|
|
|
Prin extinderea agendei sale și abordând aceste probleme în mod colectiv, CPE își va consolida rolul de platformă pentru coordonarea politică și poate promova progresul, bunăstarea și unitatea pe continentul european....
|
Dorina Baltag |
|
Reuniunea inaugurală a Comunității Politice Europene (CPE) convocată la 6 octombrie 2022 la Praga a reunit lideri din cele 27 state membre ale UE și alți 17 lideri ai țărilor non-UE. Într-o epocă marcată de provocări la adresa stabilității și securității Europei, imperativul dialogului deschis, ascultării cu atenție și înțelegerii reciproce devine din ce în ce mai evident, fapt remarcat de către Charles Michel, președintele Consiliului European. Reuniunea inaugurală a summit-ului CPE a exemplificat acest angajament, deoarece liderii s-au angajat în discuții pentru a aborda probleme stringente de interes regional. Două probleme principale au dominat agenda la summitul CPE de la Praga: pacea și securitatea și criza energetică. Războiul din Ucraina, cu agresiunea Rusiei în prim-plan, a apărut ca un subiect crucial pentru deliberare. Liderii și-au propus în mod colectiv să găsească soluții și strategii viabile pentru a promova pacea, stabilitatea și respectul pentru normele internaționale. Cei 44 de lideri au acordat, de asemenea, o atenție considerabilă crizei energetice, recunoscând implicațiile profunde ale acesteia pentru întregul continent european.
Moldova a făcut istorie devenind prima țară non-UE care găzduiește cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene. Președinta țării, Maia Sandu, în discursul său la summitul CPE de la Praga, a subliniat obiectivul comun al comunității de a promova pacea durabilă și de a respecta dreptul internațional și a reiterat, pe aceasta cale, angajamentul de a continua oferirea sprijinului către Ucraina. Fără îndoială, tema păcii și securității va continua să fie centrală la viitorul summit de la Chișinău. În afară de pace și securitate, ce alte probleme cheie ar trebui să ne așteptăm să fie abordate la cel de-al doilea summit?
În primul rând, reziliența energetică
Actuala criză energetică globală a declanșat o creștere a prețurilor la combustibil și energie electrică, ceea ce a dus la penurie larg răspândită și a afectat negativ consumatorii, întreprinderile și economiile naționale. Reziliența sistemului energetic a întâmpinat provocări mari în ultimii ani, necesitând acțiuni decisive din partea guvernelor, întreprinderilor și consumatorilor din întreaga lume. Mai mulți factori au creat această situație dificilă, inclusiv întreruperi în lanțul de aprovizionare declanșate de pandemia COVID-19, cererea crescută ca urmare a eforturilor de redresare economică, războiul rusesc în Ucraina și evenimentele meteorologice extreme. Drept consecință, guvernele și autoritățile de reglementare în domeniul energiei s-au confruntat cu o presiune crescândă pentru a proteja securitatea aprovizionării cu energie și pentru a stabili mecanisme de stabilizare a prețurilor.
Având în vedere astfel de circumstanțe, este imperativ ca summitul de la Chișinău să continue discuțiile de la primul summit CPE și să acorde prioritate menținerii rezilienței sistemului energetic, securității aprovizionării cu energie și stabilizării prețurilor. Formatul unic al summit-ului, care permite discuții bilaterale și nu este legat de reguli și reglementări stricte, oferă liderilor o platformă oportună pentru a aborda problema reducerii tensiunilor geopolitice care contribuie în mod semnificativ la exacerbarea crizei energetice și împiedică buna funcționare a piețelor energetice. În acest sens, liderii prezenți la CPE de la Chișinău ar trebui să se angajeze într-un dialog constructiv: acesta ar putea implica eforturi diplomatice, negocieri și promovarea cooperării între națiuni pentru a stimula încrederea și găsirea unor puncte comune. Prin abordarea cauzelor care stau la baza disputelor și lucrând pentru soluții reciproc avantajoase, CPE poate contribui la stabilitatea aprovizionării cu energie și atenua impactul factorilor geopolitici asupra prețurilor.
