Cornel Ciurea: Responsabilitatea politicienilor este de a nu admite un război

Comportamentul Guvernării Republicii Moldova în contextul adoptării Rezoluției APCE prin care regiunii transnistrene i-a fost atribuit calificativul de „zonă de ocupație rusească”, este unul bine gândit. De această părere este analistul politic Cornel Ciurea. „Din punctul meu de vedere, această abordare prudentă a Guvernării trebuie să fie salutată și susținută, cu atât mai mult cu cât aceasta se manifestă în condiții de presiune. Noi știm că există presiuni asupra guvernării noastre de a se comporta altfel, să aibă o abordare tranșantă, să renunțe la această neutralitate, să spună lucrurilor pe nume. Nu sunt de acord cu aceasta”. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „APCE a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusească. Ce oportunități sau riscuri noi deschide aceasta pentru reintegrarea Republicii Moldova?”, organizată de Agenția de presă IPN.

În altă ordine de idei, expertul susține poziția Partidului Socialiștilor privind eventualele consecințe pe care le-ar putea genera rezoluția pentru Republica Moldova. „Este foarte bine că Partidul Socialiștilor atenționează populația, guvernul, puterea cu privire la pericolul escaladării conflictului, dar și faptul că acest război din vecinătate poate să ajungă și la noi. Atâtea timp, cât Guvernarea va ține această linie de conduită și se va comporta înțelept, cred că pericolele escaladării sunt minime”, a spus Cornel Ciurea.

În particular, analistul politic a subliniat poziția ministrului de externe, pe care l-a numit drept „un salvator” în această situație.

În același timp, Cornel Ciurea nu este de acord cu părerea altui participant la dezbatere, ex-vicepremierul pentru reintegrare, lui Alexandru Flenchea, potrivit căruia „tactica de a nu irita Rusia nu mai aduce rezultate”. Ciurea a opiniat că această tactică deja aduce rezultate „prin confirmarea faptului că suntem un stat neutru”.

Totodată, expertul a declarat că, în cazul atitudinii față de Rezoluția APCE „este pentru prima data când societatea civilă va trebui să accepte o decizie care va fi luată de clasa politică”.  

„Frică de război nu este caracteristică doar politicienilor noștri aflați la guvernare. Ea a intrat în măduva oaselor a tuturor oamenilor. Și din această cauză oamenii înțeleg că responsabilitatea asupra unei decizii cu privire la Transnistria stă pe ghebul politicienilor în exclusivitate″, a precizat analistul.

Dezbaterea publică la tema „APCE a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusească. Ce oportunități sau riscuri noi deschide aceasta pentru reintegrarea Republicii Moldova?”, organizată de IPN, a fost ediția a 230-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE