Decizia Curţi Constituţionale (CC) privind neutralitatea nu poate fi numită una istorică şi este convenabilă mai multor actori politici de la Chişinău. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova” de către Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, transmite IPN.
“Ar fi fost o decizie istorică dacă CC interpreta articolul privind neutralitatea la fel ca şi articolul 13 din Constituţie. Dar aşa este o decizie care convine multor actori şi nu deranjează pe nimeni, cu excepţia celor care au depus sesizarea şi au aşteptat o altă interpretare, probabil să fie schimbat acest articol”, a declarat Dungaciu.
Expertul a mai spus că nu ţine nici interpretarea CC privind aderarea la anumite structure militare: “CC a spus că Republica Moldova poate să adere la diferite structure militare, dacă este atacată. Dar Republica Moldova a fost déjà atacată. De Federaţia Rusă. Sunt sigur că unii sau alţii nici nu vor încerca să utilizeze politic această decizie, în condiţiile actuale”.
Dungaciu consider că decizia CC nu va schimba nimic nici în privinţa Transnistriei. “Nu s-a vorbit nimic despre Transnistria. Să fim serioşi, această această decizie nu va afecta jocurile. Nu se va schimba nimic”, a spus Dungaciu.
La 2 mai, CC a decis că neutralitatea țării nu exclude cooperarea cu alianțele militare în scopul consolidării capacității de apărare a Republicii Moldova, iar prezenţa militară a trupelor ruseşti în stângă a Nistrului reprezintă o încălcare a normelor constituționale privind independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă.
CC a fost sesizată de către liberalii Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega și Corina Fusu., care au solicitat interpretarea articolului 11 din Legea Fundamentală ce se referă la neutralitatea permanentă.