„Pretenția ex-președintelui PSRM, Igor Dodon, de a forja etapizat viitoarele victorii ale PSRM după schema lui Mahatma Gandhi este doar o glumă nereușită…”
---
Igor Dodon și Mahatma Gandhi...
Cel de al XVII-lea congres al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat victoria formațiunii, care urmează să aibă loc..., cândva. Optimismul izvorăște din citarea lui Mahatma Gandhi de către liderul formațiunii, Igor Dodon, care de-a lungul carierei sale politice ar fi parcurs trei etape asemănătoare, fiind: a) ignorat; b) luat în derâdere; c) atras în lupte crâncene. În mod logic, și cea de a patra etapă a carierei lui Igor Dodon ar trebui să fie asemănătoare cu cea a lui Mahatma Gandhi – încununarea cu laurii victoriei.
Nu este întâmplător că liderul PSRM își atribuie sieși etapele biografiei lui Mahatma Gandhi. De aceea, în astfel de circumstanțe, se cere o parcurgere succintă a etapelor din biografie politică a lui Igor Dodon, pentru a ne convinge că pretențiile sale sunt justificate:
- în 2005, la vârsta fragedă de doar 30 de ani, Igor Dodon a fost găsit de scouts-ii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și promovat în funcția de viceministru al economiei, apoi în cea de ministru și prim-viceprim-ministru, iar ulterior și în funcția de deputat în Parlament, din partea PCRM. Astfel, e dificil de înțeles când ar fi fost ignorat domnul Dodon. Dimpotrivă, a fost promovat nu doar de înalții demnitari moldoveni, ci și de cei străini. Însuși Vladimir Putin a pozat alături de Igor Dodon pentru un billboard la alegerile parlamentare din 2014. De atunci, Putin i-a devenit un fel de idol, cărui îi datorează relansarea carierei sale politice și căruia i se închină fără noimă;
- în 2011 a încălcat jurământul dat PCRM, trădând formațiunea, care din broker la bursă l-a făcut ministru. Este adevărat că, după trădarea PCRM, a fost luat în derâdere de foștii colegi, care l-au etichetat drept testor, pentru că s-a angajat să-i testeze calitățile de statalist candidatului Alianței pentru integrare Europeană (AIE) la funcția de șef al statului. Evident, testul a fost un succes absolut, care i-a asigurat AIE prelungirea mandatului pentru încă 7 ani, perioadă în care s-a reușit: explorarea la turații maxime a laundromat-ul, devalorizarea sistemului bancar, concesionarea aeroportului etc;
- lupta în care ar fi fost atras, invocată de Igor Dodon a fost, de fapt, o imitare în vederea remunerării sale pentru serviciile de testor. Alegerea directă a șefului statului a fost aranjată, în 2014, prin intermediul manipulărilor Curții Constituționale, la comanda coordonatorului executiv al guvernării, Vlad Plahotniuc. Accederea lui Igor Dodon în funcția de președinte, în 2016, a fost, de asemenea, opera lui Plahotniuc, care și-a utilizat propriul media-holding și un contingent de emigranți sirieni pentru asigurarea victoriei. Dovadă că Vlad Plahotniuc i-a fost mentor lui Igor Dodon (vezi video) servește și tutuirea celui din urmă de către primul, în timp ce șeful statului i se adresează Dumneavoastră celui care a capturat statul.
Din cele menționate mai sus, putem desprinde că îndrăzneala lui Igor Dodon de a se compara cu Mahatma Gandhi este nu doar o lipsă de modestie, ci e dovada unei impertinențe dificil de imaginat.
Farmecul copleșitor al glumelor lui Vladimir Putin
Întrebarea este - de ce s-a aventurat, totuși, liderul PSRM să se compare cu Mahatma Gandhi? Există un singur răspuns plauzibil – pentru a-l imita pe binefăcătorul său, adică pe președintele rus Vladimir Putin. Acesta din urmă s-a remarcat în 2007, în preajma summit-ului G8, când declarase că după moartea lui Mahatma Gandhi nici nu prea are cu cine discuta. Zece ani mai târziu, după anexarea Crimeii și incitarea la război în Donbass, Vladimir Putin a declarat că a glumit, când s-a referit la dialogul virtual cu Mahatma Gandhi.
E lesne de înțeles că și liderul PSRM, Igor Dodon, a glumit a la Putin, atunci când și-a comparat propria carieră politică cu cea a lui Mahatma Gandhi. Dacă tot e așa de glumeț, poate Igor Dodon ar mai încerca o glumă, imitându-l și pe Mahatma Gandhi, scriindu-i lui Vladimir Putin, în contextul concentrării masive a trupelor rusești la hotarul cu Ucraina și cerându-i să nu admită vreun război în regiune. Doar Mahatma Gandhi i-a scris două scrisori lui Hitler, în 1940, îndemnându-l să fie responsabil și să evite începerea războiului. În acest context, liderul PSRM are o oportunitate inedită de a se asemăna măcar în ceva cu Mahatma Gandhi. Dar putem paria că nu va risca s-o facă, ascunzându-se sub paravanul glumiților nevinovate.
