Consiliul de Presă a constatat încălcarea normelor deontologiei jurnalistice într-un articol ce vizează sistemul medical

După examinarea plângerii lui Oleg Crudu, director al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, împotriva portalului Realitatea.md, Consiliul de Presă a constatat încălcarea normelor deontologice la publicarea articolului: „Scrisoarea care bulversează: „Oamenii mor nu de COVID, ci din cauza unui sistem medical putred”. Istoria unei familii din Chișinău”. Consiliul a amintit că instituțiile mass-media au obligația să verifice informația înainte de publicare, dar și să solicite opinia tuturor părților relevante vizate într-un articol, transmite IPN.

Directorul Spitalului „Sfânta Treime” susține că titlul articolului, prin care se dă o apreciere întregului sistem medical în baza unor afirmații neverificate, este jignitor pentru medici și nu corespunde adevărului. Totodată, scrisoarea publicată prezintă doar opinia unei persoane terțe în raport cu cea vizată nemijlocit în material, iar această opinie este prezentată ca un fapt, chiar dacă nu a fost verificată.

La același subiect, Rodica Gramma, cosemnatară a plângerii, reprezentanta Republicii Moldova la Comitetul de Bioetică a Consiliului Europei, a spus că articolul pune la îndoială calitatea actului medical în cadrul unei instituții medicale, însă jurnaliștii nu au făcut niciun efort de verificare înainte de publicare. În opinia Rodicăi Gramma, faptul că, după publicarea articolului, redacția a cerut să discute direct cu medicii vizați pentru a le oferi explicații, reprezintă un abuz al statutului social al jurnalistului.

„Portalul a publicat îndoielile unor persoane fără studii medicale cu privire la diagnostic și deciziile medicale, în care medicii sunt acuzați direct de incompetență și sunt numiți „mincinoși” și „neoameni”. Este о opinie, pentru care portalul Realitatea.md își asumă responsabilitatea, făcând-o publică, fiind în „așteptarea sancțiunilor”, se mai spune în plângerea adresată Consiliului de Presă.

În replică, Dumitru Țîra, fondatorul Realitatea.md, a declarat că redacția a solicitat opinia administrației spitalului, care însă a făcut referire la o postare pe Facebook a Rodicăi Gramma, pe care redacția o consideră „oarecum instigatoare”. Articolul a fost publicat deoarece jurnaliștii au identificat că astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu are un protocol în cazurile de urgență a persoanelor suspecte de COVID-19, a menționat Dumitru Țîra.

Redactora-șefă a portalului, Elena Putregai, a precizat că redacția nu a avut intenția de a atenta la independența profesională a medicilor atunci când a vrut să discute direct cu aceștia, ci doar să le solicite opinia în legătură cu cele descrise în scrisoare, iar afirmațiile din această scrisoare nu pot fi verificate fără a avea acces la protocolul MSMPS privind infecția cu COVID-19.

După ce au ascultat opiniile părților în acest conflict și au evaluat articolul reclamat prin prisma prevederilor Codului deontologic al jurnalistului, Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, a spus că Realitatea.md a publicat o scrisoare fără a pune la îndoială informația colectată și nici nu a prezentat opiniile tuturor părților vizate în articol. Știrea a fost făcută dintr-o singură sursă, iar reacția spitalului a fost cerută doar după două ore de la publicarea articolului acuzator.

Astfel, Consiliul de Presă a constatat încălcarea de către redacția portalului a mai multor norme ale Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova ce țin de verificarea informației înainte de publicare, obligația jurnalistului de a pune la îndoială informația și de a prezenta opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Consiliul de Presă a recomandat instituției media să țină cont de aceste constatări-recomandări în scrierea următoarelor materiale jurnalistice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.