Consiliul Concurenței trebuie să facă ordine pe piața carburanților, expert

Modificările mai frecvente a prețurilor la produsele petroliere sunt un semnal bun, în condițiile în care la nivel internațional acestea sunt ajustate zilnic. Însă, dacă prețurile se schimbă la toți operatorii în aceeași proporție sau asemănător, acest lucru denotă că mecanismele concurențiale rămân ineficiente. De această părere este fostul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, expertul Victor Parlicov.

În opinia sa, revenirea la plafonarea prețurilor de către ANRE nu este o soluție în condițiile unei piețe concurențiale. Or, în acest domeniu trebuie să-și facă treaba Consiliul Concurenței, care trebuie să investigheze dacă nu cumva există acorduri de prețuri între petroliști, fapt ce reprezintă o încălcare directă și flagrantă a legii.

Solicitat de IPN să comenteze recenta scumpire, iar apoi ieftinirile la carburanți, Victor Parlicov a declarat că este o mișcare spre o direcție corectă. Potrivit lui, nu poți ține prețurile fixe cu lunile în condițiile în care cotațiile, cursul valutar și stocurile se schimbă zilnic. Cât despre intenția autorităților de a reveni la plafonarea prețurilor de către ANRE, Victor Parlicov a amintit că deputații care au introdus plafonarea, în 2016, au votat pentru revenirea la stabilirea prețurilor de către petroliști.

Expertul susține că plafonarea prețurilor de către ANRE nu era decât o iluzie de prețuri reglementate. Atunci când prețurile au început a crește la nivel mondial, s-a luat decizia de a renunța la plafon. Și aceasta pentru că ANRE trebuia să-și asume acea majorare de la panou. Atunci, s-au aplicat tot felul de tertipuri: ANRE majora prețurile, iar apoi Ministerul Economiei contesta majorarea în instanța, iar ultima suspenda hotărârea ANRE. Până la urmă, toată lumea încerca să se eschiveze de responsabilitatea pentru prețurile majorate, a menționat expertul.

Victor Parlicov consideră că petroliștii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru prețuri, iar responsabilii din domeniul concurenții să urmărească. Dacă există acord de prețuri, să aplice sancțiuni. Este suficientă o singură sancțiune, care se poate solda cu ruinarea operatorului, și atunci se va face ordine în acest domeniu, cerede fostul director ANRE.  

Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mici la carburanți. Benzina s-a ieftinit în medie cu 30 de bani, iar motorina și gazul lichefiat cu 30-40 de bani. Ieftinirile vin la aproape o săptămână de la scăderea prețurilor cu 20-25 de bani.

  • Victor Parlicov despre preturile la carburanti
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.