Consilierii municipali din capitală dezbat pe marginea includerii în ordinea de zi a propunerii de a aproba demiterea preşedintelui CMC
Consilierii municipali din capitală dezbat pe marginea includerii pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 3 martie, propunerea de a aproba, prin vot secret, demiterea preşedintelui Consiliului municipal Chişinău (CMC), Mihai Ghimpu. Iniţiativa aparţine consilierului Partidului Creştin Umanist, Oleg Onişcenco, care l-a acuzat pe Mihai Chimpu că nu este capabil să organizeze eficient activitatea CMC şi să creeze un echilibru între forţele politice care formează administraţia locală.
Împotriva propunerii s-au pronunţat mai multe fracţiuni. Preşedintele fracţiunii Alianţa „Moldova Noastră”, Pavel Caba a chemat aleşii locali să dea dovadă de bună înţelegere. Consilierul a reamintit că pe rol se afla un proces care examinează legalitatea numirii în funcţie a preşedintelui CMC. Potrivit sursei citate, nu este binevenită examinarea propunerii de demitere a lui Mihai Ghimpu, până în momentul în care instanţa se va pronunţa asupra cazului.
După o pauză de 10 minute, şi fracţiunea liberal-democrată a anunţat că nu va susţine propunerea, invocând că demiterea preşedintelui CMC va crea un haos şi mai mare în consiliu şi în întreg Chişinăul. Consilierul Partidului Democrat, Oazu Nantoi a comunicat că, deşi îl consideră vinovat pe Mihai Ghimpu de starea de lucruri în consiliu, nu va vota pentru demiterea lui, întrucât este vorba de o provocare a celor care doresc dezbinarea forţelor democrate din CMC.
Corina Fusu, preşedintele fracţiunii Partidului Liberal a făcut apel către colegii din alianţa majoritară rugându-i să respecte angajamentele anterioare de a păstra activ nucleul democratic din municipiu. Corina Fusu a trecut în revistă meritele lui Ghimpu şi a invocat un articol din Legea administraţi publice locale prin care preşedintele poate fi demis cu votul a două treimi dinte consilieri, la propunerea a cel puţin o treime dintre aleşi.
Consilierul din partea Mişcării social politice „Ravnopravie”, Valeri Climenco, a declarat că va susţine propunerea lui Oleg Onişcenco pentru că actualul preşedinte a CMC dă dovadă de impotenţă organizatorică. „Niciodată până acum, în nouă ani de când sunt consilier, nu a fost mai mare haos în CMC”, a declarat sursa citată.
Fracţiunea social-democrată a anunţat că nu va susţine condiţionat includerea în ordinea de zi şi aprobarea demiterii preşedintelui CMC. Preşedintele fracţiunii, Eduard Muşuc a cerut ca Mihai Ghimpu să se angajeze pe viitor să aibă un comportament echilibrat şi să prezinte în relaţia cu primarul capitalei poziţia tuturor fracţiunilor din consiliu şi nu a unui singur partid. Totodată, edilului i s-a cerut să manifeste un comportament ghidat de interesele cetăţenilor şi să nu pună în prioritate relaţiile de rubedenie. Social-democraţii mai pledează pentru aprobarea unui nou regulament de activitate a CMC care să prevadă implicit crearea unui birou permanent cu statut de organ consultativ, precum şi transferarea interpelărilor consilierilor pentru sfârşit de şedinţă. Muşuc a solicitat o pauză pentru discutarea condiţiilor înaintate, care a coincis cu pauza de masă a consilierilor.
La ora difuzării ştirii aleşii locali încă dezbăteau pe marginea chestiunii în cauză.