„Ceea ce se întâmplă acum în municipiul Chișinău seamănă mult cu curățarea grajdurilor lui Augias, din legendă. Dar mai seamănă și cu filmele de acțiune, în care un killer „bun” îi omoară fără de lege pe toți „răii” care l-au obijduit cândva personal sau pe cel care i-a comandat răfuiala sângeroasă. Doar că, în cazul nostru, este anihilată și speranța că lucrurile bune se pot face pe cale legală, democratică...”
---
De câteva luni bune în Chișinău se întâmplă mai multe lucruri noi cu impact imediat și de durată asupra vieții oamenilor din municipiu. Acestea se referă, în particular, la schimbarea masivă a șefilor direcțiilor, serviciilor și întreprinderilor municipale și, mai nou, la structura direcțiilor Consiliului municipal Chișinău, dar nu numai. Ținând cont de rolul și locul capitalei, aceste modificări au impact, direct și indirect, imediat și de durată, asupra întregii societăți a Republicii Moldova. Părțile interesate au avut posibilitate să se clarifice și să încerce să clarifice și cetățeanul în privința rostului, impactului, beneficiilor și riscurilor acestor metamorfoze, în cadrul ultimei dezbateri publice la IPN, întitulată „Interferențe administrative și politice în capitală”. Dar și după aceasta ar rămâne suficient loc pentru o viziune din afară sau chiar pentru foarte multe astfel de viziuni, fapt care confirmă complexitatea situației.
Pe de o parte, schimbările profunde sunt necesare, pentru că municipiul, ca și întreaga țară, în cel mai bun caz, bate pasul pe loc, în special, în ceea ce privește calitatea vieții omului. De exemplu, într-o țară plină de corupție capitala nu a avut de unde să fie altfel, chiar dacă admitem că primarul general ales Dorin Chirtoacă a fost sincer în multiplele și multianualele sale demersuri în această privință.
Dar foștii diriguitori ai capitalei au și ei păcatele lor, pe lângă cele ale guvernării centrale, în ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă aici. Chiar dacă admitem că primarul general suspendat Dorin Chirtoacă și Partidul Liberal care au deținut mulți ani pâinea, cuțitul și responsabilitățile în capitală, nu ar fi de acord cu această apreciere. Exemplele mai elocvente nu stau foarte departe.
Sub conducerea „Chirtoacă-PL”, Chișinăul a redevenit pentru mulți ani „capitala interimatului”, dar și a unui singur viceprimar general din patru, pentru că foștii diriguitori nu au avut voința și capacitatea să conlucreze cu alte forțe politice pentru a partaja puterea. A „redevenit”, pentru că Chișinăul a avut o astfel de stare în perioada 2005-2007, pe timpul guvernării comuniste, până la venirea lui Dorin Chirtoacă la Primărie. Iar într-o comunitate a interimatului lucrurile nu au cum să fie stabile și în creștere, orientate spre viața cetățeanului. De unde am pornit și unde am ajuns...
Alt exemplu. Ceea ce se întâmplă acum poate fi catalogat și drept abuzuri, crase. Doar că ele se fac parțial în baza unor pârghii aproape legale, care i-au fost înmânate „abuzatorului” de către actualele victime. Se presupune că pe atunci când erau „pe calul puterii” aceștia mizau să le folosească în propriul beneficiu. Mă refer la Partidul Liberal din perioada când făcea parte din arca guvernamentală, dar, în special și la primarul general Dorin Chirtoacă, pe care l-am ofensa tare, dacă am presupune că nu a știut sau nu a promovat proiectul de lege care a distorsionat echilibrul fragil de împuterniciri dintre Consiliului municipal și Primarul general, în favoarea ultimului. „Nu săpa groapa...” - ar fi suficient de potrivit în această situație.
În acest sens, primarului general interimar, Silvia Radu, îi revine rolul „curățătorului de grajduri”. Dacă un mecanism nu merge sau merge prost, el trebuie schimbat. Doar că lucrurile bune nu pot fi făcute prin metode rele, mai exact nedemocratice și nelegale sau la limita legalității. Se pare că Silvia Radu folosește pârghiile „ridicate de jos” fără a avea acest drept legal și moral, fiind numită în funcția de interimar de către alt interimar, Nistor Grozavu. Numele celui care a numit-o contează pentru a înțelege cum a ajuns Silvia Radu în două funcții dintr-o dată, în chip miraculos și fulgerător: de viceprimar general și primar general interimar. Este vorba de acel „unic viceprimar general” în care Dorin Chirtoacă a avut încredere pe parcursul multor ani, vizat în același dosar penal de corupție în care este vizat și Dorin Chirtoacă. Cu diferența mare că unul care nu a semnat documente este judecat, suspendat din funcție și ținut sub control judiciar și altul, care a semnat, a revenit în funcția sa, a șefului său, din care a numit-o pe Silvia Radu în locul acestui șef. Chiar și un mai puțin cunoscător al realităților din Republica Moldova ar ajunge la concluzia că lucrurile acestea nu s-ar fi putut întâmpla fără aranjamente prealabile mari și complexe, cu partajarea rolurilor obligatorii pentru actorii noi și vechi.
