Concedierea necondiţionată a persoanelor care au atins vârsta de pensionare constituie o încălcare a drepturilor omului, susţin experţii
Mai mulţi specialişti şi experţi de nivel naţional apreciază drept încălcare flagrantă a drepturilor omului modificările operate recent de Parlament în legislaţie, care prevăd care prevăd concedierea necondiţionată a persoanelor ce au atins vârsta de pensionare.
O asemenea normă atentează direct la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, consfinţite inclusiv prin Constituţia ţării, care garantează dreptul la muncă, susţine Inspectorul principal al Muncii, Dumitru Stăvilă. El se arată revoltat de faptul că angajaţii ce ating vârsta de pensionare sunt puse pe aceeaşi treaptă cu criminalii şi cu persoanele decedate. Dumitru Stăvilă consideră că aceasta este o modalitate de a “scăpa de persoane nedorite” fără mare bătaie de cap, fără a efectua atestarea cadrelor sau fotografierea zilei de muncă. Sursa citată susţine că limitarea accesului la muncă a acestei categorii de persoane va provoca dezmăţul angajatorilor şi teama persoanelor de vârstă prepensionară de a intra în dezgraţia şefului. El este sigur că asupra acestei legi trebuie să se pronunţe Curtea Constituţională şi că ar avea câştig de cauză orice persoană care ar sesiza instanţa de judecată privind încălcarea prevederilor art. 13 al Codului muncii “”Prioritatea tratatelor, convenţiilor, acordurilor şi altor acte internaţionale”, la care R.Moldova este parte, precum şi ale Declaraţiei Drepturilor Omului.
De aceeaşi părere este şi Preşedintele Comitetului Helsinkii din RM, Ştefan Urâtu, care a declarat pentru Info-Prim Neo, că modificările respective “sunt o încălcare a drepturilor omului la muncă şi la sursa de existenţă în condiţiile în care pensia este mult mai mică decât minimul necesar pentru supravieţuire.”
Ştefan Urâtu este sigur că excluderea forţată din câmpul muncii a pensionarilor nu poate fi explicată prin eliberarea locurilor de muncă pentru tineri. „Statul trebuie să se îngrijească de cei tineri prin deschiderea unor noi locuri de muncă, adecvate studiilor şi cu un cuantum de remunerare ce le-ar permite tinerilor un trai decent”. Urâtu susţine că eventualele concedieri forţate ar prezenta interes la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, sugerând că specialiştii Comitetului Helsinki sunt gata să ofere asistenţă persoanelor care vor căuta dreptate la CEDO.
La rândul său, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Muncii în R. Moldova, Ala Lipciu, a declarat reporterului Info-Prim Neo, că modificările recente ar putea face parte din politicile sociale care pun în situaţi prioritare persoanele cu vârstă aptă de muncă, care, la moment, sunt nevoite să caute un loc de muncă peste hotare. Pe de altă parte, spune Ala Lipciu, statul trebuie să garanteze o pensie decentă pentru ca aceşti oameni să nu dorească să continue activitatea. Sursa citată crede că cei nemulţumiţi ar trebui să caute susţinere la sindicatele, obligate să le apere drepturile.
Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, Leonid Cerescu spune la aceeaşi temă că „nici un patron care ţine la întreprinderea sa nu va concedia un salariat apt de muncă şi cu experienţă impunătoare”. El consideră că explicaţia modificărilor operate în legislaţie are tangenţe cu promovarea unor interese în debarasarea de angajaţii neloiali şi în acordarea unor drepturi mari angajatorilor.
Potrivit modificărilor operate în Codul muncii, persoanele care ating vârsta de pensie vor fi eliberate, necondiţionat, din ziua în care au atins această vârstă. Totodată, persoanele respective pot fi pot fi angajate în bază de contract pe o durată de până la 2 ani.
Modificările au intrat în vigoare la 2 iunie curent, odată cu publicarea în Monitorul oficial.