Cum ar trebui să fie organizat procesul de vot în condiții de pandemie. Sondaj IPN

Pe 1 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne să aleagă cine va fi președintele țării pentru următorii patru ani. Agenția de presă IPN a întrebat trecătorii: „Cum credeți că ar trebui să fie organizat procesul de vot în condiții de pandemie şi ce părere aveţi despre regulile pe care trebuie să le respectaţi când veţi merge la vot?”. Răspunsurile le puteți urmări în sondajul de mai jos:



Nadejda Nunu, 34 de ani, educator:

„Se ştie că fiecare persoană are acces la Internet, are poştă electronică şi ar fi un caz sau o situaţie să votăm electronic. Să nu ne deplasăm, să nu ne îmbulzim. Asta ar fi o părere a mea. Să fie incluşi toţi candidaţii şi să fie votat în dreptul lor. Eu cred că ar fi mai vizibil, mai transparent, pentru că toate aceste date vor apărea în Internet. Odată votând persoanele, deodată se vor include în baza de date şi s-ar vedea automat care acumulează cel mai mare procent. Ar fi mai greu de falsificat, în primul rând, şi mai repede, să nu aştepte lumea să numere până la ora 1.00 – 2.00 sau să găsească mai târziu acele voturi nenumărate cum s-au mai depistat”.


Svetlana Tcaciuc, 33 de ani, contabil:

„Cum ar trebui organizate alegerile? Mască, să nu avem temperatură, stare de sănătate bună, să avem mănuşi, ar fi de dorit desigur. După mine, mai bine să se organizeze undeva în spaţii deschise, mai bine nişte corturi, ceva de genul, pavilioane, mai bine decât nişte încăperi închise. Cam aşa!”




Ecaterina Cojocari, 25 de ani, manager-vânzări:

„După părerea mea, cred că alegerile trebuie organizate cu respectarea distanţei între oameni, măcar de 1,5 metri. În încăperi să nu fie prea multă lume, înăuntru toţi trebuie să poarte mască, să fie recipiente cu soluţie dezinfectantă şi cred că atunci va fi totul bine”.




Ana Odobescu, 29 de ani, consultant-vânzări:

„Părerea mea, în ceea ce ţine de vot, nu cred la moment că o să merg. Până acum, de fap,t mergeam, dar m-am dezamăgit de fiecare dată şi nu mai cred în sistemul acesta. Da, poate pare egoist, trebuie să lupt pentru ţara noastră, pentru cineva, dar nu am în nimeni încredere să zic aşa. Cu situaţia la moment, chiar nu cred că o să mergem şi sănătatea dar, iată, ei impun foarte multe reguli: că nu trebuie să mergem acolo, acolo, dar se organizează concerte chestii de Hramul oraşului. Nu ştiu, până atunci mai văd. Iată cine o să câştige, eu vreau să se hotărască problema cu drumurile. Când sunt ploi, aici e foarte mare problemă, în Chişinău, cu inundaţiile, cu toate astea. Asta nu se rezolvă nici până în ziua de azi, măcar în capitala Moldovei să fie, în sate în general e haos. Cineva mi-a mai oferit încredere, dar văd că se ceartă între ei. Eu cred că până la urmă iarăşi o să fie cumpărat ceva, o să se facă falsificări”.




Igor Morcov, 22 de ani, consultant în agricultură

„După părerea mea, în procesul de votare ar trebuie să se ia nişte măsuri mai prudente, deoarece e pericol. Pandemia de coronavirus este o greutate asupra tuturor. Purtăm mască de protecţie, mănuşi şi distanţa socială. Nu cred că e suficient, dar dacă aşa sunt condiţiile. Sunt cheltuieli adăugătoare care tot pe noi o să ne afecteze, aşa că ar fi normal un proces de votări online, dar nu este sigur procesul de votare online: ar putea fi fraude. Şi până acum au fost şi vor fi şi tot aşa… O să mergem la vot, trebui de schimbat ceva. Pentru viitorul preşedinte mesajul ar fi ca să facă aşa ca tineretul să rămână în ţara în care locuiesc, să lupte pentru viitor, viitorul foarte mult depinde de ei”.



Marina Florea, IPN
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE