Concursul „Cel mai performant culinar” a demonstrat măiestria şi talentul culinarilor moldoveni
Asociaţia pentru Artă Culinară din R. Moldova a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute Concursul profesional „Cel mai performant culinar”. Concursul a avut loc în incinta SA „Aeroport Catering”, activitatea căreia constă în pregătirea şi deservirea cu hrană a pasagerilor la bordul aeronavelor.
Concursul a avut drept obiective prezentarea realizărilor, măiestriei şi talentului în arta culinară a bucătarilor şi cofetarilor, confirmarea competitivităţii în aplicarea inovaţiilor tehnologice, organizarea performantă a deservirii, contribuirea la renaşterea şi dezvotarea tradiţiilor bucătăriei naţionale.
Rezultatele participanţilor au fost apreciate pentru prima dată conform criteriilor şi principiilor Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor de Bucătari (WACS). La aprecierea articolelor şi pieselor de concurs juriul a ţinut cont de aspectul artistic, componenţa bucatelor, respectarea cerinţelor şi timpului stabilit pentru preparare, organizarea locului de lucru, respectarea procesului tehnologic şi măiestria în prezentare. Fiecare participant a preparat câte trei feluri de bucate: gustări reci, bucate calde de banchet şi deserturi. Câştigătorii concursului, 7 la număr, au primit medalii, premii băneşti şi cadouri de preţ, iar participanţii la concurs - diplome pentru măiestrie profesională.
Comisia de evaluare a apreciat în special expoziţia personală a bucătarului Galina Pălitu, sub genericul „Reţetele bunicii mele”, în cadrul căreia au fost prezentate cele mai străvechi bucate tradiţionale moldoveneşti. Juriul a apreciat cu medalia de Gradul I tortul “Moldova”, autoarea căruia, Elena Creţu, a dat dovadă de fantezie şi măiestrie profesională. De asemenea, brutarul Liuba Petcu a organizat o expoziţie personală a pâinii de sărbătoare.
Preşedintele Asociaţiei pentru Artă Culinară, Simion Boran a declarat pentru Info-Prim Neo că apreciază înalt susţinerea SA „Aeroport Catering”, care este preocupată de perfecţionarea bucătarilor care vin în contact direct cu oaspeţii ţării. De asltfel, primele contacte ale oaspeţilor care ne vizitează ţara sunt prin intermediul experienţei gastronomice oferite de “Aeroport Catering”, ca prin pas în cunoaşterea vieţii şi obiceiurilor poporului moldav, a mai spus sursa citată.