Pentru a realiza acest lucru, reuniunea CPE ar putea valorifica propunerile prezentate în timpul celei de-a 31-a sesiuni a Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE). Această sesiune s-a concentrat pe identificarea strategiilor pentru a spori simultan securitatea energetică, accesibilitatea și atingerea emisiilor nete zero. UNECE a introdus o serie de dialoguri privind reziliența energetică în septembrie 2022, oferind o platformă pentru diverse părți interesate, cum ar fi statele membre, mediul academic, experți tehnici și reprezentanți ai industriei, pentru a face schimb de idei și perspective. Liderii CPE se pot baza pe rezultatele și constatările acestor dialoguri pentru a-și avansa eforturile în stabilirea unor sisteme energetice mai sigure, mai accesibile și mai prietenoase mediului. Integrând perspectivele și recomandările generate prin dialogurile UNECE privind reziliența energetică, summit-ul își poate îmbunătăți abordarea în vederea atingerii obiectivelor sale legate de energie.
O inițiativă notabilă pe care membrii CPE ar putea-o explora este proiectul „Căi către energie durabilă” (Pathways to Sustainable Energy). Această inițiativă combină modelarea scenariilor energetice, dialogul politic, cercetarea tehnologică și dezvoltarea unui concept pentru sistemul de avertizare timpurie. Acest proiect poate servi drept resursă valoroasă pentru membrii CPE, oferindu-le o înțelegere cuprinzătoare a diferitelor căi energetice și a potențialelor implicații ale acestora. Conceptul de sistem de avertizare timpuriu al proiectului s-ar putea dovedi esențial în monitorizarea și prognozarea progresului către obiectivele de energie durabilă, permițând intervenții și ajustări în timp util, dacă este necesar. Valorificând cunoștințele obținute din dialogurile și inițiativele UNECE privind reziliența energetică, cum ar fi proiectul „Căi către energie durabilă”, liderii CPE se pot angaja în discuții informate și pot face schimb de bune practici pentru a promova securitatea energetică, accesibilitatea și sustenabilitatea.
În al doilea rând, acțiunea climatică
O altă problemă presantă care merită atenție la summit este schimbările climatice și sustenabilitatea mediului. Pe măsură ce amenințarea schimbărilor climatice devin iminente, națiunile europene trebuie să lucreze în mod colectiv pentru a-i atenua impactul și pentru a trece la un viitor mai ecologic. CPE poate juca un rol vital în coordonarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, de promovare a surselor de energie regenerabilă și de a dezvolta strategii pentru a rezista schimbărilor climatice. Prin abordarea preocupărilor legate de mediu, comunitatea poate contribui în mod semnificativ la bunăstarea cetățenilor săi și poate proteja planeta pentru generațiile viitoare.
Pentru a aborda în mod eficient criza climatică, este esențial ca liderii de la CPE să își bazeze discuțiile pe cele mai recente constatări din raportul Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). Acest raport prezintă o analiză cuprinzătoare a diferitelor opțiuni fezabile și eficiente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptarea la schimbările climatice cauzate de om. Publicat în martie 2023, raportul subliniază importanța dezvoltării reziliente, care combină eforturile de adaptare și de atenuare a efectelor crizei climatice, pentru a promova dezvoltarea durabilă pentru toți. În timpul discuțiilor la summit, liderii ar trebui să pledeze pentru acțiuni accelerate în domeniul climei, pe baza constatărilor raportului IPCG, care evidențiază necesitatea urgentă a unei creșteri semnificative a resurselor financiare dedicate inițiativelor legate de climă. De exemplu, prin a pleda pentru o extindere substanțială a investițiilor financiare în proiecte-reziliente ce abordează schimbările climatice, liderii pot contribui la depășirea barierilor și pot genera schimbări semnificative. În prezent, cele 75 de astfel de proiecte, enumerate de Programul ONU pentru Mediu, pot servi drept exemple utile.
