Creştinii ortodocşi intră în Postul Sfintei Marii
Creştinii ortodocşi fac duminică, 13 august, lăsatul secului pentru Postul Sfintei Marii. Timp de doua săptămâni, până la 28 august când va fi prăznuită Adormirea Maicii Domnului, credincioşii se vor abţine de la fapte şi gânduri imorale, dar şi de la alimentele de provenienţă animală, fapt ce aminteşte de postul prin care Maica Domnului s-a pregătit pentru trecerea ei la cele veşnice.
Postul Sfintei Marii este unul dintre cele patru posturi de peste an. Este mai uşor decât Postul Paştelui, dar mai aspru decât cel al Crăciunului sau al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Duhovnicii îndeamnă pe cei care nu au probleme de sănătate să mănânce lunea, miercurea şi vinerea până la apus numai hrană uscată. Marţea şi joia se permit şi legumele fierte, dar fără ulei. Dezlegare pentru untdelemn şi vin se dă sâmbăta şi duminica. Iar de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului sunt permise şi gustările de peşte.
Potrivit Bisericii, Postul nu înseamnă numai înfrânare de la mâncare şi băutură sau de la relaţii intime, ci mai ales un timp al pocăinţei, al iertării, al rugăciunii şi al iubirii creştine faţă de aproape.