de fructe în Rusia. Analiză de Valeriu Vasilică
- Opriți războiul!… și filmele despre război. Consemnări de Valeriu Vasilică
- Benedetto Della Vedova: Pornim de la relațiile excelente pentru a crea spații noi pentru apropiere
- După Rusia, și o parte din Moldova bate în SUA sau Patria se vinde doar ieftin! Analiză de Valeriu Vasilică
- Hârtia de turnesol a dosarului deputaților transfugi. Analiză de Valeriu Vasilică
- Asociația, venită de pe Lună, a Judecătorilor din Republica Moldova. Analiză de Valeriu Vasilică
- Virusul sau Cel de-al Doilea Om este ucigaș? Analiză de Valeriu Vasilică
- Valeria Biagiotti: Vă invit să deveniți agenţii schimbării, fiecare să înceapă de la sine
- Natalia Gavrilița: E crucial să construim țara cu o majoritate stabilă, integră și bine intenționată. Interviu IPN
- Ruth Huber: Noua Strategie de cooperare internațională a Elveției confirmă că Moldova rămâne o țară prioritară. Interviu IPN
- „Guvernarea”- Opoziția, scor 1:1. Prelungiri sau lovituri de departajare? Analiza IPN
- Mihai Murguleț: Reformarea justiției depinde de voința politică. Interviu IPN
- Desiree Jongsma: Examinăm și implicațiile mai larg COVID-19 pentru copii și femei. Interviu IPN
- Mihail Cotorobai: „Coronavirusul nu poate să anuleze drepturile omului”. Interviu IPN
- Peter Michalko: „Cuvântul-cheie în noile politici ale UE este „împreună”. Interviu IPN
- Premierului Ion Chicu îi cedează nervii?
- Fisura salvatoare a PDM. Analiză IPN
- Ion Chicu: Avem o societate care s-a dezamăgit în instituțiile și viitorul acestui stat
- Pavel Filip: Republica Moldova este totuși pe un drum de evoluție
- Maia Sandu: O viață mai bună înseamnă libertate și regim care respectă drepturile omului
- Andrei Năstase: PPPDA a militat și a insistat pe unitatea forțelor proeuropene
- Daniel Ioniță: Acolo unde sunt mai mulți români, există și o mică Românie... Interviu IPN
- Ion Manole: Vom insista ca dialogul politic să conțină garanții reale pentru respectarea drepturilor omului în Transnistria
- Valeria Biagiotti: Există lucruri care fac relațiile moldo-italiene mai speciale... Interviu IPN
- Inițiativa sau Moțiunea? Motivele și efectele lor. Analiză IPN
- PSRM-ACUM: Condamnați la colaborare și la distrugere... Analiză IPN
- Angela Ganninger: Și nu este adevărat că înainte lucrurile au stat mai bine... Interviu IPN
- Nicu Popescu: Cu partenerii de dezvoltare avem un „târg” decalat în timp. Interviu IPN
- Felicitări pentru „holding”. Întrebări pentru Maia Sandu. Analiza IPN
- Ce au spus si ce au vrut să spună deputații în ultima sesiune? Analiză IPN
- De ce a plecat Vlad Plahotniuc? Va reveni? Analiză IPN
- De cine se teme Ilan Șor? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Ceea ce ne leagă vine din dorința comună de a fi liberi. Interviu IPN
- Coaliția de guvernare: comunicare deficitară, fumigene și opacitate. Analiză IPN
- Nu se va ajunge la anticipate, deși este una din soluții, sugerate de electorat. Analiză IPN
- Kalman Mizsei: Linia de demarcare între putere și opoziție se trage pe interpretarea calității democrației
- Zdeněk Krejčí : Oamenii din țările mici nu-și pot permite luxul să se certe între ei în chestiuni de bază. Interviu IPN
- O fază mai bună a relațiilor moldo-ruse: mit, realitate sau deja-vu? Analiză IPN
- Vadim Bacinschi: „Suntem o seminție bântuită de atâtea controverse, himere și erori...”. Interviu IPN
- Repoziționarea PDM – corectă, forțată și nesinceră. Analiză IPN
- Integrarea europeană și consensul în Constituție, analiză IPN
- Daniel Ioniță: Susținerea Republicii Moldova este un obiectiv împărtășit la nivelul întregii societăți românești. Interviu IPN
