Consolidarea partidelor pro-europene va garanta ireversibilitatea parcursului european al Moldovei, opinie

Consolidarea partidelor pro-europene va contribui decisiv la fortificarea pluripartidismului din Republica Moldova și va garanta ireversibilitatea parcursului european al țării. Este poziția fondatorilor parteneriatului politic și electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din care fac pare Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, formațiunile și-au manifestat deschiderea pentru crearea unui parteneriat mai larg cu reprezentanții societății civile, profesioniștii din cadrul administrației publice centrale și locale, primari, precum și formațiuni politice pro-europene.

„Noi, reprezentanții celor trei formațiuni, conștientizăm riscurile care planează asupra Republicii Moldova și faptul că parcursul european încă nu este unul ireversibil, așa cum ni se declară. În același timp, analizând rezultatele alegerilor, analizând scorurile celor trei formațiuni politice, noi, cei de la Liga Orașelor și Comunelor, am constatat că cele trei formațiuni ar avea cumulativ un scor de 7%. Desigur că acest scor nu poate fi transpus asupra viitoarelor exerciții electorale, dar este un semnal pe care, de fapt, îl primim din partea concetățenilor noștri, de a merge împreună și de a da un semn de unitate în scopul păstrării cursului nostru extern, cursului nostru pro-european, care astăzi este atacat și se află sub un asediu permanentˮ, a spus copreședintele Ligii Orașelor și Comunelor și primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a menționat că Republica Moldova are nevoie de consolidare. Sunt foarte multe probleme la capitolul demografic. Foarte mulți concetățeni, inclusiv tineri capabili să pună umărul pentru prosperitatea Republicii Moldova, decid să caute bunăstarea în alte colțuri ale lumii. De asta este nevoie ca toți oamenii care au capacitate, experiență în administrația publică locală și centrală să se unească și să formeze un proiect comun, unic.

Secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc, a spus că trebuie analizată foarte minuțios situația în care se află Republica Moldova. „Încă în 2022, când a fost depusă cererea de aderare la Uniunea Europeană, Platforma Da a insistat pe faptul că acest ideal trebuie să fie al întregii națiuni și nu al unui singur partid. Înainte de mitingul din 21 mai, am venit cu același mesaj – consolidarea forțelor pro-europene pentru a realiza cât mai repede pașii necesari pentru a deveni membri ai Uniunii Europene. Din păcate, avem ce avemˮ, a spus Liviu Vovc.

Președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a spus că Republica Moldova niciodată nu a fost atât de aproape de Uniunea Europeană, dar în același timp niciodată nu au existat riscuri mai mari pentru integrarea europeană și viitorul european al Republicii Moldova. Și alegerile locale sunt o probă în acest sens. „Ceea ce am văzut noi în alegerile locale este un manifest al crimei organizate care prin partide politice interpuse, fiind foarte bine finanțate din exterior prin intermediul acestor grupări criminale organizate, au reușit să submineze tot ce înseamnă democrație, corectitudine, echitate și au reușit să corupă zeci, dacă nu sute de mii de oameniˮ, a mai spus Ștefan Gligor, reiterând apelul de consolidare a forțelor pro-europene.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.