Curtea de Apel ia o pauză. Revine după-masă la subiectul secțiilor de vot în străinătate

Curtea de Apel Chișinău a întrerupt, până la ora 13.00, ședința la care este examinată hotărârea contestată a Comisiei Electorale Centrale privind secțiile de votare care vor fi deschise peste hotare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Până atunci, magistrații urmează să examineze o cerere de recuzare a judecătoarei Veronica Negru, depusă de Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, transmite IPN.

Potrivit lui Andrei Năstase, Veronica Negru nu îl asigură că ar fi un judecător obiectiv, echidistant și demonstrează că este incompetent. Acesta mai spune că Veronica Negru are o comunicare directă cu „slujitorii fostului regim Plahotniuc”.

Renato Usatîi, liderul Blocului electoral „Renato Usatîi”, consideră că ceea ce se întâmplă este o tărăgănare a procesului. El spune că azi a venit să la CA să audă o decizie, dar azi iarăși cineva a înaintat recuzare, creând impresia că vrea să-și ridice ratingul politic. În opinia sa, ceea ce se întâmplă este „un show foarte ieftin și din partea justiției, și din partea unor concurenți electorali”.

Asta este a șaptea ședință a Curții de Apel la acest subiect. În cadrul precedentelor, au fost depuse mai multe cereri de recuzare a magistraților. Judecătoarea Ecaterina Palanciuc a fost înlăturată de la examinarea cauzei, fiind înlocuită cu judecătoarea Veronica Negru.

Acum două zile, instanța a amânat examinarea cauzei până când Curtea Constituțională se va expune pe marginea unei cereri de control constituțional a unor prevederi din Codul Electoral. Curtea Constituțională a constatat însă că sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.

CEC a decis deschiderea a 146 de secții de votare în afara țării, număr considerat insuficient de către reclamanți. E vorba de Blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, PUN și AUR. Examinarea cauzei a început pe 10 iunie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.