- Moldova, țară căreia nu i se întinde mâna? Analiză IPN
- Reforma nu are susținere, Revoluția se amână. Analiză IPN
- Apoi a venit pădurarul și i-a alungat pe toți sau De ce nu a mers? Analiză IPN
- Opoziția a mușcat nada. Cine a pus-o? Cine se va prinde? Analiză IPN
- Sabine Krause: Un manual ce-i ajută pe germani să înțeleagă mai bine Moldova, pe care o îndrăgește oricine vine aici. Interviu IPN
- Valeria Biagiotti: Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de populația italiană. Interviu IPN
- Andrian Candu, recidivă simptomatică? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Visul meu este să creăm o legătură puternică între oamenii de aici și din Polonia. Interviu IPN
- De la Unire a lipsit „producătorul”, dar a fost prezent „produsul” său. Notițe subiective
- Guvernarea se repetă și opoziția întârzie. Analiză IPN
- „Curățare de grajduri” și de speranțe la Chișinău. Analiză IPN
- Peter Michalko: În 2017 au apărut elemente noi în relația UE-RM. Interviu IPN
- Parlamentarele 2018, balaur cu trei capete condamnate să se înghită reciproc. Analiză IPN
- Ce au în comun șoferii, politicienii și butoanele pentru arme de distrugere în masă? Analiză IPN
- Pentru ce a putut merge Plahotniuc la Erdogan? Analiză IPN
- Sistemul mixt: Înger sau Demon pogorât peste Moldova? Analiză IPN
- Planurile B ale schimbării sistemului electoral. Analiză IPN
- Merab Antadze: Calea europeană de dezvoltare este cea mai corectă pentru Moldova și Georgia, interviu IPN
- Deficit de comunicare şi de consens în „uninominalul-mixt”. Analiză IPN
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN, episodul 2
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute, analiză IPN. Reluare din 15 aprilie 2009
- Principala problema a iniţiativei uninominale este iniţiatorul. Analiză IPN
- Deteriorare previzibilă şi inevitabilă a relaţiilor moldo-ruse? Analiză IPN
- Sensul politic şi sensul uman al împăcării. Analiză IPN
- De ce a fost imposibilă o dezbatere publică necesară? Analiză IPN
- Alexandru Tănase: Există deosebiri esenţiale între hotărârile CCM şi atitudinile politice, interviu IPN
- „FACEM!” Interviu IPN cu Valeriu Turea, şeful BRD
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Secretarii generali ai… Republicii Moldova sau Dedublarea programată
- Ultima alianţă pro-europeană a Moldovei
- Coaliţia pro-europeană între interesele naţionale şi cele de partid
- Marian Lupu: PDM a devenit asociat în Partidul Socialist European. Vom folosi noul statut în interesul ţării
- Însemnele naţionale ale alegerilor locale
- De ce vin liderii europeni în Moldova?
- Raportul Kroll: întârziere fatală
- Securitatea informaţională: între stângăcie politică şi interes special
- Două în unu, cu impact european
- Edgars Rinkevics: Asocierea nu este ultima etapă în relaţiile UE-Moldova, interviu IPN
- Dosarul transnistrean: Al treilea deja-vu în circumstanţe mai bune ca înainte
- Agenţiile de presă din Moldova: între adaptare continuă şi dispariţie
- Şah pentru guvernarea pro-europeană: motive, pericole, soluţii
- Iurie Leancă – simbol şi prim-ministru?
- Semne după care alegerile pot fi cruciale sau distrugătoare-III
- Semne după care alegerile pot fi cruciale sau distrugătoare-II
- Semne după care alegerile pot fi cruciale sau distrugătoare - I
- Igor Dodon prezintă pericol mare pentru pacea şi stabilitatea din Moldova, Valentin Crîlov. Alegeri 2014
- Mihail Magdei: Cea mai gravă boală a clasei politice este „morbul dezbinării”. Alegeri 2014
- Interviu IPN x 2: Letonia vrea să ajute Moldova să deschidă porţile Europei
- De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru destinul european al Moldovei?
