Societatea civilă vrea ca noul program de guvernare să prevadă, în principal, schimbări pentru dezvoltarea economică, în sistemul financiar-bancar, reforme în domeniul siguranţei alimentare şi e-Guvernare. De asemenea, organizaţiile societăţii civile solicită schimbări privind apărarea şi securitatea naţională, reorganizarea sistemului de pensii, modificarea Codului Muncii, punerea în aplicare a Strategiei de Mediu 2024, reformarea justiţiei, dar şi realizarea reformelor la Ministerul de Interne. Propunerile pentru Program au fost lansate la consultările candidatului desemnat pentru funcţia de premier, Iurie Leancă, cu societatea civilă, transmite IPN.
Guvernul informează că la consultări au participat membrii Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), ai Consiliului ONG, reprezentanţii Institutului de Politici Publice, ai Alianţei Anticorupţie, Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova, Agenţiei Naţionale de Business, ai Fundaţiei Est-Europene etc.
„După mai multe consultări în aceste zile am observat că accentele se pun pe probleme similare, cum ar fi necesitatea revizuirii Codului Muncii, a sistemului de pensii, a legislaţiei din domeniul protecţiei sociale. Important este că ne dorim cu toţii să ne mişcăm înainte. Acolo, unde s-au întâmplat lucruri bune să le continuăm, iar în alte domenii este nevoie de schimbări cardinale”, a precizat candidatul la funcţia de premeir.
Iurie Leancă a dat asigurări că Guvernul va fi receptiv la sugestiile parvenite, inclusiv pe platforma http://particip.gov.md/ şi a optat pentru intensificarea colaborării cu societatea civilă.