Uniunea Europeană și România, în ansamblul său, întotdeauna au venit cu mâini întinse către Republica Moldova, inclusiv o multitudine de proiecte în folosul direct al cetățenilor, precum și sume consistente nerambursabile de bani. Toate acestea au fost oferite pentru a ajuta Republica Moldova să devină un spațiu mai bun, o țară mai bună, mai democratică, mai stabilă astfel încât cetățenii în ansamblu să cunoască beneficiile racordării la spațiul european. Declarațiile aparțin ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și au fost făcute într-un interviu video, acordat Agenției de Presă IPN.
„România este parte a Uniunii Europene, deci când vorbiți despre relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană trebuie să înțelegeți implicit și relațiile Republicii Moldova cu România, care este parte componentă a UE. Nu este o chestiune distinctă. Și cred că acest lucru este valabil inclusiv în ceea ce privește multiplele proiecte derulate de Republica Moldova cu spațiul comunitar în snsamblul său”, a notat ambasadorul.
Potrivit lui, în momentul de față, spațiul comunitar reprezintă principalul partener economic al Repulicii Moldova. În jur de 65-70% din comerțul bilateral al Republicii Moldova este direcționat către spațiul comunitar, iar din această sumă importantă, o bună parte îi revine României. „România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Aștept cu interes cifrele de anul acesta, însă anul trecut schimburile noastre comerciale au depășit 2,2 miliarde de dolari americani pe ambele sensuri, importuri și exporturi. Ceea ce reprezintă, dacă vreți, mai mult de o dublare din momentul anului 2016, când mi-am preluat mandatul”, susține Daniel Ioniță.
În opinia sa, la toate aceste chestiuni a contribuit, în primul rând, faptul că Republica Moldova a început să aplice de o manieră corectă și în folosul său și în respect deplin față de normele europene Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Și Republica Moldova a beneficiat din plin de facilitățile oferite de Acordul de Asociere cu UE. De asemenea, nu în ultimul rând, la aceste date au contribuit foarte mult și deciziile luate cu cinci ani în urmă de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.
„Privind retrospectiv, evident că poți să auzi foarte multe critici, în special pe malul ăsta al Prutului, în Republica Moldova, legat de UE. „Ce mai vor și ăștia de la noi?” – pentru că partea bună întotdeauna se uită dintr-o astfel de poveste. Poate cetățenii din Republica Moldova au uitat mult prea repede că acum șase ani, ca să călătorească în UE trebuiau să se umilească pe la consulate ca să solicite vize. Acum, pur și simplu, cu pașaportul în buzunar călătorești fără probleme în spațiul comunitar, poți până la șase luni pe an să stai, să lucrezi, să călătorești, să faci tot ce crezi de cuviință”, a menționat ambasadorul român.
Potrivit lui, UE a alocat de-a lungul timpului sume consistente de bani, nerambursabile – asistența macrofinanciară oferită cu deosebită generozitate de UE în ultimii ani reprezintă niște bani gratis, fonduri nerambursabile. Au derulat statele UE, România în special, o serie întreagă de proiecte cu caracter social în folosul cetățenilor Republicii Moldova. „Deja grădinițele au devenit o marcă înregistrată pentru România pentru că peste 930 de astfel de grădinițe au fost renovate în Republica Moldova cu bani de la Guvernul României. Dar multe alte proiecte au fost posibile cu bani din UE. Sunt state care și-au asumat susținerea unor domenii întregi de activitate: agricol, libertatea mass-media, drepturile și libertățile fundamentale”, a mai spus Daniel Ioniță.
Interviul video acordat Agenției de presă IPN de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.