- Linas Linkeavicius: „Însă noi cunoaştem cu toţii că şi libertatea are preţul său…”
- Marian Lupu: Cetăţenii vor schimbări în politică şi noi dăm oamenilor puterea să decidă
- Republica Moldova nu s-a constituit. Dar nu a falimentat. Ce şanse are? Analiză IPN
- Presa, internetul şi politica moldovenească în off-shore? Analiză IPN
- Lumea Rusă versus Restul Lumii. Locul Moldovei? Analiză IPN
- Moldova nu mai este „singură acasă”, analiză IPN
- UE, UEA şi biletul de loterie, analiză IPN
- Vlad Filat: În 2020, Republica Moldova va fi în Uniunea Europeană
- Valentina Buliga: Vom împinge PCRM în extrema stângă, acolo unde e locul unui partid extremist
- Ce a dus Filat la Washington şi ce a adus de acolo? Analiză IPN
- Moldova este ţara care creează The Bat!-uri
- Măştile şi cagulele la proteste trebuie interzise prin lege, urgent, analiză IPN
- Rogozin sau Bufonada ca stil în geopolitică, analiză IPN
- Prejudicii afiliate războiului aduse Moldovei de criza regională
- Sunt patru milioane de argumente privind importanţă istorică a liberii circulaţii în Europa, interviu IPN cu Vadim Pistrinciuc, vicepreşedinte PLDM
- Preţul integrării europene a Moldovei este de peste 60 milioane de dolari, poate şi mai puţin
- Criza din Crimeea şi abolirea vizelor ca factor stimulator pentru ideea naţională a cetăţenilor moldoveni
- Coeziune şi contraziceri în coaliţia de guvernare
- Mizele şi investiţiile politice ale anului electoral 2014
- Moldova începe să încetinească oscilaţiile
- Ambasador leton: UE este deschisă pentru colaborare în toate domeniile cu Rusia, dar nu pe seama Parteneriatului Estic
- Ex-preşedintele Arnold Ruutel: Realizările actuale ale Estoniei au devenit posibile doar în componenţa UE
- De ce Acţiunea Pro-Moldova aprinde spiritele atât de tare?
- Miza Vilniusului: puterea în Moldova şi circulaţie liberă în Europa CAMPANIE IPN
- Limba română care uneşte şi care desparte
- Colaborarea moldo-chineză a intrat într-o nouă etapă, Andrian Candu
- BAC-ul, politica şi biletele de troleibuz
- Spaţiu public acaparat şi legile convieţuirii violate. Un caz dintr-o mie, unul cât o mie
- Moldova este aproape ca niciodată de scopul pe care şi-l propune la Vilnius, Linas Linkevicius, ministrul de externe al Lituaniei
- Poziţia faţă de conflictul transnistrean: fără drept la greşeală
- Acum Moldova poate obţine de la UE orice. Doar să vrea şi să poată
- Victor Chirilă: Moldova este foarte aproape de prăpastia unui stat falit politic şi instituţional
- Noul candidat la funcţia de premier va fi cel vechi – Vlad Filat
- Corneliu Gurin: Sistemul Procuraturii trebuie şi poate fi reformat în interesul cetăţenilor şi al societăţii
- Alexandru Oleinic: Moldova încă nu a avut un şef de Guvern anticomunist
- Deznodământul crizei politice este pe aproape ? sau Coada peşte ca simbol naţional
- Agenţia de presă IPN are două case noi
- Câteva semne de război la negocierile de pace pentru AIE 3
- Agenţia de presă Info-Prim Neo nu mai este. Este IPN
- Cetăţenii pot taxa politicienii care fură reformele, Comisarul pentru Drepturile Omului al CoE
- Filat va fi premier "până la sfârşitul lumii"
- Bombă cu neutroni în curtea (fostei?) AIE
- Dombrovskis: Ritmul bun al Moldovei în sfera eurointegrării se cere apreciat la justa valoare
- „Dacă UE nu e, nimic nu e” sau AIE învaţă să-şi aştearnă patul?
- Asta-i lupta finală... sau Internaţionala în stil moldovenesc - 2
- Asta-i lupta finală... sau Internaţionala în stil moldovenesc
- Info-Prim: 14 ani de căutare de sine, cu o distrugere la mijloc
- Microbusiştii acţionează iraţional sau prea raţional
- Igor Corman: Să înţelegem interesul Germaniei pentru a realiza interesul Moldovei
- Guvernul Letoniei a ales Moldova ca prioritate de vârf, însărcinat cu afaceri leton
- În cinci ani se poate schimba cardinal viaţa ţării, diplomat georgian
- Cea mai mare reuşită şi cel mai mare pericol pentru Moldova
- Exclusiv: Lituania îi acordă Moldovei perspectiva de membru al UE, Irena Degutienė, preşedinta Seimului lituanian
- Moldova va trebui să demonstreze că este capabilă să implementeze legile legate de regimul liberalizat de vize, Sergiu Ostaf
- Integrarea europeană a moldovenilor văzută din ...China
- AIE: Victorie cu iz de înfrângere
- „Pentru mine Ziua de 8 martie este sărbătoarea mea profesională”, Daniela Terzi-Barbăroşie
- Isteria antiromânească este din frustrare sau din rea credinţă?