Rolul actorului nou este, presupuneam, de „curățător”, nu mai puțin, dar nici mai mult. Modul inflexibil în care își exercită funcția, nu îi lasă Silviei Radu prea multe șanse să revină în fruntea Primăriei în urma unor alegeri, eventual, noi, anticipate sau ordinare. Mai degrabă ea are sarcina să curețe drumul pentru alt actor decât Dorin Chirtoacă, necunoscut publicului, deocamdată, dar și pentru un alt partid decât PL, cunoscut deja publicului. În linii mari, de la ea s-ar putea aștepta să contribuie la realizarea „clonei” Parlamentului la nivelul capitalei, model după care câștigă alegerile unii, dar guvernează alții.
Este de așteptat că Silvia Radu va pedala și mai mult în viitorul apropiat pe schimbările de structură și de sistem, respectiv, impactul pentru cetățeni și pentru clasa politică va fi și mai resimțit. Aceasta pentru că s-ar putea ca ea să aibă la dispoziție o perioadă mai lungă de interimat, până la mijlocul anului viitor, când urmează să aibă loc alegerile locale generale, însă s-ar putea să aibă doar câteva luni, dacă actualul primar general ales își prezintă demisia în zilele apropiate, după exemplul primarului de Bălți, Renato Usatîi. În cazul acesta, procesul de „curățare a grajdurilor” și „drumului” va fi urgentat la maximum, cu toate riscurile și pericolele unui proces făcut în grabă și, eventual, la comandă.
Dorin Chirtoacă mai degrabă nu-și va prezenta demisia. Pot fi presupuse câteva tipuri de motive pentru aceasta. 1. Și-ar fi prezentat-o demult, dacă lua în calcul acest scenariu. 2. Așa înțelege domnul primar general ales demnitatea umană și principiile democrației, pe care crede că le poate proteja prin rezistență. 3. Este adevărat că are deschise multe dosare penale, după „modelele” Vlad Filat și Veaceslav Platon, care și după condamnare definitivă mai stau agățați de „cârligul” următoarelor amenințări. 4. Mizează pe sprijinul partenerilor de dezvoltare, în particular, al Consiliului Europei care se așteaptă să ia în viitorul apropiat o poziție oficială în acest sens.
Ultimul motiv este poate mai puțin cunoscut în spațiul public și merită luat în considerare. Însă Comisia de la Veneția a avut în spate pentru recomandările sale privind nemodificarea sistemului electoral un argument în valoare de tocmai 100 de milioane de euro ale Uniunii Europene, care nu a fost suficient de convingător pentru guvernarea Republicii Moldova.
Ceea ce se întâmplă acum în municipiul Chișinău seamănă mult cu curățarea grajdurilor lui Augias, din legendă. Dar mai seamănă și cu filmele de acțiune, în care un killer „bun” îi omoară fără de lege pe toți „răii” care l-au obijduit cândva personal sau pe cel care i-au comandat răfuiala sângeroasă. Dar, în cazul nostru, este anihilată și speranță că lucrurile bune se pot face pe cale legală, democratică...
