Consiliul de Presă atenţionează: faptele trebuie separate clar de opinii

Consiliul de Presă din Republica Moldova a atenţionat jurnaliştii şi colectivele redacţionale privind obligaţia deontologică de a face o distincţie clară între fapte şi opinii în ştiri. Atenţionarea a fost făcută în contextul examinării unei plângeri depuse de deputatul Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, împotriva postului privat de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Potrivit deputatului, într-un reportaj realizat de Jurnal TV de la o masă rotundă organizată de Comisia parlamentară de specialitate, i-au fost aduse învinuiri nefondate precum că ar apăra radiodifuzorii privaţi care nu vor să se conformeze deciziei Consiliului Coordonator al Audiovizualului de promovare a produsului audiovizual autohton. În plângerea depusă la Consiliul de Presă, Chiril Lucinschi a subliniat că informaţia prezentată de postul de televiziune are la bază secvenţe rupte din context şi relatează denaturat subiectul audierilor publice, în cadrul cărora el s-ar fi pronunţat pentru scutiri de impozite a posturilor de televiziune care promovează patrimoniul naţional. Deputatul respinge acuzaţiile postului de televiziune că ar fi promotor al concurenţei neloiale în audiovizual.

La solicitarea Consiliului de Presă, postul de televiziune Jurnal TV şi-a expus poziţia faţă de această plângere. În scrisoarea semnată de directorul general, Adrian Gâţu, se menţionează că postul de televiziune nu a admis derogări de la prevederile legale în vigoare sau de la Codul Deontologic al jurnalistului, iar nemulţumirea deputatului Chiril Lucinschi faţă de calitatea reportajului este neîntemeiată şi portă o tentă de imixtiune în libertatea editorială a postului de televiziune.

Analizând reportajul difuzat de Jurnal TV, membrii Consiliului de Presă nu au identificat încălcări grave ale normelor deontologice, constatând totuşi o abordare jurnalistică uşor dezechilibrată şi lipsa unei delimitări clare a faptelor de opinii, ceea ce afectează echilibrul ştirii şi le poate induce telespectatorilor convingerile personale ale autorilor materialului. Membrii Consiliului de Presă au mai specificat că este oportun să-i fie oferit dreptul la replică deputatului Chiril Lucinschi, dacă acesta va dori să facă anumite precizări în problema asigurării unui cadru de concurenţă loială pe piaţa audiovizualului. Oferirea dreptului la replică este o obligaţiune mai mult morală decât legală, au ţinut să remarce membrii Consiliului de Presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.