- „Dacă Moldova vrea să fie cunoscută, ea trebuie să fie mediatizată”, un moldovean francez
- Microfonul – unul din puţinii duşmani ai radiojurnalistului Gheorghe Danu
- Reacţia autorităţilor la hotărârile CC reprezintă un indiciu de maturitate a statului de drept, Alexandru Tănase
- Cine-i cel mai frumos la moară sau De ce clasa politică ne ţine în capcană?
- „Cred că mentalitatea popoarelor Chinei şi Moldovei este în general la fel”, însărcinat cu afaceri chinez
- Guvernarea provoacă ciocniri între angajaţi şi angajatori
- Forţele de pacificare: tancul din cui
- Pentru Moldova există riscul ca o persoană să devină mai puternică decât cetăţenii, Kalman Mizsei
- Ne-am asumat şi riscuri pentru că schimbările de mentalitate se produc mai greu, Irina Tişacova
- Nici un proiect politic major nu e posibil în lipsa conştiinţei etnice limpezi şi a identităţii civice puternice, Marius Lazurca
- PCRM şi-a ratat şansa de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate
- Plus-minus 2,5 motive pentru care Zinaida Grecianîi să poată fi aleasă preşedinte
- Cu Kalaşnikov sub trenci sau AIE: „pe viaţă şi pe moarte”, cu asistenţi - 2
- Contează nu doar Constituţia, ci şi ceea ce fac politicienii la modul practic, Dirk Schuebel
- „La sigur, toamna politică în Moldova va fi una „fierbinte”, chiar „aridă”, Ion Tăbârţă
- Anul 2011 – Anul Muchiei de Cuţit, Valeriu Vasilică
- „Forţa transformatoare a Europei constituie cea mai puternică resursă pentru modernizarea Moldovei”, Kalman Mizsei
- Puşca din cui a împuşcat. Nu a omorât pe nimeni. Deocamdată...
- Moldova, fără duşmani interni - II
- Moldova, fără duşmani interni
- PCRM pregăteşte Marea Revoluţie Socialistă din ... Toamnă
- Filat ascultă dar şi vorbeşte, în premieră
- „Este necesar să se înceapă pregătirea societăţii pentru eventuale compromisuri cu bătaie lungă în procesul de reglementare a diferendului transnistrean”
- Igor Dodon: „În Chişinău va începe o viaţă nouă, ascendentă, plină de realizări”
- De ce a trebuit „muşcat” ambasadorul UE în Moldova Dirk Schuebel?
- Rezultatele alegerilor locale la Chişinău: lupul a intrat în stână
- O zi ideală pentru diversiuni şi provocări electorale. Analiză Info-Prim Neo
- Câţi viitori primari vor merge la Bruxelles? Analiză Info-Prim Neo
- Miza alegerilor locale 2011 este alegerile parlamentare anticipate. Analiză Info-Prim Neo, episodul II
- Miza alegerilor locale 2011 este alegerile parlamentare anticipate. Analiză Info-Prim Neo, episodul I
- Viitorii primari ai capitalei în rol de cerşetori obraznici. Analiză Info-Prim Neo
- Finanţele tuturor partidelor depind de câteva zeci de persoane. Interviu Info-Prim Neo cu Sergiu Ostaf, director CReDO
- Diagnosticul americanilor: guvernarea comunistă a fost nedemocratică. Analiză Info-Prim Neo
- Autorităţile demonstrează interes corporativ de a nu permite dezvoltarea şi finanţarea organizaţiilor societăţii civile. Interviu Info-Prim Neo cu Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului
- Moldova condamnată, fără alternativă. Analiză Info-Prim Neo, episodul II
- Moldova condamnată, fără alternativă. Analiză Info-Prim Neo, episodul I
- Încotro şi cum a pornit Moldova? Analiză Info-Prim Neo, episodul IV
- Încotro şi cum a pornit Moldova? Analiză Info-Prim Neo, episodul III
- Încotro şi cum a pornit Moldova? Analiză Info-Prim Neo, episodul II
- Încotro şi cum a pornit Moldova? Analiză Info-Prim Neo, episodul I
- Ce au în comun trânta moldovenească şi Internetul? Interviu Info-Prim Neo cu doctorul în ştiinţe Serghei Busuioc, decanul facultăţii de pedagogie la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport,
- Bombă cu efect cumulativ sau de câte limbi de stat are nevoie Moldova? Analiză Info-Prim Neo
- „Vin Noii Moldoveni!?” - interviu Info-Prim Neo cu fraţii Cristina şi Dumitru Podgurschi, din ciclul „19 ani de Independenţă”
- Recidive periculoase. Analiză Info-Prim Neo
- AIE a murit de „moarte bună”. Trăiască A! Analiză Info-Prim Neo, episodul III
- AIE a murit de „moarte bună”. Trăiască A! Analiză Info-Prim Neo, episodul II
- AIE a murit "de moarte bună". Trăiască A! Analiză Info-Prim Neo, episodul I
- Decretul Ghimpu: cauză naţională neformulată. Analiză Info-Prim Neo, episodul III