Valeriu Vasilică, IPN
Valeriu Vasilică
Vezi și:
- Participarea transnistrenilor în alegeri: între beneficiu și pericol. Analiză de Valeriu Vasilică
- Cârdășia Moscovei și a Tiraspolului va continua „până la sfârșit”. Analiză de Valeriu Vasilică
- Valentin Constantinov: Pe dictatori îi interesează doar puterea personală. Interviu IPN
- Yoshihiro Katayama: Programele japoneze de asistență s-au extins în toate domeniile vieții societății moldovenești. Interviu IPN
- Beneficiile și riscurile reluării exporturilor de fructe în Rusia. Analiză de Valeriu Vasilică
- Opriți războiul!… și filmele despre război. Consemnări de Valeriu Vasilică
- Benedetto Della Vedova: Pornim de la relațiile excelente pentru a crea spații noi pentru apropiere
- După Rusia, și o parte din Moldova bate în SUA sau Patria se vinde doar ieftin! Analiză de Valeriu Vasilică
- Hârtia de turnesol a dosarului deputaților transfugi. Analiză de Valeriu Vasilică
- Asociația, venită de pe Lună, a Judecătorilor din Republica Moldova. Analiză de Valeriu Vasilică
- Virusul sau Cel de-al Doilea Om este ucigaș? Analiză de Valeriu Vasilică
- Valeria Biagiotti: Vă invit să deveniți agenţii schimbării, fiecare să înceapă de la sine
- Natalia Gavrilița: E crucial să construim țara cu o majoritate stabilă, integră și bine intenționată. Interviu IPN
- Ruth Huber: Noua Strategie de cooperare internațională a Elveției confirmă că Moldova rămâne o țară prioritară. Interviu IPN
- „Guvernarea”- Opoziția, scor 1:1. Prelungiri sau lovituri de departajare? Analiza IPN
- Mihai Murguleț: Reformarea justiției depinde de voința politică. Interviu IPN
- Desiree Jongsma: Examinăm și implicațiile mai larg COVID-19 pentru copii și femei. Interviu IPN
- Mihail Cotorobai: „Coronavirusul nu poate să anuleze drepturile omului”. Interviu IPN
- Peter Michalko: „Cuvântul-cheie în noile politici ale UE este „împreună”. Interviu IPN
- Premierului Ion Chicu îi cedează nervii?
- Fisura salvatoare a PDM. Analiză IPN
- Ion Chicu: Avem o societate care s-a dezamăgit în instituțiile și viitorul acestui stat
- Pavel Filip: Republica Moldova este totuși pe un drum de evoluție
- Maia Sandu: O viață mai bună înseamnă libertate și regim care respectă drepturile omului
- Andrei Năstase: PPPDA a militat și a insistat pe unitatea forțelor proeuropene
- Daniel Ioniță: Acolo unde sunt mai mulți români, există și o mică Românie... Interviu IPN
- Ion Manole: Vom insista ca dialogul politic să conțină garanții reale pentru respectarea drepturilor omului în Transnistria
- Valeria Biagiotti: Există lucruri care fac relațiile moldo-italiene mai speciale... Interviu IPN
- Inițiativa sau Moțiunea? Motivele și efectele lor. Analiză IPN
- PSRM-ACUM: Condamnați la colaborare și la distrugere... Analiză IPN
- Angela Ganninger: Și nu este adevărat că înainte lucrurile au stat mai bine... Interviu IPN
- Nicu Popescu: Cu partenerii de dezvoltare avem un „târg” decalat în timp. Interviu IPN
- Felicitări pentru „holding”. Întrebări pentru Maia Sandu. Analiza IPN
- Ce au spus si ce au vrut să spună deputații în ultima sesiune? Analiză IPN
- De ce a plecat Vlad Plahotniuc? Va reveni? Analiză IPN
- De cine se teme Ilan Șor? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Ceea ce ne leagă vine din dorința comună de a fi liberi. Interviu IPN
- Coaliția de guvernare: comunicare deficitară, fumigene și opacitate. Analiză IPN
- Nu se va ajunge la anticipate, deși este una din soluții, sugerate de electorat. Analiză IPN
- Kalman Mizsei: Linia de demarcare între putere și opoziție se trage pe interpretarea calității democrației
- Zdeněk Krejčí : Oamenii din țările mici nu-și pot permite luxul să se certe între ei în chestiuni de bază. Interviu IPN
- O fază mai bună a relațiilor moldo-ruse: mit, realitate sau deja-vu? Analiză IPN
- Vadim Bacinschi: „Suntem o seminție bântuită de atâtea controverse, himere și erori...”. Interviu IPN
- Repoziționarea PDM – corectă, forțată și nesinceră. Analiză IPN
- Integrarea europeană și consensul în Constituție, analiză IPN
- Daniel Ioniță: Susținerea Republicii Moldova este un obiectiv împărtășit la nivelul întregii societăți românești. Interviu IPN
- Moldova, țară căreia nu i se întinde mâna? Analiză IPN
