Consensul în Parlamentul European în ce privește Moldova va fi mai complicat, experți

Noua componență a Parlamentului European, formată după alegerile din 26 mai, va avea un cuvânt greu de spus asupra contribuțiilor oferite pentru statele din Parteneriatul Estic din care face parte și Republica Moldova. Totodată, deciziile care privesc PaE vor fi mai dificil de luat în urma scrutinului europarlamentar. Opiniile au fost expuse în cadrul unei conferințe internaționale cu privire la rezultatele alegerilor în PE și procesul de europenizare a Republicii Moldova, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.

Iulian Groza, director executiv al IPRE, a declarat că perioada actuală este una tumultoasă, dar care, în schimb, oferă și multe oportunități. „Cu siguranță, alegerile europarlamentare sunt foarte importante nu numai pentru discuțiile din interiorul UE, ci vor avea un impact și asupra politicii externe a UE asupra Parteneriatului Estic și, sperăm noi, și asupra evoluției din Republica Moldova”, a spus Iulian Groza.

Potrivit organizatorilor, la eveniment participă experți din mai multe țări europene – Olanda, Austria Germania – aceștia fiind la Chișinău într-o vizită de studiu prin care să cunoască și să înțeleagă realitățile din Republica Moldova.

„Alegerile europarlamentare vor avea un impact important asupra relației UE cu Republica Moldova. Noua structură a Parlamentului European va avea un cuvânt greu de spus asupra contribuțiilor oferite pentru această regiune, inclusiv pentru Republica Moldova. Pe o dimensiune mai îngustă, luând în calcul prezența deputaților români în PE, cel puțin aceștia vor manifesta un interes sporit pentru Republica Moldova”, a declarat Mihai Mogîldea, expert asociat IPRE.

Prezent la eveniment, Florent Marciacq, secretar general adjunct la Centrul Austro-Francez pentru Cooperare în Europa, a spus că Parlamentul European este una din instituțiile responsabile de politica externă, respectiv Parteneriatul Estic. „Ținând cont că, în urma alegerilor, în Parlamentul European vor fi mai multe forțe politice cu o pondere importantă – actualmente sunt patru grupuri politice care e posibil să formeze noua majoritate parlamentară – deciziile ce vizează Parteneriatul Estic, respectiv Republica Moldova, vor fi luate în comun de aceste forțe. Negocierile pe această regiune vor fi mai dificile și influențate de ideile  promovate de fiecare formațiune politică în parte și va fi mai complicat de găsit un consens”, a notat Florent Marciacq.

La importanța alegerilor europarlamentare pentru Republica Moldova s-a referit și Daniela Morari, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. „Va fi schimbată conducerea instituțiilor europene și este importantă viziunea și poziția noii arhitecturi europene față de Parteneriatul Estic, implicit față de Republica Moldova”, a declarat Daniela Morari.

Potrivit oficialei MAEIE, autoritățile monitorizează toate procesele care au loc la nivelul Parlamentului European, și, ulterior, înțelegând care vor fi rezultatele, se va încerca consolidarea cooperării cu toate instituțiile UE.

  • mihai mogildea despre impactul alegerilor europarlamentare.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE