Conflictul interpretărilor și ultimele evoluții ale pandemiei în Moldova. Op-Ed de Ala Tocarciuc

„Interpretarea corectă a situației și a informațiilor prezentate o să permită multor oameni să decidă corect în această situație.”
---

Presupun, că v-ați jucat în copilărie de-a telefonul stricat? Telefonul stricat genera multiple momente hazlii, datorită interpretărilor diferite. Noi toți suntem diferiți, și auzind aceiași informație o să o interpretăm diferit.

Am decis să scriu acest material despre hermeneutică, ceia ce din limba greacă înseamnă a a interpreta sau a tălmăci unele texte. Denumirea derivă de la numele zeului grec Hermes, mesagerul zeilor și interpretul ordinelor lui Zeus.

Foarte multe conflicte în societatea noastră sunt determinate de interpretare diferită a unor informații. În condițiile curgerii necontenite a narativului digital, interpretarea corectă este extrem de importantă. Eu aș denumi multe din conflictele actuale drept conflicte ale interpretărilor.

O să încerc să explic conflictul interpretărilor pe exemple din pandemie, ca să putem interpreta corect datele și informațiile prezentate. Interpretarea corectă este vitală pentru elaborarea deciziilor și transmiterea informațiilor corecte.


Subiectul pandemiei nu ne lipsește din ultimele știri și primele pagini de ziare de mai multe luni. Ultimele zile mai multe persoane întrebau ce se întâmplă la noi cu pandemia, oare chiar avem noroc să cedeze virusul? Mai multe interpretări deviate au apărut pe rețelele de socializare, și am observat chiar o relaxare și pe stradă, și la sala de sport, unde merg.

Ce se întâmplă?

Geografic, Moldova este situată în emisfera de Nord, și aici acum este toamnă deja. Virusul se răspândește mai bine dacă temperaturile scad. Asta nu înseamnă, că el nu se răspândește și în alte condiții. La frig el trăiește mai mult și trece mai ușor de la om la om.

Oamenii au început să petreacă mai mult timp în case și spații închise. Contactele frecvente și de durată contribuie la răspândirea necontrolată a virusului.

Printre persoanele, care au contactat virusul, aproximativ 80% , majoritatea tineri, o să fie purtători asimptomatici. Alte 20% o să aibă simptome de la medii spre grave și o să ajungă la medicii de familie, iar 5% o să ajungă la terapie intensivă. Noi nu-i vedem pe acei 80% la medici de familie, la medicină de urgență. Dar ei sunt printre noi și transmit virusul necontrolat.

Noi, aici în Moldova nu am întreprins nimic esențial, care să oprească acum virusul. Numai o carantină totală ar putea opri avalanșa de îmbolnăviri acum, ceia ce nu este aplicat.

Noi, aici în Moldova nu am atins nivelul de 60% de imunitate de grup, fapt care poate ar schimba situația și ar reduce presiunea pe sistemul medical. Nici vaccin contra COVID-19 nu avem încă accesibil.

Noi nu am început să testăm mai mult, ca să vedem numărul real de bolnavi. Nu putem vorbi de o „casodemie”, un fenomen remarcat în țările cu capacități de testare largi. Nici cei cu simptome, care întrunesc definiția de caz nu sunt testați, decât peste 4-5 zile după adresare la medic.

Pentru prevenirea sau tratamentul virusului nu a fost încă inventat nimic. Toate vaccinurile și medicamentele sunt în fază de cercetare încă.

Majoritatea țărilor din Europa se confruntă cu o creștere mare de cazuri noi de COVID-19, au început să aplice restricții mai dure și stări de urgență pentru următoarele trei luni.

Vecinii noștri au trecut prin experiențe similare recent și au anumite consecințe. Alegerile locale din România din 27 septembrie au înmulțit la trei numărul de cazuri noi și au colorat țara în roșu în mai puțin de trei săptămâni. Alegerile locale din Ucraina din 25 octombrie au înregistrat o prezență la vot de numai 37%. Mulți experți au remarcat impactul pandemiei și o diminuare a numărului de votanți cu aproximativ 10%.

