Creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de scabie în raionul Strășeni

De la începutul lunii martie, pe teritoriul raionului Strășeni se observă o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de scabie, cunoscută în popor ca râie. Centrul de Sănătate Publică Chișinău precizează că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, se observă o creștere de trei ori, transmite IPN.

Majoritatea cazurilor de scabie sunt înregistrate printre locuitorii din localitățile rurale. 70% dintre aceste cazuri sunt printre copiii cu vârstele cuprinse între 3 și 17 ani. 63% sunt din grupurile organizate în instituțiile de educație timpurie, iar 27% în instituțiile de învățământ preuniversitar.

Potrivit specialiștilor, scabia este o boală extrem de contagioasă. Aceasta reprezintă o infestație cutanată și poate să apară la orice vârstă, afectând în egală măsură atât bărbații, cât și femeile. Însă, populația cea mai vulnerabilă este reprezentată de copii, bătrâni și de cei cu imunitate compromisă. Îmbolnăvirile sunt favorizate de igiena precară, suprapopulare, vulnerabilitate socială, dar și de anumite colectivități.

„Persoanele apropiate pot fi purtătoare ale bolii, fără a prezenta simptome (purtător sănătos) și astfel pot contamina persoanele din anturajul lor. Pentru a evita o recidivă, tratarea anturajului și a mediului este esențială. La apariția erupțiilor cutanate specifice, nu ezitați să vă adresați pentru consultație și tratament la medicul specialist sau la medicul de familie”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului de Sănătate Publică Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.