Pe lângă considerentele financiare, liderii prezenți la CPE ar trebui să sublinieze necesitatea unei cooperări internaționale. Eforturile de colaborare între națiuni sunt esențiale pentru schimbul de cunoștințe, bune practici și progrese tehnologice. Formatul CPE oferă un avantaj distinctiv, deoarece se extinde dincolo de un cadru multilateral și oferă o platformă pentru întâlniri bilaterale. Această oportunitate unică permite liderilor să se angajeze în discuții și să ajungă la acorduri cruciale, cum ar fi Parteneriatele Verzi, de exemplu (cel mai recent a fost stabilit între statele membre ale UE și Republica Coreea la 22 mai). Uniunea Europeană se află în fruntea luptei globale împotriva schimbărilor climatice și a degradării mediului, care are loc odată cu implementarea Pactului Verde European. Pentru părțile participante la CPE, summitul oferă mijloacele de a urmări stabilirea de parteneriate verzi cu statele membre ale UE și, în acest fel, de a-și reafirma angajamentul neclintit de a limita creșterea temperaturii globale la sub 1,5°C și de a atinge neutralitatea climatică prin cel târziu în 2050.
Așteptări de la agenda CPE
În primul rând, păstrarea păcii și securității va fi și ar trebui să rămână primordială pentru actuala agendă CPE. În al doilea rând, summitul oferă într-adevăr un cadru ideal pentru ca liderii să discute și să aprobe strategii comprehensive care cuprind diverse aspecte ale crizei energetice și climatice. Colaborarea dintre națiunile membre în domenii precum cercetarea și dezvoltarea, transferul de tehnologie și comerțul transfrontalier poate stimula inovarea și consolida rezistența energetică și acțiunea climatică.
Cu toate acestea, deoarece viziunea pentru CPE este de a servi ca un forum cheie de discuții pe probleme critice, agenda sa ar trebui să exploreze un mandat mai larg pentru a aborda o serie de provocări semnificative dincolo de problema păcii și securității și subiectele conexe securității energetice. În acest fel, liderii prezenți la summit vor demonstra că înțeleg că pacea și securitatea necesită măsuri proactive care să prevină o criză, mai degrabă decât să se ocupe doar de consecințele acesteia.
Un mandat mai larg pentru CPE
Pe lângă angajamentul său ferm de a sprijini Ucraina și identificarea de modalități de abordare a crizei energetice și climatice, summit-ul ar putea aborda și alte provocări cheie precum cooperarea economică, coeziunea socială și transformarea digitală. Prin consolidarea legăturilor economice dintre țările membre, de exemplu, CPE poate stimula prosperitatea și stabilitatea, facilitând creșterea durabilă atât a economiilor individuale, cât și a continentului european în ansamblu. Acest summit poate explora căi de promovare a comerțului, investițiilor și inovării, abordând totodată disparitățile și promovând dezvoltarea economică incluzivă în regiune. Coeziunea și incluziunea socială, de asemenea, ar trebui să fie pe agenda CPE. Europa găzduiește societăți diverse, iar asigurarea faptului că toți indivizii au drepturi egale, oportunități și acces la servicii esențiale este crucială pentru un continent armonios și prosper. În acest sens summit-ul poate stimula dialogul și cooperarea în domenii precum educația, sănătatea, bunăstarea socială și drepturile omului pentru a promova incluziunea, combaterea discriminării și abordarea inegalităților socio-economice. În plus, transformarea digitală și securitatea cibernetică sunt provocări emergente care necesită atenția liderilor prezenți la CPE. Într-o lume din ce în ce mai interconectată, tehnologiile digitale oferă oportunități imense, dar prezintă și riscuri. CPE poate facilita colaborarea între țările membre pentru a consolida măsurile de securitate cibernetică, a promova alfabetizarea digitală și a dezvolta standarde și reglementări comune pentru a asigura utilizarea sigură și responsabilă a tehnologiilor digitale în Europa.
Prin extinderea agendei sale și abordând aceste probleme în mod colectiv, CPE își va consolida rolul de platformă pentru coordonarea politică și poate promova progresul, bunăstarea și unitatea pe continentul european.
Dorina Baltag este cercetătoare de nivel postdoctoral la Institutul pentru Diplomație și Guvernare Internațională de la Universitatea Loughboroug (campusul din Londra). Cercetarea ei acoperă subiecte legate de democratizarea în Parteneriatul Estic și diplomația UE. Puteți lua legătura cu Dorina pe linkedin.com/in/dorina-baltag/.