Se cere o interpretare corectă a informațiilor

Nu putem afirma că cifrele în scădere sunt incorecte. A scăzut numărul de teste efectuate și respectiv este mai mic și numărul de cazuri pozitive noi. Avem o scădere a numărului de cazuri pozitive confirmate prin testare. Asta nu înseamnă că pandemia bate în retragere. Pandemia în Moldova se accelerează ca și în alte țări din Europa. Riscul de a contacta virusul crește în fiecare zi. Virusul a devenit mai contagios și mai rezistent.

Factologic, nu avem nicio precondiție care să ne permită să considerăm pandemia în scădere aici. În concluzie, ar fi să scriem, că vedem doar un colț din tabloul real. Cum interpretăm noi însă tablou integral, pentru ce urmări ar fi bine să ne pregătim, este important să știm.

Alegerile în condiții de pandemie

Alegerile prezidențiale vor fi organizate și desfășurate în câteva zile. Pandemia nu este o barieră pentru acest eveniment acum, nici dacă numărul zilnic de cazuri ar fi peste 1000.

Cei care intenționează să vină la vot o să se echipeze cu mască, mănuși, pix, și o să vină la secția de votare. Membrii comisiilor electorale o să își facă meseria ca și în alți ani. Doar că acum o să fie cu viziere, măști, mănuși, și unii mai norocoși, poate și cu îmbrăcăminte de protecție de unică folosință.

Dacă neglijăm masurile simple de precauție, riscăm să ne colorăm în roșu înainte de turul doi, preconizat pentru 15 noiembrie. Virusul nu este la curent cu alegerile noastre.

Interpretarea corectă a situației și a informațiilor prezentate o să permită multor oameni să decidă corect în această situație.

Repetarea este mama cunoștințelor

În Moldova oamenii vârstnici sunt mai puțin instituționalizați, stau în zone rurale pe la casele lor, și asta a fost pentru noi un factor protector în această pandemie. Acum ei vor veni la sectoarele de votare și se vor expune pericolului. Pentru diminuarea riscului, anume acestor oameni ar fi bine să li se ofere mască și mănuși la intrare în secția de votare, precum și instruire la ieșire și decontaminare controlată. Vă mai aduceți aminte istoriile despre infectarea medicilor la dezechiparea incorectă? Le putem evita acum cu alegătorii de vârsta a treia.

Activitățile comunitare și mobilizarea de voluntari ar putea ajuta la executarea acestor funcții. Sunt studenții de la diverse instituții superioare, care pot fi mobilizați la astfel de activități.

Celor sănătoși și creduli în diferite scheme de profilaxie COVID-19, aș recomanda să nu primească medicamente în exces. Aceiași vitamina C poate aduce daune, dacă este primită în doze mari pe durate lungi de timp. Alimentare corectă, somn suficient, activități fizice zilnice, sunt suficiente să păstrați sănătatea.

Celor, care deja au ajuns infectați, le scriu un mesaj scurt: contactați medicul de familie și evitați autotratamentul. Nu e bine să interpretați diverse recomandări din rețele socială drept panacee și să le aplicați pe propriul organism. Poate fi grav și consecințele pot fi dramatice, dacă pierdeți timp.

Ne așteaptă o creștere mare de cazuri noi de COVID-19 în următoarele luni. Asta este inevitabil și este în afara controlului nostru personal. Fiecare dintre noi, însă, poate evita infectarea, dacă se protejează individual. Noi nu avem medicamente încă împotriva acestui virus, dar avem masca de protecție. Și asta deja este un avantaj major și un instrument de oprire a virusului, dacă o purtăm corect.

Alegerea de a interpreta corect informațiile ne aparține fiecăruia dintre noi!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.