Cultivarea cânepii industriale în Republica Moldova ar putea deveni o soluție pentru schimbările și provocările climatice. Introducerea acesteia în circuitul agricol va stimula economia națională. Opinii în acest sens au fost exprimate de producători agricoli și activiști, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Producătorul agricol, Nicolae Sprînceană, a spus că impactului negativ al condițiilor meteo asupra culturilor îi fac pe agricultori să caute alternative, cum ar fi creșterea și producerea cânepii. El spune că în agricultură cânepa este un bun premergător pentru toate culturile, iar practica României arată că este și economic eficientă cultivarea cânepei. Doar dintr-o tonă de semințe se poate de câștigat 1000 de euro. În context, el cere guvernanților să modifice legislația, așa încât agricultorii să poată crește cânepă industrială.
Marin Ceban, producător de ulei presat la rece, a remarcat că de 5 ani face ulei din cânepă. Produsul nu are contraindicații, poate fi folosit și de copii, spune acesta. Producătorul se plânge că materia primă este scumpă, de aceea și produsul final ajunge scump la consumatori, deși ar putea fi mai ieftin dacă ar crește propria materie primă.
Vladimir Ursu, director executiv la Asociația Obștească Renașterea Rurală, a spus că anul trecut Asociația a construit o casă din cânepă industrială. Nu a fost dificilă construcția, dar mai mult a durat importul puzderiei de cânepă. Trei luni de zile a fost nevoie să demonstreze mai multor instanțe că acea cânepă importată nu conține THC (substanța psihoactivă care are efecte negative asupra creierului, n.r.).
Natalia Papuc, reprezentantă AO MOVCA, a spus că activiștii civici și agricultorii cer ajustarea legislației și permiterea cultivării cânepii, deoarece aceasta are un potențial economic uriaș.
Victor Melnic, președinte AROMEDA, a declarat că anual, la nivel european și global, suprafețele cultivate cu cânepă cresc. Cânepa industrială se cultivă și în vecinătatea Moldovei, în România, Ucraina, Rusia, Kazahstan.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.