Curtea Constituţională ar putea fi reformată

Curtea Constituţională ar putea fi reformată după scrutinul parlamentar din noiembrie. Declaraţia a fost făcută de preşedintele CC, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Fabrika” de luni seara a postului de televiziune „Publika TV”.

Potrivit lui Tănase, preconizata reformă presupune, printre altele, mărirea numărului judecătorilor şi anularea dreptului la două mandate consecutive pentru aceştia, deoarece „doar aşa va fi independent şi va lua decizii corecte”.

Tănase a mai spus că în Republica Moldova, ca şi în toate statele europene, vor fi instituite mecanisme de control a instanţei constituţionale, dar totuşi „reformele vor depinde de noua guvernare şi priorităţile ei”.

Preşedintele CC a precizat în acest context că, în timpul apropiat, va fi finalizat un studiu finanţat de către Uniunea Europeană, în urma căruia se va decide la concret asupra modificărilor necesare pentru activitatea eficientă a Curţii Constituţionale.

Alexandru Tănase a mai declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că instituţia pe care o conduce s-a confruntat în ultimul an cu presiuni fără precedent din partea politicului, un exemplu în acest sens fiind şi adoptarea legii privind dreptul Parlamentului de a revoca judecătorii instanţei constituţionale, normă care a fost declarată anticonstituţională.

Totuşi, Tănase vede în acest fapt şi partea bună a lucrurilor. „Atunci când Curtea Constituţională este criticată de guvernare, rezultă că instituţia nu este influenţată de aceasta şi funcţionează normal. CC în actuala componenţă a dat câştig de cauză opoziţiei în mai mult de peste 50 la sută din sesizări, fapt ce demonstrează că instituţia este independentă de guvernare”.

Alexandru Tănase a dat asigurări că  până la scrutinul parlamentar din noiembrie 2014 CC nu va examina nici o sesizare şi nu va pronunţa nici o decizie care ar putea să influenţeze într-un fel sau altul rezultatul alegerilor. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.