Condiţiile climaterice ar putea influenţa creşterea ratei inflaţiei
Condiţiile climaterice ar putea influenţa creşterea ratei inflaţiei, spun experţii care consideră că, în R. Moldova, inflaţia are mai degrabă un caracter sezonier care se manifestă, cu precădere, în perioadele ianuarie-aprilie şi august-octombrie al fiecărui an. Acest fenomen este legat de dependenţa sporită a economiei autohtone de agricultură, de dominanţa crescândă a importurilor, cât şi de pieţele de desfacere.
Expertul centrului analitic „Expert-Grup”, Alexandru Gamanjii, spune că analiza ratei inflaţiei în perioada ianuarie-mai 2007 şi tendinţele pentru a doua jumătate a anului denotă că prognozele Guvernului, BNM şi FMI pot să se adeverească. Guvernul şi Banca Naţională au prognozat pentru acest an o inflaţie de până la 10%, comparativ cu 14,1% în anul 2006, în timp ce FMI prognozează pentru acelaşi an o rată de 10,5%. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în R. Moldova în luna mai curent rata inflaţiei a constituit 0,9%, iar cumulativ în perioada ianuarie-mai inflaţia s-a apropiat de 4%.
Totuşi, evoluţiile viitoare ale ratei inflaţiei vor depinde de tendinţele din lunile următoare: dacă va fi înregistrat fenomenul deflaţiei, atunci limita de 10% ar putea fi respectată. Dacă însă, din cauza condiţiilor climaterice extrem de nefavorabile inflaţia va continua să crească în perioada estivală (cum a fost în 2004), limita de 10% va fi depăşită.
În acelaşi timp, expertul consideră destul de straniu că în condiţiile diminuării producţiei industriale, în special la întreprinderile vinicole (de ex., reducerea de 3 ori a exportului de vinuri în Belarus în primul trimestru) şi respectiv, al numărului angajaţilor, precum şi a încetinirii ritmurilor de creştere economică, rata inflaţiei rămâne moderată.
Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie raportul leu/dolar şi leu/euro menţinut la un nivel scăzut. Conform estimărilor noastre, cursul real de schimb ar trebui să constituie circa 16-17 lei pentru un dolar şi 22-23 lei pentru euro. Rata de schimb valutar se stabileşte ca rezultat al interacţiunii cererii şi ofertei de valută străină. Pentru R. Moldova oferta de valută provine din export, banii remişi de emigranţi, investiţiile străine şi asistenţa oficială externă. Cererea de valută o constituie cheltuielile pentru import. În linii mari, cursul leu/dolar trebuie să reflecte raportul dintre nivelul preţurilor din ţară şi exterior, respectându-se echilibrul dintre puterea de cumpărare internă şi externă a mijlocului de plată respectiv. Asupra parităţii puterii de cumpărare influenţează toate modificările preţurilor. Adică, inflaţia sau deflaţia trebuie să modifice cursul de schimb valutar, susţine expertul centrului analitic „Expert-Grup”, Alexandru Gamanjii.