CUB: Avem senzația că asistăm la o ruinare coordonată a instituțiilor statului

Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” face apel către instituțiile statului și comunitatea internațională să ia act de destabilizarea situației politice din Republica Moldova și transformarea campaniei electorale „într-un balamuc unde suferă procesul politic”. Declarațiile au fost făcute de liderii CUB în cadrul unei conferințe de presă , transmite IPN.

Membrii CUB au făcut apel către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Se întâmplă după ce în spațiul public a apărut informația că liderul Partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Arina Spătaru, a avut rolul unui agent sub acoperire şi a avut misiunea de a dejuca planul politicianului fugar Ilan Şor. Timp de câteva luni, misiunea ei principală a fost să facă front comun cu Ilan Șor pentru a afla detalii despre partidele pe care le-a fondat politicianul și cum este ajutat de Kremlin în acest sens.

„Scena politică a devenit un poligon al oligarhilor și al serviciilor speciale”, spune președintele CUB, Igor Munteanu. Potrivit lui, aceste mișcări pe arena politică aduc un impact negativ asupra instituțiilor statului. „Este pentru prima dată când un politician pretinde că a îndeplinit misiunii de spionaj pe teritoriul unui stat străin și este pentru prima dată când un lider de partid politic pretinde că a lucrat sub acoperire, făcând trimitere la instituții ale statului care ar trebui să-și păstreze cu grijă reputația. Este vorba de SIS, Procuratura Anticorupție CNA și, probabil, alte instituții”, spune Igor Munteanu.

„Vrem să știm dacă este o practică uzuală pentru SIS să se implice în procesele politice din Republica Moldova și dacă conducerea statului a fost informată ori nu”, a menționat Igor Munteanu.

Secretarul general al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Klipii spune că „acest caz a scos în vileag inconsistența anumitor instituții din Republica Moldova, incapacitatea de a gestiona procesele politice din Republica Moldova, transformarea vieții politice într-un balamuc”. „Noi știm că în Republica Moldova vin bani enormi pe căi ilegale, noi știm că în teritoriu se vehiculează, se cunoaște despre procesele de circuit al unor bani ilegali. Nimic nou aici nu a apărut. Noi apelăm la o apreciere din partea comunității internaționale”, a declarat Igor Klipii.

CUB consideră că reacția partenerilor de dezvoltare ar fi importantă pentru a înțelege care va fi parcursul democratic și european al Republicii Moldova. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.