Curtea Constituțională examinează sesizarea Comisiei Electorale Centrale cu privire la confirmarea rezultatului referendumului republican constituțional din 20 octombrie. Pe fundalul ședinței se aud scandările opoziției, reprezentanții căreia au venit la Curte să protesteze, invocând nereguli și chiar falsificări ale rezultatelor plebiscitului, transmite IPN.
Protestul anunțat de Partidul Comuniștilor a început cu aproximativ jumătate de oră mai devreme decât ședința Curții. Liderul comunist, Vladimir Voronin, a declarat în fața mulțimii că astăzi în țară are loc un dezastru, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat.
Ulterior, Vladimir Voronin împreună cu deputata Diana Caraman au mers în sala plenului Curții. Caraman a cerut ca PCRM, în calitate de participant la referendum, să fie admis ca parte în proces.
Judecătorii Curții au examinat acest demers cu ușile închise, iar după deliberări PCRM nu a fost admis ca parte în proces. Însă judecătorii constituționali au acceptat să examineze, în contextul sesizării CEC, cererea PCRM privind renumărarea voturilor.
Ședința a continuat cu prezentarea de către președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a sintezei raportului cu privire la rezultatele referendumului republican constituțional.
Între timp, la Curte și-au făcut apariția deputații afiliați fugarului Ilan Șor. Aceștia au venit să depună o sesizare, prin care au solicitat ca acest referendum să nu fie validat. Potrivit lor, au fost prezentate argumente care ar confirma că au existat numeroase încălcări procedurale în organizarea referendumului.
„Sperăm că, totuși, Curtea, după ce a fost înregistrată această sesizare astăzi, va face o pauză, ne va invita în calitate de părți în cadrul acestui proces de validare a referendumului, unde să avem posibilitatea să pledăm în fața Curții și să ne argumentăm poziția”, a declarat Vasile Bolea.