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
CPE
Vezi și:
- Nicu Popescu: Organizarea Summitului CPE a consolidat locul Moldovei printre statele europene
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- De ce și cum contează al treilea Summit CPE pentru Moldova. Op-Ed de dr. Dorina Baltag
- Ruslan Codreanu: Este firesc să ne unificăm forțele în jurul integrării europene
- Impactul CPE asupra viitorului european al Moldovei și Ucrainei. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Mihai Bologan: Cred că populația conștientizează că Summitul CPE a avut un impact pozitiv major
- Vlad Kulminski: Summitul CPE a iritat la maximum Federația Rusă
- Victor Juc: Diplomația trebuie să consolideze dialogul inițiat pe platforma Summitului CPE
- Summitul CPE - succes diplomatic pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Comunitatea Politică Europeană – Europa fără Rusia agresivă. Op-Ed de Victor Pelin
- Cristina Lesnic: Ar fi imoral și cinic, dacă nu am încerca să ne integrăm în UE cu o soluție pragmatică pentru regiunea transnistreană
- Alexandru Flenchea: Moldova trebuie să fie parte activă la aranjamentele de securitate în Europa
- Summitul Comunității Politice Europene - semnale pentru reintegrarea Republicii Moldova și integrarea țării în UE. Dezbaterea IPN.
- Nicolae Ciubuc: Accesul limitat la fondurile europene este una dintre problemele care ne împiedică să devenim competitivi
- Gheorghe Gaberi: Fermierii trebuie pregătiți să utilizeze tehnologii de ultima oră, o calitate bună și un randament bun
- Iurie Fală, despre Summitul CPE și oportunități pentru agricultură: Pe piața UE există loc pentru toți producătorii moldoveni
- Iurie Scripnic: Creditul de încredere obținut la Summitul CPE trebuie folosit cu maximă seriozitate
- Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești. Dezbatere IPN
- „Cine se aseamănă, se adună” – discursul ambasadorului Italiei în Moldova Lorenzo Tomassoni, rostit la Chișinău cu ocazia Sărbătorii Republicii Italiene
- Securitatea Republicii Moldova privită prin optica summitului european. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Munteanu: Transnistria este instrument de presiune a Moscovei asupra dorinței Moldovei de a deveni parte a UE
- Dinu Plîngău: UE vrea ca Republica Moldova să își mențină stabilitatea
- Ion Sula, despre rezultatele Summitului CPE: Avem deschidere din partea UE, dar și foarte mult de lucru pe intern
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE. Dezbatere IPN
- Nicu Popescu: Prioritatea pentru acest an este achiziția unui radar
- Maia Sandu: Summitul CPE a demonstrat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este tot mai aproape
- Siegfried Mureșan: Summitul Comunității Politice Europene a fost un succes
- Maia Sandu: Să ne bucurăm și să fim mândri că am fost gazda summitului CPE
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul CPE din Moldova: nu doar un „club pentru discuții”. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Emmanuel Macron, la Summitul CPE: Aderarea Moldovei la UE nu este doar realizabilă, ci un fapt care urmează să fie împlinit
- Volodymir Zelensky: Este nevoie de o societate unită în Republica Moldova
- Republica Moldova nu va renunța la regiunea transnistreană în procesul de integrare în UE
- Prim-ministrul Poloniei: Propunem să accelerăm procesul de aderare a Moldovei la UE
- Maia Sandu după Summit: Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea
- Premierul Cehiei: Membrii CPE vor o ordine internațională bazată pe reguli
- Norvegia va aloca 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova
- Roberta Metsola, despre perspectiva aderării Moldovei la UE în 2030: Ține de aspectele politice
- Klaus Iohannis: Summitul CPE a fost un succes
- Ministra de interne: Tabloul de securitate este în regim de normalitate
