Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare către românii de pretutindeni, cu ocazia Zilei Naționale a României. „Dragă Românie, de ziua ta, îți doresc să rămâi puternică și generoasă. Să fii o voce distinctă în lume și în Europa unită, și un model de țară pentru care democrația și bunăstarea oamenilor sunt fundamentale. Să mergem spre viitor împreună”, a scris Maia Sandu pe Facebook, transmite IPN.
Șefa statului a mulțumit României pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-a făcut și le va face împreună cu Republica Moldova. „Ne leagă trecutul istoric, ne leagă cultura comună și limba română, iar în față avem un viitor care poate să ne apropie și mai mult. O vom face prin oamenii care și-au găsit rostul pe o parte ori alta a Prutului, prin investiții reciproce, prin drumuri și poduri”, a declarat Maia Sandu.
Și premierul Natalia Gavrilița a transmis urări de bine tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Ea a remarcat că de Ziua Națională a României se celebrează înțelegerea, ajutorul reciproc și legăturile istorice care unesc destinele celor două țări. „Mă bucur să trăiesc într-o epocă în care construim poduri, conexiuni energetice, gazoducte și viitor european acolo unde anterior era sârmă ghimpată și înstrăinare. Sper să organizăm cât mai curând ședința comună a guvernelor și să accelerăm proiectele de care au nevoie cetățenii celor două țări”, a scris Natalia Gavrilița pe Facebook.
Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a adresat președinților celor două Camere ale Parlamentului României. În numele Parlamentului Republicii Moldova și al său personal, a felicitat întregul popor român și i-a transmis urări de pace și bunăstare.
„Am plăcerea să constat că schimbul activ de vizite la cel mai înalt nivel a dat un nou impuls parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România, care confirmă angajamentul comun pentru extinderea colaborării în toate domeniile prioritare de activitate. Totodată, sunt ferm convins că eforturile noastre concertate pe dimensiunea parlamentară, precum și desfășurarea unor acțiuni și proiecte concrete, bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie vor contribui plenar la consolidarea cooperării privilegiate dintre țările noastre”, a menționat Igor Grosu. Igor Grosu și-a exprimat deplina convingere că dorința comună de susținere și colaborare dintre Republica Moldova și România, precum și impulsionarea dialogului dintre forurile legislative vor servi drept piloni durabili în vederea asigurării stabilității și bunăstării ambelor state.
Ziua de 1 decembrie a fost adoptată drept Zi Națională și sărbătoare publică în România printr-o lege din 31 iulie 1990, promulgată de președintele României de atunci, Ion Iliescu, și publicată în Monitorul Oficial la 1 august 1990.