Conflictul transnistrean trebuie rezolvat odată cu problemele de securitate regională, Igor Boţan

Rezolvarea problemelor de securitate regională create de criza din Ucraina trebuie să aducă soluţii şi pentru conflictul transnistrean care continuă deja de peste 20 de ani. În această situaţie Moldova ar trebuie să coopereze cu alte state pentru a găsi o soluţie din criza ucraineană. Despre aceasta a vorbit expertul Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, la dezbaterea cu tema: „Relaţiile moldo-ucrainene în noile condiţii geopolitice şi de securitate regională”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Igor Boţan a spus că fiecare criză reprezintă un nou început, iar ca rezultat al crizei Ucraina a primit o susţinere internaţională puternică. Acum Uniunea Europeană are un interes mare să rezolve criza din Ucraina, mai ales în contextul livrărilor de gaze naturale din Rusia. Plus la aceasta, această criză a scos în evidenţă necesitatea ca UE şi regiunea în care se află Republica Moldova să se gândească la securitatea energetică.

Expertul spune că, dacă se va acţiona corect, atunci această tragedie din Ucraina ar putea servi drept motiv pentru reconstruirea societăţii ucraineşti. Potrivit lui, Rusia a fost un fel de pol de atracţie regională, dar pentru că, prin acţiunile acesteia, a fost distrus sistemul de securitate existent, ucrainenii au de ales: fie să contribuie la crearea unui nou sistem de securitate, fie să încerce reabilitarea celui de până acum.

Directorul executiv „ADEPT” crede că, pentru crearea unui nou sistem, trebuie cheltuit mult timp şi multă energie. Însă, indiferent de decizia luată, trebuie şi Moldova să se includă în realizarea acesteia pentru a rezolva propriul conflict – cel transnistrean.

Igor Boţan a specificat că, după alegerea noului preşedinte ucrainean, se observă o consolidare a elitelor care au înţeles că în ţară nu va mai fi ca până la criză. În acelaşi timp, se observă că în alte părţi ale Ucrainei situaţia degenerează. Iar în acest caz Rusia ar trebui să acţioneze pentru a tempera spiritele şi a nu admite noi tragedii în Ucraina. Igor Boţan spune că, din păcate, Rusia nu manifestă încă un interes spre a tempera situaţia, iar populaţia din regiune va putea fi liniştită doar atunci când vor veni semnale de calm, în primul rând, de la Kremlin.

Dezbaterea cu tema: „Relaţiile moldo-ucrainene în noile condiţii geopolitice şi de securitate regională” este a 31-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”organizat de IPN, în parteneriat cu Radio Moldova, şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.