- Decretul Ghimpu: cauză naţională neformulată. Analiză Info-Prim Neo, episodul II
- Decretul Ghimpu: cauză naţională neformulată. Analiză Info-Prim Neo, episodul I
- Instinctul autoconservării manifestat în mod diferit de liderii politici moldoveni. Analiza Info-Prim Neo
- Sincronizări, repoziţionări şi regrupări în formatul „5 + 2”. Analiză Info-Prim Neo
- Vandalismul din aprilie 2009 prin prisma florilor de romaniţă. Analiză Info-Prim Neo
- Mişcarea sindicalistă predată partidelor politice. Analiză Info-Prim Neo
- „Milă mi-i de Gumeniţă, da' de mine şi mai tare...”. Analiză Info-Prim Neo
- Noul Cod al vizelor aduce beneficii tuturor solicitanţilor de vize în UE, dar în special ţărilor vecine precum Moldova. Interviu Info-Prim Neo cu Dirk Lorenz, Ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova
- Declaraţiile contradictorii din cadrul AIE diminuează eforturile guvernării moldoveneşti de a soluţiona conflictul transnistrean. Interviu Info-Prim Neo cu Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova Kalman Mizsei
- Cetăţenii Republicii Moldova vor fi acceptaţi în Europa doar atunci când se vor simţi confortabil în limba oficială a ţării lor. Interviu Info-Prim Neo cu Alexei Axan, profesor la Casa Limbii Române
- Societatea tolerantă a Moldovei şi în particular societatea civilă ar trebui să-i facă pe politicieni să se potolească într-un final. Interviu oferit Agenţiei Info-Prim Neo de către Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova Kalman Mizsei
- „Muruianu” a aruncat mănuşa. Cine o ridică? Analiză Info-Prim Neo
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute. Analiză Info-Prim Neo
- Igor Boţan: Formaţiunile politice nu-şi vor putea preciza strategiile electorale fără consultarea unei lucrări precum „Lecţii electorale la şcoala democraţiei din R. Moldova”
- Sindromul neprezenţei în Consiliul municipal Chişinău. Analiză Info-Prim Neo
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL V
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL IV
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL III
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL II
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL I
- În 2009 PCRM ar putea reveni în opoziţie. Analiză Info-Prim Neo
- Interviul Info-Prim Neo, ignorat de candidaţii la funcţia de Primar general al mun. Chişinău Veaceslav Iordan şi Dorin Chirtoacă
- Subordonare prin unificare. Comentariu Info-Prim Neo
- Un tur de scrutin fără urşi, dar cu germani sau japonezi. Analiză Info-Prim Neo
- Viitorul Consiliu municipal Chişinău va fi aproape de două ori mai eterogen decât fosta componenţă. Comentariu Info-Prim Neo
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL VII
- Din toate programele candidaţilor la funcţia de primar al capitalei poate fi creat „programul pentru primarul ideal”. Analiză Info-Prim Neo, episodul III
- Candidaţii la funcţia de primar al municipiului Chişinău propun 70 de iniţiative de dezvoltare a capitalei. Analiză Info-Prim Neo, episodul II
- Programele electorale ale candidaţilor la funcţia de primar al capitalei sunt doar declaraţii pentru un electorat imatur. Analiză Info-Prim Neo, episodul I
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL VI
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL V
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL IV
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL III
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL II.
- Chişinăuianul mediu în faţa listelor electorale. Analiză Info-Prim Neo, episodul I.
- Cum va rămâne în memoria chişinăuienilor Primarul general de modelul 2003 – 2007. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL IV
- Cum va rămâne în memoria chişinăuienilor Consiliul municipal al capitalei de modelul 2003 – 2007. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL III
- Cum va rămâne în memoria chişinăuienilor Consiliul municipal al capitalei de modelul 2003 – 2007. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL II
- Cum va rămâne în memoria chişinăuienilor Consiliul municipal al capitalei de modelul 2003 – 2007. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL I