Consecinţele crizei bancare vor fi recuperate mult timp, experţi

Mai multe probleme de sistem au dus la necesitatea de a lichida trei bănci comerciale şi plasarea altor trei sub supraveghere specială. Criza din sistemul bancar moldovenesc a provocat devalorizarea monedei naţionale, creşterea inflaţiei şi a deficitului bugetar. Consecinţele crizei pot fi recuperate, dar va dura, şi trebuie implementate acţiuni urgente, mai ales că încrederea populaţiei în sistemul bancar este în scădere. Opinii în acest sens au fost enunţate în cadrul unei conferinţe de presă la IPN desfăşurate de Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Adrian Lupuşor, directorul executiv al Expert-Grup, a menţionat că, împreună cu colegii săi, a elaborat un studiu privind criza bancară şi au fost constatate cauzele principale care au provocat-o. „Avem trei bănci care se află în proces de lichidare, încă trei bănci şi mai importante sunt în regim de supraveghere specială. În 2015, drept rezultat al crizei, s-a devalorizat cu 25% moneda naţională. Aceasta a dus la creşterea inflaţiei la două cifre, economia este estimat că va scădea cu 1%, iar procedura de recuperare a recesiunii economice ar putea dura”, a menţionat expertul.

Adrian Lupuşor a subliniat că deficitul bugetar a crescut la 4% din PIB. Încrederea în sectorul bancar a scăzut drastic, doar 16% din populaţie are încredere sau o oarecare încredere în bănci. Pentru comparaţie, în 2014, nivelul de încredere era dublu. Expert-Grup insistă că acestea necesită intervenţii urgente şi recomandă adoptarea unui plan de redresare.

Alexandru Fală, director de program la Expert-Grup, a spus că anul trecut s-a redus soldul depozitelor în lei. „În a a doua jumătate a anului 2015 soldul depozitelor în lei a scăzut ceea ce se explică prin deprecierea monedei naţionale şi orientarea spre depozitelor în valută. Dar şi depozitele în valută sunt în scădere. În descreştere este şi activitatea de creditare. În condiţiile economice mai grele şi în contextul unei politici monetare mai dure activitatea de creditare se diminuează”, a explicat economistul.

Potrivit lui Alexandru Fală, acum se observă că băncile au necesităţi mai mari de lichidităţi şi sunt nevoite să le procure de la Banca Naţională. Or, până în 2015, aceasta nu era caracteristic sistemului bancar din Republica Moldova. De obicei BNM se împrumuta de la băncile comerciale.

„Ca rezultat al intrării în proces de lichidare a trei bănci s-a produs o concentrare a activelor, care se află în mare parte la alte trei bănci, şi aceasta trebuie de analizat de instituţiile statului deoarece poartă anumite riscuri. Dacă nu vor fi făcute anumite modificări legislative şi intervenţii ar putea apărea noi tranzacţii dubioase. Totodată băncile se pot pomeni într-o criză de a avea lichidităţi”, a explicat economistul.

Expert-Grup se angajează să monitorizeze acţiunile autorităţilor orientate spre stabilizarea sectorului bancar şi prevenirea crizelor similare pe viitor.

  • adrian lupusor despre cauzele crizei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE