Cetăţenii Republicii Moldova se confruntă cu probleme serioase atunci când încearcă să-şi apere drepturile în instanţa de judecată. Examinarea dosarelor durează ani întregi, iar instanţele nu-şi fac treaba aşa cum trebuie. Cu toate acestea, statisticile arată că încrederea cetăţenilor în justiţie este în creştere. Subiectul a fost pus în discuţie în cadrul emisiunii „Fabrika”, la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
„Eforturile pe care le fac unii pentru a-şi găsi dreptatea în judecată sunt uneori supraomeneşti. De aceea, o bună parte recurge la metode mai simple, acceptate de justiţia noastră: exercitarea presiunilor asupra instanţei sau coruperea judecătorilor. De multe ori, după comportamentul judecătorilor în timpul procesului ne dăm seama că ceva nu e în regulă şi putem să prezicem ce hotărâre se va lua. Nu zic că este imposibil să-ţi găseşti dreptatea în instanţele noastre, dar este foarte greu”, a spus avocatul Andrei Briceag.
Fostul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi, susţine că dreptul la justiţie este cel mai important drept, deoarece în instanţele de judecată cetăţenii vin să-şi apere celelalte drepturi. Statul trebuie să aloce resurse importante pentru ca justiţia să funcţioneze cum trebuie. Iar Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să se autosesizeze atunci când instanţele lasă fără examinare argumentele aduse, a mai spus fostul judecător la CEDO.
Teo Cârnaţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a subliniat că, în pofida celor menţionate, statisticile arată că numărul moldovenilor care au încredere în justiţie a sporit de la 25 la 33%. „Este un rezultat bun şi depăşeşte chiar unele state din Uniunea Europeană”, a declarat membrul CSM.
Invitatul permanent al emisiunii, jurnalistul român Cristian Tabără, susţine că cetăţenii moldoveni ar trebui să fie mai activi când este vorba de drepturile lor. „Nu se poate face dreptate când oamenii nu cunosc care le sunt drepturile. Nu numai bogaţii sunt cei care corup, dar şi cei cu venituri modeste, care vor să-şi rezolve mai uşor problemele. Oamenii trebui să-şi cunoască drepturile lor şi să conştientizeze că nu trebuie apărate prin corupere”, a conchis Cristian Tabără.