Creşterea monedei euro poate fi o strategie bună a BNM, experţi

Creşterea monedei euro şi devalorizarea leului poate servi drept o strategie bună a Băncii Naţionale a Moldovei pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova, dar aceasta doar în cazul în care spre iarnă, leul îşi va recăpăta valoarea. De această părere este expertul în economie Idis-Viitorul, Corina Gaibu, solicitată de IPN.

„Anume în perioada de vară – toamnă sunt exporturile masive , această strategie în principiu va stimula exporturile. Până anul acesta, dacă este să urmărim evoluţia cursului valutar de până acum, leul se aprecia vara şi se deprecia iarna. În fapt, aceasta descuraja  exporturile, iar iarna, când se produc importuri masive de resurse energetice leul se deprecia şi în felul acesta se majora şi inflaţia. O astfel de strategie ca în anul acesta  este binevenită”, a spus Corina Gaiu.

Directorul de programe Idis-Viitorul, Alexandru Fala, este de părere că scumpirea  monedei euro va genera creşterea preţurilor producţiei. Însă, potrivit lui, efectul acestor creşteri  nu prezintă risc sporit pentru economia ţării, de oarece se va produce o contrabalansare care pate genera evoluţii în economia ţării şi bugetul de stat. „La moment nu merită să ne facem griji. Ne vom face doar în cazul în care creşterea monedei europene va fi de durată”, a spus expertul solicitat de IPN.

Luni, 12 august, Banca Naţională a Moldovei a anunţat, în premieră pentru acest an, un curs de 17 lei şi un ban pentru un euro. În ultimii trei ani, moneda unică europeană a depăşit valoarea de 17 lei doar pe 5 mai 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.