Cutremurele pot fi semnalate cu 30-40 de secunde înainte să se producă
Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) va elabora în colaborare cu Primăria Chişinău un proiect de avertizare a cutremurelor. Potenţiali utilizatori ai Sistemului de avertizare seismică ar fi serviciile de asigurare cu gaze, apă, electricitate, sălile de intervenţii chirurgicale, serviciul de pompieri, serviciul de deservire a ascensoarelor, aeroportul şi calea ferată, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al AŞM.
Preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, spune că proiectul urmăreşte de a folosi raţional timpul până la seisme pentru a diminua panica provocată de cutremur în rândul populaţiei, pentru a preveni pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita esenţial pagubele materiale.
Potrivit directorului Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM, Vasile Alcaz, sistemul actual de avertizare seismologică analizează semnalele primite şi, la depăşirea unei anumite valori de intensitate, emite o alarmă cu 30-40 secunde înainte ca unda distrugătoare să ajungă la Chişinău, oraş supus pericolului seismic de un nivel foarte înalt. Implementarea noului proiect privind avertizarea seismologică ar permite ca informarea principalelor instituţii cu risc mare de pierderi să fie transmis mai devreme.
Reprezentanţii Primăriei Chişinău afirmă că noul sistem de avertizare seismică ar trebui să cuprindă pe viitor atât instituţiile cu risc mare de pierderi, dar şi să îi avertizeze în mod operativ pe toţi locuitorii municipiului Chişinăului.
Datele statistice confirmă că pe anumite sectoare ale capitalei, intensitatea seismică poate atinge valoarea de 8-9 grade (scara seismică MSK–64).