Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că va pune condiții pentru menținerea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, în contextul situației energetice din Europa, transmite IPN.
Orban a avertizat că, dacă Bruxelles-ul nu va convinge Kievul să relanseze tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, Ungaria va bloca prelungirea sancțiunilor economice impuse Moscovei.
De asemenea, demnitarul maghiar a punctat că dacă ucrainenii vor ajutor, pentru a-i sancționa pe ruși, îi roagă să redeschidă ruta de gaze și să le permită țărilor din Europa Centrală, inclusiv Ungaria, să importe gazul de care au nevoie prin Ucraina.
„Ungaria a pierdut 19 miliarde de euro în ultimii trei ani din cauza sancțiunilor de la Bruxelles. Dacă echivalez în valută maghiară, sunt 7.500 de miliarde de HUF. E o sumă uriașă, mult mai mult decât ceea ce maghiarii plătesc în trezorerie ca impozit pe venit într-un an”, a declarat Orban într-un mesaj public pe rețele de socializare.
Prim-ministrul Ungariei a cerut o garanție că situația cu petrolul nu va degenera ca cea a gazelor, deoarece și acesta ajunge prin Ucraina, altfel va fi destul de critic pentru Ungaria, a conchis Orban.
Demnitarul maghiar a subliniat că susține în continuare sancțiunile împotriva Rusiei, dar că acestea trebuie să fie echilibrate, iar măsurile luate să asigure stabilitatea energetică a Uniunii Europene. Victor Orban a adăugat că Ungaria va analiza cu atenție orice decizie privind prelungirea acestor sancțiuni, având în vedere impactul direct asupra economiei și populației statului.
Ître timp, ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, a anunțat, la o conferinţă de presă la Paris, că „aceste sancţiuni întreprinse nu au fost luate pentru frumuseţea gestului, ci în interesul securităţii europenilor”. „Cred că Ungaria va fi de acord, aşa cum a mai făcut-o, să reînnoiască aceste sancţiuni”, a adăugat el.
”Nu va fi bine dacă plătim consecințele economice ale sancțiunilor pentru a ajuta Ucraina, în timp ce ei ne joacă feste”, a reproșat Orban.
Declarațiile premierului Ungariei vin în contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări legate de aprovizionarea cu energie, iar relațiile între Bruxelles și Moscova se mențin tensionate.
UE a emis 15 runde de sancțiuni de la invazia rusă în Ucraina, din 24 februarie 2022 până în prezent. Până la 31 ianuarie va fi luată următoarea decizie privind reînnoirea sancțiunilor.