Consiliul economic al premierului propune reducerea costurilor la testările de laborator

În Moldova costurile testărilor de laborator pentru a obţine certificate de calitate  necesare la export sunt mari, iar producătorii mici nu-şi pot permite asemenea cheltuieli. Ca rezultat, există riscul creării de monopoluri în diverse ramuri. Cea mai bună soluţie pe termen lung ar fi atragerea mediului privat care ar deschide laboratoare. Însă pe termen scurt o soluţie propusă de Consiliul economic al prim-ministrului este reducerea costurilor cu 30% pentru testările de laborator necesare exportului de produse de vinificaţie şi cu 20% pentru alte produse exportate, transmite IPN.

Într-o discuţie cu presa, şeful Secretariatului Consiliului economic al prim-ministrului, Dumitru Alaiba, a adus exemplul Germaniei, unde costurile testărilor de laborator sunt de 20 de ori mai mici.

„În Moldova, în momentul în care un vinificator vrea să exporte 100 de mii de sticle de vin, 3 mii de lei pe care îi achiţi pentru un certificat nu este mult, de fapt este comod, dar în momentul în care exporţi doar 100 de sticle, atunci 3400 lei constituie undeva 30% din costul exportului. Producătorilor mari le convine ca aceste costuri să rămână la nivelul care sunt, pentru a păstra piaţa pentru ei”, a spus Dumitru Alaiba.

Referindu-se la reuşitele deja obţinute de instituţiile statului, cu susţinerea Consiliului economic al prim-ministrului şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie, Dumitru Alaiba a subliniat că s-a obţinut simplificarea procedurii de eliberare a certificatelor fitosanitare la export, numărul certificatelor solicitate s-a redus de la 7 la 3. De asemenea,  s-a redus şi timpul de aşteptare, cu 50%. A fost eliminată taxa de export pentru nuci. O altă realizare menţionată este actualizarea informaţiilor despre antreprenori pe portalul www.date.gov.md.

Agenda pentru 2015 a Consiliului Economic al prim-ministrului include înregistrarea online a companiilor, aplicarea principiului „ghişeului unic” la înregistrare, eliminarea obligativităţii ştampilei etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.