Consiliul municipal va solicita conducerii ţării să instituie amenzi mai mari pentru parcarea neautorizată
Consiliul municipal se va adresa Guvernului şi Preşedinţiei în vederea instituirii unor pedepse mai aspre faţă de şoferii care îşi parchează neautorizat maşinile pe trotuare.
Potrivit autorului adresării, consilierul comunist Valeri Pavlov, nu mai poate fi tolerată situaţia în care trotuarele din municipiul Chişinău sunt pline de automobile şi pietonii nu au pe unde circula. „Se comit o mulţime de accidente, şoferii ignoră regulile de circulaţie privind parcarea şi staţionarea, iar poliţia rutieră nu poate sau nu vrea să-i sancţioneze”, susţine Pavlov. El a menţionat că a examinat cu responsabili din cadrul Ministerului Tehnologii Informaţionale posibilitatea de a institui un sistem de urmărire şi amendare computerizată a astfel de şoferi, inclusiv pentru a exclude posibilitatea ca cei amendaţi să se eschiveze de la plata amenzii prin intermediul pilelor „sus-puse”.
Pe de altă parte, consilierul mişcării „Ravnopravie”, Valeri Climenco, este de părere că această iniţiativă ascunde un alt scop şi anume cel de urmărire a locuitorilor capitalei, deoarece serviciile interesate vor putea filma şi utiliza informaţia după bunul lor plac. Totodată, Climenco admite că un astfel de sistem de urmărire ar putea fi aplicat doar în locurile unde nu sunt agenţi rutieri.
În opinia consilierului independent Mihai Roşcovan, această adresare probează impotenţa autorităţilor publice locale de a combate fenomenul parcărilor neautorizate. El a declarat că Primăria ar trebui, prioritar, să creeze parcări autorizate şi doar apoi să instituie amenzi pentru parcarea ilegală.
Vicecomisarul municipiului Chişinău, Petru Corduneanu, a declarat, în cadrul şedinţei CMC, că amenzile mici, de 9 lei, pentru parcare ilegală nu-i determină pe şoferi să renunţe la această încălcare. Deşi el a menţionat că există deja un proiect de modificare a Codului de contravenţii administrative care prevede majorarea amenzilor pentru parcările ilegale, majoritatea consilierilor a fost de acord că adresarea va determina conducerea ţării să urgenteze o decizie în această privinţă.
Ideea privind necesitatea instituirii unor parcaje de zi în municipiu şi, în special, în centrul Chişinăului, unde fluxul de unităţi de transport este foarte intens, este vehiculată de mult de autorităţile locale, însă luarea unei decizii se tergiversează pe motiv că Guvernul nu a aprobat un nou Regulament cu privire la activitatea parcajelor în municipiul Chişinău. Activitatea acestora a fost sistată acum câţiva ani, din cauza că erau amplasate neorganizat şi creau incomodităţi atât pietonilor, cât şi traficului rutier.