- Klaus Iohannis la Summitul CPE: UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru Moldova
- Italia susține calea pe care au ales-o Ucraina, Moldova și Georgia, Giorgia Meloni
- Volodymir Zelensky la Summitul CPE: Doar o coaliție puternică poate învinge teroarea Rusiei
- A început Summitul CPE. Maia Sandu: Cu toții avem un puternic interes de a îmbunătăți conectivitatea între țări
- Charles Michel: Summitul CPE e platforma pentru a coordona tot ce ține de domeniul energetic, securitate și infrastructură
- Roberta Metsola: Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană
- Josep Borrell la Summitul CPE: Restabilirea păcii trebuie să fie subiectul cheie
- Summitul CPE: Volodymir Zelensky și Maia Sandu au făcut primele declarații pentru presă
- Nicu Popescu la Bulboaca: Ne dorim accelerarea aderării noastre la Uniunea Europeană
- Delegațiile au ajuns la Summitul CPE, în vizorul a peste 650 de jurnaliștii
- Președintele Ucrainei a sosit la Summitul CPE
- NATO va proteja spațiul aerian al Moldovei pe durata Summitului CPE
- La Bulboaca sunt așteptate delegațiile oficiale
- Summit 2023. Maia Sandu: Depinde de noi toți cât de bine ne prezentăm
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- Astăzi în Moldova vor sosi 20 de delegații participante la Summitul CPE
- Piotr Comarov: Summitul CPE va deschide noi oportunități în domeniul eficienței energetice
- Sergiu Tofilat: Un risc care încă mai persistă - gazul rusesc, care în continuare vine în regiunea transnistreană
- Summitul Comunității Politice Europene: mizele pentru Moldova
- Victor Parlicov: Abordarea problemei securității energetice în cadrul Summitului CPE, deja înseamnă mult
- Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică. Dezbatere IPN
- 48 de delegații și-au confirmat prezența la Summitul CPE din Moldova
- Sancțiunile anti-corupție ale UE – un instrument util pentru lărgirea spre Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Nicu Popescu: Pregătim anunțuri importante pentru Summit-ul din 1 iunie
- Puterea dialogului: Moldova întâmpină aliații europeni la Summitul CPE. Op-Ed de Petru Culeac
- Moldova are nevoie de un fond de investiții pentru întreprinderi sociale, declarație
- Summitul din 1 iunie – oportunitate pentru a discuta despre economie și antreprenorialul social
- Summitul de la Chișinău asigură statutul special de avanpost al UE în Caucaz. Op-Ed de Igor Chalenko, Ucraina
- Cancelarul german Olaf Scholz: Moldova nu este singură și are susținerea Europei
- Aspectul „imaginar” de incluziune socială a persoanelor de etnie romă trebuie exclus, CVM
- Maria Șleahtițchi: Republica Moldova are cu ce se integra în cultura comunității europene
- Dmitri Moruz: Trebuie să fim atenți și deschiși la minte pentru a valorifica oportunitățile Summitului CPE
- Romii își doresc să fie parte din familia europeană, însă cer mai multă informare
- Andrei Chistol: După Summitul CPE, interesul cetățenilor europeni față de Moldova va crește
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală. Dezbatere IPN
- Summitul CPE - oportunitate de a sprijini statele pentru a fi mai active la nivel geopolitic în regiune, experți
- Nicu Popescu: Summitul CPE - cel mai important eveniment de politică externă de la Independență încoace
- Babă neagră și Ice Wine pentru liderii europeni care vor participa la Summitul CPE
- Moldova, nu ești singură! Mesajul oficialilor europeni înaintea Summitului Comunității Politice Europene
- Restricții pentru localnicii din Bulboaca. Vor putea circula pe 1 iunie doar cu permise speciale
- La Bulboaca, pregătirile sunt în toi: Summitul CPE – cel mai mare eveniment de politică externă
- Mihai Mogîldea: Summit-ul EPC ar putea aduce mai multe investiții în Republica Moldova
- Daniel Vodă: 44 de lideri și-au confirmat prezența la Summit-ul Comunității Politice Europene
- Emmanuel Macron: Moldova, ne vedem în curând!
