Confederaţia Sindicatelor din Moldova este supărată pe “Solidaritate” că n-o susţine în acţiunile de protest
Confederaţia Sindicatelor din Moldova (CSRM) este supărată pe cea de-a doua mişcare sindicală din Moldova – “Solidaritate”, pentru faptul că n-o susţine în acţiunile de protest împotriva neîndeplinirii de către stat a Legii salarizării de la 1 ianuarie curent.
Preşedintele CSRM, Petru Chiriac a declarat pentru Info-Prim Neo că „Solidaritate” nu a acceptat din start ideea organizării protestelor în masă. „Guvernul nu a purtat tratative cu CSRM, în componenţa căreia intră sindicatele din învăţământ, ci cu „Solidaritate” care nu are nici o legătură cu angajaţii din această ramură”, spune Chiriac.
Întrebat dacă acest fapt nu va determina CSRM să renunţe la ideea reunificării mişcării sindicale din Moldova, Petru Chiriac a declarat că această chestiune va fi discutată o şedinţă în plen a CSRM. „Trebuie să ne determinăm locul în general în societate, să spunem lucrurilor pe nume, cine ce prezintă şi cui slujeşte: poporului, partidului, Guvernului sau altor formaţiuni politice”, a menţionat Chiriac.
Cele două mişcări sindicale din R. Moldova au anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că ar putea să fuzioneze într-o organizaţie sindicală unitară. Potrivit sindicaliştilor, astfel de acţiuni vor permite sindicatelor să se consolideze într-o organizaţie puternică pentru a colabora eficient cu partenerii sociali - Patronatele şi Guvernul.
Petru Chiriac a declarat anterior pentru Info-Prim Neo că actul fuziunii ar putea dura în timp, în funcţie de consensul la care se va ajunge la elaborarea proiectelor de documente necesare, inclusiv la respectarea drepturilor omului muncii, drepturilor sindicale, la independenţa şi democraţia sindicatelor.
În timp ce „Solidaritatea” susţine că s-a detaşat, în 2000, de CSRM din cauza unor implicaţii dubioase financiare ale liderilor de atunci ai mişcării sindicale, CSRM susţine că noua mişcare sindicală a fost creată pentru a dezbina mişcarea sindicală din R. Moldova şi a susţine Partidul comuniştilor ajuns la putere.
„Solidaritatea” numără în prezent peste 400 mii de membri şi are 28 de sindicate ramurale. În acelaşi timp, CSRM are 300 de mii de membri sindicali şi 7 sindicate ramurale, inclusiv majoritatea membrilor de sindicat din învăţământ, medicină şi micul business.
-
isa 21.02.07 chiriac suparat pe solidaritate.mp3
- 0