Cunoaște candidații din circumscripția ta! Nr. 23: municipiul Chișinău

Circumscripția Nr. 23: municipiul Chișinău cuprinde teritorial sectorul Botanica. Alegătorii își vor da votul la secțiile de votare 23/1-23/28. Câștigător în circumscripția uninominală este desemnat candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi, indiferent de prezența la urne.

Primul în buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, actuala parlamentară Valentina Rotaru, de meserie medic. Candidata, care este medic nefrolog pediatru și doctor în medicină, a deținut anterior funcția de viceministru al sănătății. Din martie 2016, Valentina Rotaru este deputat în Parlament din partea PDM, fiind și membră a Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-30 noiembrie 2018, candidata declară salarii în valoare de peste 362 de mii de lei. Din vânzarea unui automobil, aceasta a obținut 10 mii de lei, dar peste 134 de mii de lei din indemnizații acordate de Parlament. Valentina Rotaru are în proprietate un teren intravilan, o casă de locuit, un garaj și un automobil.

Pe locul doi în buletin este candidatul Partidului Socialiștilor, actualul deputat Oleg Lipskii, de meserie inginer-mecanic și sociolog. Candidatul, care a devenit parlamentar în decembrie 2014, este și membru al Comisiei parlamentare administrație publică. Anterior, acesta a deținut funcțiile de director „MD-Trans” SRL, „Bаlcantrans” SRL, dar și director la „MD-Trans” SRL. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-26 decembrie 2018, împreună cu soția, candidatul declară, salarii în valoare de aproape 372 de lei. Soții mai declară venituri în valoare de peste 150 de mii de lei din indemnizații și din locațiunea tehnicii de calcul și a automobilelor. Candidatul deține cotă parte dintr-un autoturism, apartament și un garaj, precum și acțiuni la SA „Neptun”. Acesta mai declară în proprietate un apartament, cotă parte dintr-un alt apartament, două garaje și patru automobile.

Pe locul trei în buletinul de vot este candidatul Partidului Șor, Petru Jardan, de meserie jurist. Acesta este directorul general al companiei ,,Avia –Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară salarii în valoare de peste 1,6 milioane de lei. Conform declarației de avere, Petru Jardan are în proprietate cotă parte dintr-un apartament și un automobil în valoare de 68 de mii de euro.

Pe locul patru în buletinul de vot este candidatul blocului electoral ACUM DA PAS, Vasile Grădinaru, jurist de profesie. Acesta este fondatorul și administratorul companiei „Move-Flex”, specializată în domeniul construcției civile. Anterior Vasile Grădinaru a fost administratorul companiei „Service senza limiti”, de asemenea specializată în domeniul construcției civile. Candidatul este președintele organizației locale Botanica a Partidului Acțiune și Solidaritate. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, candidatul declară, împreună cu soția, venituri în valoare de peste 3,4 milioane de lei. Acesta are în proprietate un teren agricol, un apartament, un automobil și alte bunuri imobile.

Pe locul cinci în buletin este candidatul independent, Sergiu Biriucov, ofițer-grănicer, în prezent pensionar. Pentru perioada 1 ianuarie 2017-31 decembrie 2018, soția candidatului a obținut salarii în valoare de peste 60 de mii de lei. Sergiu Biriucov a ridicat în această perioadă peste trei mii de lei din depozit bancar, dar și peste 153 de mii de lei din pensia MAI. Familia nu menționează bunuri în declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală.
–––

Rubrica IPN „Cunoaște candidații din circumscripția ta!” prezintă candidații înregistrați în fiecare circumscripție uninominală, în ordinea înregistrării în buletin.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.