Lucrările de construcție a apeductului magistral Leova-Iargara, care va aproviziona cu apă 28 de localități din raion, vor fi finalizate în luna octombrie. Imediat, la apeduct va fi conectată localitatea Iargara. În cea de-a doua etapă – satele Filipeni, Romanovca și Cupcui, iar conectarea tuturor localităților este planificată pentru sfârșitul anului 2020. Despre aceasta a fost informat premierul Pavel Filip în cadrul vizitei sale pe șantierul de construcție.
Într-un comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, se spune că în total de acces la servicii moderne de alimentare cu apă vor beneficia circa 20 de mii de locuitori. Proiectul, în valoare de circa 61 de milioane de lei, va contribui la modernizarea serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă, la prevenirea poluării mediului și la reducerea riscurilor pentru sănătatea populației.
În cadrul proiectului se construiește apeductul cu o lungime de 22,9 km, două stații de pompare și o stație de repompare. De asemenea, va fi modernizată stația de tratare, vor fi reabilitate două rezervoare subterane și construite altele două noi.
Pavel Filip a menționat că aprovizionarea cu apă a localităților din țară este o necesitate stringentă și o prioritate a executivului. În același timp, premierul a evidențiat importanța utilizării eficiente a resurselor disponibile, precizând că succesul proiectelor depinde nu doar de volumul mijloacelor financiare alocate, ci și de capacitățile manageriale ale persoanelor care le gestionează.
Proiectul de construcție a apeductului Leova-Iargara este realizat cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, al Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și cu implicarea Consiliului raional Leova.
În cadrul vizitei în raionul Leova, Pavel Filip a avut o întrevedere și cu antreprenorii din raion. În discuții, premierul a apreciat diversitatea și specificul afacerilor dezvoltate în raion. Aici sunt înregistrate peste opt mii de întreprinderi mici și mijlocii, cele mai multe fiind gospodării agricole. Premierul a optat pentru un dialog constructiv cu antreprenorii din regiune, pentru a afla din prima sursă pe ce segmente poate interveni executivul pentru a facilita activitatea întreprinzătorilor.
Agenții economici au sesizat autoritățile despre dificultățile pe care le întâmpină în activitatea lor. Au fost menționate: lipsa pieței interne de desfacere pentru produsele agricole, probleme la curățarea terenurilor agricole neprelucrate, impozitarea excesivă la importul de tehnică agricolă performantă și deficiențe în accesarea granturilor europene.
Pavel Filip le-a dat asigurări că problemele expuse vor fi evaluate, inclusiv pe platforma Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.