Cornel Ciurea: La modul ideal, un „președinte infractor”, trebuie pedepsit prin impeachment

Analistul politic Cornel Ciurea este de acord că la modul ideal, un „președinte infractor” care se prezumă că încalcă Constituția, cum este Maia Sandu, trebuie să fie pedepsit prin instrumentul de impeachment . Spre regret, spune el, sunt șanse mici ca președintele actual să fie pedepsit. Probabil, Parlamentul va trebui să întrebe Curtea Constituțională, dacă sunt și alte metode de pedepsire a „președintelui infractor”. În opinia sa, Curtea la un moment dat nu va putea evita întrebarea privind cât de gravă este abaterea pe care o comite Maia Sandu, care se mai bucură și de imunitate. Analistul politic nu exclude că procedura de impeachment va fi inițiată, dar nu va fi dusă până la capăt. Opiniile au fost exprimate la dezbaterea publică: „Guvern de tranziție, anticipate sau impeachment: pro și contra, beneficii și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Cornel Ciurea, toată lumea înțelege că procedura de impeachment este destul de anevoioasă. „Ea este destul de prost descrisă, dar ceea ce se cunoaște despre ea, este că conține câteva etape: mai întâi, colectarea de semnături, dar nu se știe care este termenul de colectare a semnăturilor a o treime din deputați, apoi procedura de suspendare a președintelui în Parlament și după asta în 30 de zile organizarea unui referendum, unde trebuie de acumulat mai multe voturi decât cele acumulate de Maia Sandu la alegeri. Acest lucru pare a fi unul greu, practic imposibil. De aceea, Curtea Constituțională va trebui să se pronunțe privind modalitatea de pedepsire a președintelui care încalcă Constituția”, a spus el.

Analistul politic consideră că dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate ar agrava situația în țară. „Decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului pe care poate să o ia Curtea Constituțională, nu trebuie să fie legată de un termen anumit, ci de lipsa de disponibilitate a instituțiilor statului de a rezolva această criză. În cazul în care Parlamentul va da dovadă de bună credință și va arăta că este dispus de a da țării un guvern, iar el va fi blocat în permanență de către Maia Sandu, nu se întrunesc condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, ci este vorba de rea-credința președintelui țării, care cu orice preț blochează procesul de creare a unui Guvern care este absolut fezabil și posibil în condițiile actuale”. Dacă CC va judeca de o asemenea manieră, spune Cornel Ciurea, atunci șanse pentru organizarea alegerilor anticipate nu sunt și criza va trebui să fie rezolvată ori prin cedările șefului statului în fața solicitării de a accepta candidatul majorității parlamentare, ori prin declasarea procedurii de impechement față  de președinte.

Cornel Ciurea spune că, în condiții de instabilitate politică, guvernamentală, cauzată de președintele Maia Sandu, implicarea maselor în soluționarea problemelor dintre actorii politici i se pare a fi destructivă. „Sugestia de proteste a fost făcută de Renato Usatîi, care vrea să obțină prin aceste proteste intrarea în Parlament. Manipularea maselor se face în ideea ca tot actorii politici să profite. Același lucru l-a declarat și Maia Sandu, care, chipurile, ar vrea consultații cu așa numita societate civilă. Politicienii vor o implicare a oamenilor, dar una care neapărat să-i sprijine, deși, această criză are o rezolvare constituțională și nu e nevoie de implicarea mulțimii sau a ONG-urilor pentru a respecta Constituția. Acest nihilism juridic care-o caracterizează pe Maia Sandu este o problemă, nu pasivitatea sau implicare masivă a mulțimilor. Oamenii trebuie să se abțină în a protesta când președintele nu acționează conform legii și Constituției țării”, a adăugat Cornel Ciurea.

Dezbaterea publică „Guvern de tranziție, anticipate sau impeachment: pro și contra, beneficii și riscuri”, este ediția a 174-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de către Agenția de presă IPN. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.