Creșterea natalității în Republica Moldova, dialog de politici IPRE

Deși au fost crescute alocările din buget pentru stimularea natalității, statisticile arată că acestea nu au efectul așteptat, iar numărul nașterilor continuă să scadă. În acest context, se impun intervenții rapide pentru politicile actuale, dar și de lungă durată, care au drept scop susținerea creșterii natalității. Concluziile se conțin într-un studiu semnat de Diana Doroș, coordonatoare de proiecte din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și discutat în cadrul unui eveniment public, transmite IPN.

Potrivit studiului, datele sugerează un impact scăzut al politicilor și o alocare inechitabilă a resurselor financiare. Măsurile actuale, cum ar fi indemnizațiile pe care le primesc familiile cu venituri mici, sunt insuficiente și contribuie la amplificarea inegalității sociale. Deși familiile beneficiază de indemnizație unică la naștere (20 de mii de lei) și indemnizații lunare pentru creșterea copilului, calculul acestora, bazat pe venitul mediu lunar asigurat, este depășit și nu mai reflectă realitățile economice și sociale curente.

Potrivit Alionei Crețu, șefa Serviciului politici demografice la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, factorii care influențează rata natalității nu sunt doar de ordin financiar. Este vorba despre creșterea statutului economic al femeilor, cuplurile pot alege în ce țară să nască. La fel, în vârsta reproducerii a intrat generația anilor 90, unde numărul femeilor de vârstă reproductivă este mai mic. În opinia sa, este important și faptul că s-a redus considerabil numărul de căsătorii, crește proporția parteneriatelor mai puțin stabile, schimbarea partenerilor. Acești factori influențează rata fertilității și nu trebuie neglijați. Mai este și lipsa locurilor de muncă bine plătite și a locuințelor accesibile.

Aliona Cristei, analistă de program pentru populație și dezvoltare din cadrul Fondului ONU pentru Populație, a remarcat că rata fertilității în Moldova este 1,7 copii per femeie, caracteristică pentru majoritatea țărilor din Europa. Decizia de a avea copii este influențat de mulți factori, dar este îmbucurător faptul că cuplurile vor copii. Mai mult de jumătate din populație dorește trei și mai mulți copii.

Natalia Covrig, directoare executivă la Centrul parteneriat de dezvoltare, a spus că datorită pachetului de măsuri care se implementează, Moldova este văzută în rapoartele internaționale ca un exemplu de succes în inițiativele de reconciliere a vieții de familie cu cea profesională. În contextul ratei joase de natalitate, politicile de suport sunt foarte importante.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.