O altă glumă a liderului PSRM este că la congresul al XVII-lea al formațiunii s-a referit la victoriile formațiunii sale, cele din trecut și cele ce urmează. În acest context, ne amintim că și congresul al XVII-lea la Partidului Bolșevic din URSS a fost proclamat Congres al învingătorilor, care ulterior a fost redenumit Congresul celor împușcați, întrucât mai bine de o jumătate din delegați au devenit victime ale Marii terori, declanșate în 1937. Comparația nu e lipsită de temei, căci în ajunul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, liderul PSRM l-a vizitat pe Alexandr Lukașenco, elogiindu-l pentru că, după ce a falsificat rezultatele alegerilor prezidențiale din august 2020, s-a răfuit crunt cu oponenții săi politici, instaurând o adevărată teroare în Belarus. În acest context, liderul PSRM a exclamat – ne-ați dat un exemplu! Iată ce surse de inspirație are liderului PSRM pe fundalul condamnării „dictaturii galbene” a actualei guvernări a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Concluzii
Congresul al XVII-lea al PSRM, desfășurat la 18 decembrie 2021, a fost o mare decepție. Nu e clar de ce a fost necesară convocarea acestuia. Congresul nu a analizat cauzele înfrângerilor răsunătoare ale formațiunii din ultimul an – pierderea alegerilor prezidențiale, parlamentare, municipale de la Bălți, precum și scorul foarte modest la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei.
Haosul ideologic din cadrul PSRM este rezultatul imitării partidelor puterii din Rusia. În mai puțin de un an de zile, PSRM a schimbat trei programe politice – a renunțat inițial la programul bazat pe doctrina democrației sociale, apoi a renunțat la programul bazat pe doctrina conservatorismului social, iar actualmente și-a adoptat un nou program cu titulatura „Echitate! Statalitate! Dezvoltare!”. Acesta din urmă este ținut, deocamdată, în secret, dar, judecând după titulatură, este puțin probabil să conțină idei noi neutilizate și neșifonate deja.
Congresul PSRM a stabilit principala sarcină a formațiunii – unificarea tuturor forțelor patriotice sănătoase din societate, care sunt dispuse să se opună dictaturii galbene, impusă și susținută din exterior. În acest sens, PSRM vede necesitatea creării unei mișcări naționale de protest (MNP), care i-ar uni pe toți cei care nu sunt de acord cu regimul actual și care sunt gata să i se opună. Astfel, PSRM, de fapt, răspunde pozitiv la apelul Partidului Șor privind crearea Frontului Salvării Naționale (FSN).
Indiferent de denumirea viitoarei coaliții protestatare – MNP sau FSN, aceasta mișcare sau front ar avea nevoie de un lider puternic și credibil. Ilan Șor este unul dintre principalii beneficiari și executant al furtului miliardului. Liderul PCRM, octogenarul Vladimir Voronin, nu se potrivește în calitatea de lider protestatar, acesta mai degrabă cedează ceea ce deține, decât cucerește, așa cum s-a întâmplat în 2009. În aceste circumstanțe, este dificil de înțeles decizia congresului PSRM de a modifica statutul, în sensul renunțării la funcția de președinte al formațiunii, în favoarea unei conduceri colective a unui Comitet Executiv, cu alegerea prin rotație a secretarului acestui comitet. Învingătorii nu procedează așa, ei nu diluează responsabilitățile în momentele critice ale luptei pe fronturile salvării naționale.
Pretenția ex-președintelui PSRM, Igor Dodon, de a forja etapizat viitoarele victorii ale PSRM după schema lui Mahatma Gandhi este doar o glumă nereușită. Ne-am convins că etapele biografilor politice ale celor doi comparați se deosebesc în mod cardinal. Respectiv, ultima etapă din biografia politică a lui Mahatma Gandhi este atingerea statutului de lider național al Indiei și reper moral recunoscut în întreaga lume. Pe de altă parte, ultima etapă a biografiei politice a lui Igor Dodon este cea de președinte de onoare al PSRM. Drama constă în faptul că onoarea respectivă este cam șifonată de trădările și compromisurile compromițătoare pe care le-a comis. De fapt, nu există absolut nicio asemănare între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Dovadă e și faptul că ultimul a fost un vegetarian principial, iar primul e un carnivor înrăit, care n-a ezitat să se antreneze în seducerea jurnaliștii cu tușonka.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed