Consiliul de Presă menţionează că orice faptă penală trebuie să fie pedepsită în cadrul legal şi nu prin metode de hărţuire la limita linşajului public. În acest context, instituţia de autoreglementare a mass-media din Republica Moldova îndeamnă jurnaliştii să promoveze dreptul oricărei persoane la un proces de judecată corect, indiferent de gravitatea faptei pe care se presupune că ar fi comis-o, transmite IPN.
Consiliul de Presă s-a autosesizat pe marginea unui material publicat de portalul www.moldova.org care prezintă scene de tratament umilitor şi degradant în raport cu un presupus infractor şi informaţii care duc la identificarea persoanei vizate. În urma notificării Consiliului de Presă, portalul a scos materialul de pe site. Totodată, Consiliul a constatat că textul respectiv a fost preluat integral de un alt portal informaţional www.hotnews.md, iar postul de televiziune REN TV Moldova a difuzat un reportaj în care a utilizat imagini cu scene de tratament degradant, aplicat unor presupuşi infractori.
Membrii Consiliului de Presă au constatat încălcarea de către instituţiile mass-media care au difuzat aceste materiale a principiului prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului persoanei la un act de justiţie corect. Prin difuzarea imaginilor cu umilirea publică a unui presupus infractor şi indicarea numelui şi a locului lui de muncă, sursele mass-media au stimulat exercitarea actului justiţiei în afara justiţiei şi linşajul public.
În materialele examinate apare un grup de activişti din Chişinău care se declară luptători împotriva pedofiliei. Prezentându-se drept minori, ei identifică presupuşi pedofili prin intermediul reţelelor de socializare, stabilesc întâlniri cu aceştia şi îi bat şi umilesc în diferite feluri. Membrii Consiliului de Presă au menţionat că acuzaţiile care se aduc acestor persoane sunt deosebit de grave şi aceste cazuri trebuie investigate de structurile de drept, iar persoanele care cunosc asemenea situaţii trebuie să le semnaleze poliţiei. „Jurnaliştii au obligaţia deontologică să promoveze şi să respecte drepturile omului, inclusiv dreptul la demnitate al oricărei persoane, chiar şi a presupuşilor infractori. În contextul acuzaţiilor grave care li se aduc, publicarea datelor care dezvăluie identitatea acestora le pune viaţa în pericol şi poate provoca acte de linşaj”, a spus Ludmila Andronic, preşedintele Consiliului de Presă.
În decizia adoptată, Consiliul de Presă a constatat încălcarea de către instituţiile mass-media vizate a prevederilor Codului Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova privind respectarea prezumţiei nevinovăţiei şi a dreptului la viaţă privată şi demnitate, solicitând expres să fie luate măsuri editoriale de corectare a încălcărilor deontologice prin retragerea materialelor sau redactarea acestora.