- Reforma nu are susținere, Revoluția se amână. Analiză IPN
- Apoi a venit pădurarul și i-a alungat pe toți sau De ce nu a mers? Analiză IPN
- Opoziția a mușcat nada. Cine a pus-o? Cine se va prinde? Analiză IPN
- Sabine Krause: Un manual ce-i ajută pe germani să înțeleagă mai bine Moldova, pe care o îndrăgește oricine vine aici. Interviu IPN
- Valeria Biagiotti: Moldovenii sunt bine integrați și apreciați de populația italiană. Interviu IPN
- Andrian Candu, recidivă simptomatică? Analiză IPN
- Bartlomiej Zdaniuk: Visul meu este să creăm o legătură puternică între oamenii de aici și din Polonia. Interviu IPN
- De la Unire a lipsit „producătorul”, dar a fost prezent „produsul” său. Notițe subiective
- Guvernarea se repetă și opoziția întârzie. Analiză IPN
- Peter Michalko: În 2017 au apărut elemente noi în relația UE-RM. Interviu IPN
- Parlamentarele 2018, balaur cu trei capete condamnate să se înghită reciproc. Analiză IPN
- Ce au în comun șoferii, politicienii și butoanele pentru arme de distrugere în masă? Analiză IPN
- Pentru ce a putut merge Plahotniuc la Erdogan? Analiză IPN
- Sistemul mixt: Înger sau Demon pogorât peste Moldova? Analiză IPN
- Planurile B ale schimbării sistemului electoral. Analiză IPN
- Merab Antadze: Calea europeană de dezvoltare este cea mai corectă pentru Moldova și Georgia, interviu IPN
- Deficit de comunicare şi de consens în „uninominalul-mixt”. Analiză IPN
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN, episodul 2
- Ce vor moldovenii şi ce le poate oferi puterea? Analiză IPN
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute, analiză IPN. Reluare din 15 aprilie 2009
- Principala problema a iniţiativei uninominale este iniţiatorul. Analiză IPN
- Deteriorare previzibilă şi inevitabilă a relaţiilor moldo-ruse? Analiză IPN
- Sensul politic şi sensul uman al împăcării. Analiză IPN
- De ce a fost imposibilă o dezbatere publică necesară? Analiză IPN
- Alexandru Tănase: Există deosebiri esenţiale între hotărârile CCM şi atitudinile politice, interviu IPN
- „FACEM!” Interviu IPN cu Valeriu Turea, şeful BRD
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Independenţa 2015: Anul Declinului, primul şi ultimul
- Secretarii generali ai… Republicii Moldova sau Dedublarea programată
- Ultima alianţă pro-europeană a Moldovei
- Coaliţia pro-europeană între interesele naţionale şi cele de partid
- Marian Lupu: PDM a devenit asociat în Partidul Socialist European. Vom folosi noul statut în interesul ţării
- Însemnele naţionale ale alegerilor locale
- De ce vin liderii europeni în Moldova?
- Raportul Kroll: întârziere fatală
- Securitatea informaţională: între stângăcie politică şi interes special
- Două în unu, cu impact european
- Edgars Rinkevics: Asocierea nu este ultima etapă în relaţiile UE-Moldova, interviu IPN
- Dosarul transnistrean: Al treilea deja-vu în circumstanţe mai bune ca înainte
- Agenţiile de presă din Moldova: între adaptare continuă şi dispariţie
- Şah pentru guvernarea pro-europeană: motive, pericole, soluţii
- Iurie Leancă – simbol şi prim-ministru?
- Sincronizări, repoziţionări şi regrupări în formatul „5 + 2”. Analiză Info-Prim Neo
- Vandalismul din aprilie 2009 prin prisma florilor de romaniţă. Analiză Info-Prim Neo
- „Milă mi-i de Gumeniţă, da' de mine şi mai tare...”. Analiză Info-Prim Neo
- Noul Cod al vizelor aduce beneficii tuturor solicitanţilor de vize în UE, dar în special ţărilor vecine precum Moldova. Interviu Info-Prim Neo cu Dirk Lorenz, Ofiţer politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova
- Declaraţiile contradictorii din cadrul AIE diminuează eforturile guvernării moldoveneşti de a soluţiona conflictul transnistrean. Interviu Info-Prim Neo cu Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova Kalman Mizsei
- Cetăţenii Republicii Moldova vor fi acceptaţi în Europa doar atunci când se vor simţi confortabil în limba oficială a ţării lor. Interviu Info-Prim Neo cu Alexei Axan, profesor la Casa Limbii Române
- „Muruianu” a aruncat mănuşa. Cine o ridică? Analiză Info-Prim Neo
- Actele de vandalism: o ecuaţie cu toate datele necunoscute. Analiză Info-Prim Neo
- O sută de zile ale noului primar general de Chişinău. Analiză Info-Prim Neo, EPISODUL III