Constituţia R. Moldova marchează 15 ani de la adoptare
Astăzi, 29 iulie, se împlinesc 15 ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova, votată în 1994. Tot în această zi, dar în 1848, a fost interpretat pentru prima dată cântecul „Deşteaptă-te române!”, devenit imn al României peste mai bine de 150 de ani. Este considerat şi primul imn neoficial al R. Moldova.
Versurile ,,Deşteaptă-te române’’ au fost scrise de Andrei Mureşan. Pusă pe muzică de Anton Pann, poezia a devenit imnul revoluţionarilor la 1848. Cântecul a răsunat şi la marea întâlnire de la Alba Iulia în 1918. După revoluţia din decembrie 1989 a devenit imnul naţional al României. La 27 august 1991, primul Parlament al R. Moldova a decis că adopte în calitate de imn cântecul „Deşteaptă-te române!”. În 1994 imnul a fost înlocuit cu „Limba noastră”, semnată de Mateevici. Istoricii spun că mesajul versurilor lui Alexei Mateevici este un ecou la celebra poezie a lui Andrei Mureşanu, chemând la demnitate naţională.
În acest an, ziua Constituţiei R. Moldova a fost marcată la 22 şi 23 iulie. Serbarea anticipată a fost provocată de alegerile parlamentare din 29 iulie.
„Constituţia este un act care exprimă voinţa poporului. Accentul nu trebuie pus atât pe lacunele Constituţiei, cât pe valorificarea deplină a potenţialului acestuia”, a spus în alocuţiunea sa din 22 iulie, preşedintele în exerciţiu,Vladimir Voronin.
„Constituţia R. Moldova are un conţinut pur european, alta este vorba despre aplicarea ei. Cu părere de rău, trăim în condiţiile când se îndeplinesc indicaţiile şefului, nu legislaţia”, a remarcat Petru Lucinschi, al doilea preşedinte al R. Moldova.
„Omul simplu, văzând fărădelegile ce se comit, văzând că multă lume îşi fac dreptate doar la CEDO, a ajuns să aibă mari îndoieli în puterea legii. Atunci când nu-i oferim drepturile şi libertăţile proclamate, se creează condiţii pentru tulburări sociale, pentru conflicte între societate şi stat”, a menţionat primul preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur.