Conflictul dintre Chișinău și Tiraspol este ridicol din toate punctele de vedere, opinii

Conflictul dintre Chișinău și Tiraspol este ridicol din toate punctele de vedere. Orice politician și conducător își dă foarte bine seama că în anul 1992 a existat un conflict între Republica Moldova și Federația Rusă. Declarația în acest sens a fost făcută de fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Astăzi regimul de la Tiraspol, așa cum a fost și până acum, este o marionetă condusă de la Moscova și care nu este de sine stătător, nu este liber în decizii”, spune Ion Leahu.

Referitor la declarația profesorului rus pe probleme de securitate, Alexei Fenenko, despre faptul că nu exclude conflicte militare în regiunea transnistreană între Rusia și NATO, Ion Leahu afirmă că expertul atenționează că acest conflict ar putea fi între Rusia și NATO pentru că Moldova, din punctul de vedere al Rusiei, este o republică cu un regim care alunecă tot mai evident spre NATO. „Actualmente, Moscova este aceea care a ajuns la concluzia că situația a ajuns la conflict”, susține colonelul.

Istoricul și analistul Ruslan Șevcenco menționează că această declarație a expertului rus este un răspuns la cererea guvernării de la Chișinău privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene. În opinia lui, acest lucru se face pentru a argumenta necesitatea păstrării contingentului rusesc, pentru a-i convinge pe toți că Republica Moldova pregătește un conflict militar, că Rusia va fi nevoită să riposteze, că războiul este inevitabil.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.