CReDO: Contractarea Kroll nu este singura soluţie pentru recuperarea activelor fraudate

Contractarea companiei Kroll de către Banca Naţională a Moldovei nu este singura soluţie de asistenţă externă pentru recuperarea activelor fraudate din sectorul bancar. Sugestia aparţine Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), care a efectuat o cercetare şi a stabilit că o alternativă a contractului cu  Kroll ar fi colaborarea instituţiilor de drept specializate naţionale cu subdiviziunile internaţionale BIG / StARR, care, pe lângă recuperarea activelor fraudate, ar urmări şi persoanele ce se fac vinovate.

Sergiu Ostaf, director executiv CReDO, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că este importantă  nu doar recuperarea banilor, ceea ce poate face compania Kroll, ci şi responsabilizarea persoanelor ce se fac vinovate de fraudarea sistemului bancar. În acest context, alternativa propusă este net superioară, deoarece sunt mai mari şansele de condamnare a persoanelor vinovate, pe plan naţional, şi îngheţarea activelor fraudate, pe plan internaţional.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, Kroll are capacitatea de a identifica şi a trasa activele fraudate. Însă nu se cunoaşte cât de mare îi este capacitatea de a îngheţa aceste active cu scopul de recuperare a lor în folosul ţării victime. În acest context, implicarea instituţiilor de drept din ţară este vitală. Totodată, expertul e de părere că instituţiile statului au nevoie de o experiență privind recuperarea activelor fraudate pentru eventuale cazuri similare pe viitor.

Olga Bîtcă, coordonator de proiecte în cadrul CReDO şi preşedinta Alianţei Anticorupţie, a specificat că situaţia creată cu contractarea companiei Kroll aminteşte de situaţia similară în cazul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, când totul a fost lipsit de transparenţă. Plus la aceasta, recuperarea activelor fraudate este un proces complex, format din mai multe etape, iar contractul cu  Kroll nu dă siguranţa că aceasta va avea capacitatea să treacă prin toate aceste etape.

Experţii CReDO mai admit că anumiţi factori decizionali au fost rău intenţionaţi contractând compania Kroll, astfel asigurându-se că persoanele vinovate nu vor fi trase la răspundere chiar dacă unele active ar putea fi recuperate în folosul statului. CReDO recomandă autorităţilor să examineze posibilitatea de a accepta şi alternativa identificată, care să fie aplicată în paralele cu investigaţia companiei Kroll.

  • sergiu ostaf despre perspectiva diferita.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.