Consolidarea diplomaţiei economice, o prioritate a MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene îşi propune să regândească conceptul diplomaţiei economice, în contextul apropiatei semnări a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, parte a Acordului de Asociere cu UE,  transmite IPN.

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Tudor Ulianovschi, a spus, la şedinţa „Dipomatic Economic Club”, organizată în contextul Săptămânii investiţionale „Moldova Business Week 2014”, că va fi consolidată, în primul rând, echipa de experţi ai ministerului, care coordonează aspectele ce ţin de diplomaţia economică. Inclusiv, se examinează posibilitatea creării unui departament special. Va fi intensificat procesul de instruire a personalului care lucrează pe segmentul economic, atât din cadrul ministerului, cât şi din ambasadele Moldovei peste hotare.

„Aşteptăm un expert din Marea Britanie, care va oferi consultaţii colegilor de pe segmentul economic, în ambasadele noastre, cum să organizeze corect procesul de atragere a investitorilor străini”, a comunicat viceministrul.

De asemenea, vor fi semnate acorduri bilaterale de colaborare cu ministerele de externe din alte state, membre ale UE, dar nu numai, care vor permite preluarea experienţei acestora în atragerea investitorilor la realizarea unor proiecte de infrastructură, precum şi în alte proiecte de interes reciproc. „Recent am semnat un asemenea acord cu Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei”, a remarcat Tudor Ulianovschi.

Întrebat ce sugestii are Ministrul Economiei în ceea ce priveşte impulsionarea rolului diplomaţiei moldoveneşti pe segmentul economic, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, spus că sugestiile sunt foarte simplu de formulat, dar  deloc simplu de realizat. „Trebuie să ne concentrăm pe proiecte concrete. Aici e nevoie de o colaborare pe intern mai bună. Dacă o să avem mai multă precizie, vom avea şi eficienţă”, a adăugat Lazăr.

Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE la 27 iunie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.