- Ion Iordachi: Mesajele la Summitul CPE - primordiale pentru climatul investițional
- Viorel Chivriga: Summitul CPE va deschide multe căi pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova
- Sergiu Manea: Summitul CPE - Moldova are o șansă unică să spună lumii că e o destinație sigură
- Summitul CPE - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Victoria Roșa: Datorită Summitului CPE, Republica Moldova va fi în centrul Europei și pe agenda statelor UE
- Chiril Moțpan: Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova este un motiv de mândrie
- Octavian Țîcu: Liderii europeni au dat dovadă de mare curaj când au ales Republica Moldova să fie gazdă a Summitului CPE
- Adunarea Națională din 21 mai – mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului CPE. Dezbatere IPN
- Adunarea europeană promite să devină o manifestare a abandonului „lumii ruse”. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Evenimente culturale pentru delegațiile participante la Summitul CPE
- Care este miza pentru UE la Summitul Comunității Politice Europene? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Hărți cu trasee alternative de deplasare prin Chișinău în contextul Summitului CPE
- 42 de lideri de guverne și de state din Europa și-au confirmat prezența la Summitul CPE
- Străinii cu refuz de intrare în Moldova vor beneficia de cazare temporară în perioada Summitului CPE
- Summitul CPE va crește notorietatea Republicii Moldova și va deschide noi uși pentru mediul de afaceri, expert
- Summitul CPE va avea un impact major asupra celor mai importante sectoare din Moldova
- Circa 350 de jurnaliști internaționali vor să participe la Summitul CPE din 1 iunie
- Sergiu Iurcu: Societatea civilă trebuie și poate fi o voce importantă la Summitul Comunității Politice Europene
- Andrei Curăraru: Societatea civilă are un rol important în diseminarea informației despre avantajele Summitului CPE
- Mihai Mogîldea: Beneficiile organizării Summitului Comunității Politice Europene în Moldova depășesc investițiile
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă. Dezbatere IPN
- Poliția prezintă hărți cu rute alternative în contextul simulării pentru Summitul CPE
- Nicu Popescu: Obiectivul nostru este să aducem țara în UE la sfârșitul acestui deceniu
- Autoritățile publice centrale vor avea prioritate în cazul întrunirilor simultane
- Angajament strategic, stabilirea agendei și networking sau Cum poate Moldova să beneficieze de Summitul CPE. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Pe 14 mai va fi organizată simularea generală pentru Summitul Comunității Politice Europene
- Guvernul a invitat primarii să participe la Adunarea din 21 mai
- Ana Revenco: Provocările legate de securitate pot fi depășite prin comunicare, coordonare și cooperare
- Republica Moldova în centrul politicii europene. Op-Ed de Victor Pelin
- Conducerea de vârf, de Ziua Europei: Celebrăm pacea și unitatea familiei europene
- Măsuri sporite de securitate în perioada Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie
- „Mișcarea pentru Popor” anunță că la 1 iunie va bloca circulația rutieră pe mai multe artere
- 200 de jurnaliști din 23 de țări au fost acreditați în prima săptămână pentru reflectarea CPE
- Alina Dandara, despre avantajele organizării summitului Comunității Politice Europene în Moldova
- Igor Klipii: E greșit să avem soluții separate pentru regiunea transnistreană și Găgăuzia în procesul de integrare în UE
- Eremei Priseajniuc: CPE - o platformă bună pentru a face tranziția de la Parteneriatul Estic la proiectul de extindere a UE
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică. Dezbatere IPN
- Cetățenii sunt îndemnați să evite traseul Chișinău-Bulboaca în perioada 31 mai-2 iunie
- Principalele așteptări și mize ale viitorului Summit al Comunității Politice Europene din Moldova. Comentariu de Iulian Groza
- Alexandru Tănase: Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate în vederea bunei desfășurări a Summitului CPE
- Alexandru Tănase: Republica Moldova a fost mereu un copil răsfățat al Europei
- Sute de persoane sunt așteptate la summitul din 1 iunie
- Poliția a început exercițiul de simulare a deplasării delegațiilor la summitul din 1 iunie
- 1 iunie – Ziua “copilului” Moldova. Ziua care va schimba destinul Patriei noastre. Op-Ed de Dumitru Țîra
- Elicopterul Black Hawk va survola capitala timp de mai multe zile, antrenamente moldo-poloneze
- Cum poți obține acreditarea de presă la Summitul Comunității Politice Europene
- Abonamente gratuite pentru participanții la Summitul Comunității Politice Europene
- Comunitatea Politică Europeană în proximitatea Rusiei: consolidarea “cercului de prieteni” din vecinătatea UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Pe 1 iunie Moldova va deveni centrul Europei, Maia Sandu