Conceptul de securitate naţională trebuie revizuit, IPP

Legislația Republicii Moldova are nevoie de completări pentru a fi în concordanță cu principiile globale privind securitatea națională și dreptul la informare. Totodată, publicul trebuie să participe la procesul de adoptare şi revizuire a procedurilor privind secretizarea. Sugestiile vin de la experţii Institutului de Politici Publice prezentate în „Raportul de compatibilitate a legislației Republicii Moldova cu Principiile globale privind securitatea națională și dreptul la informare”, transmite IPN.

Experții recomandă definirea precisă a conceptului de securitate națională în legile Republicii Moldova şi definirea mai clară a categoriilor de informații pentru care să nu fie restricționat accesul în caz de stare de urgență, război. Ei atenționează asupra transparenței scăzute în procesul de aprobare a unor reglementări interne și lipsa unei proceduri conforme practicilor internaționale pentru contestarea deciziilor de secretizare a unor acte.

Totodată, raportul relevă faptul că în Moldova nu există prevederi legale care să reglementeze obligativitatea desecretizării unor informații după expirarea termenelor stabilite. O lacună este și lipsa obligativității motivării clare a refuzurilor de a prezenta informații pe motiv că ar fi secret de stat.

Pe parcursul analizei, experții au depistat lipsa totală a practicii de protejare a dezvăluirilor publice. În acest sens, se recomandă stabilirea la nivel legal a unor astfel de practici, când unele instituții sau angajații acestora pot sesiza organele de monitorizare sau opinia publică în cazul unor abuzuri.

Studiul a fost elaborat la inițiativa și cu susținerea financiară a Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.