Colectivul profesoral, elevii și părinții le cer autorităților centrale să reevalueze procesul de reorganizare a Instituției Publice Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani prin fuziune cu Colegiul Pedagogic din Bălți, astfel încât instituția din Lipcani să poată continua activitatea fără a opri procesul de admitere pentru anul 2024. Lansarea proiectului de fuziune în consultări publice a provocat un val de nemulțumiri în comunitatea școlară. Conducerea colegiului, reprezentată de directorul Daniela Didic, a atras atenția asupra potențialelor consecințe negative ale reorganizării instituției pentru personalul școlii, expunând riscul ca unii să rămână fără locuri de muncă, precum și impactul asupra accesului elevilor la educație.
„Avem în instituție circa 50 de angajați care vor rămâne fără un post de muncă. Și elevii vor suferi consecințe ca urmare a fuzionării, nu vor avea unde să plece la școală pentru că cea mai nordică instituție, amplasată la 130 de kilometri, cum se prevede în proiect fuzionarea, este foarte departe. Nu toți părinții, nu toți elevii își permit deplasarea la Bălți pentru a-și continua studiileˮ, a spus directorul colegiului în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
De 60 de ani, instituția pregătește cadre în domeniul pedagogiei și a serviciilor de secretariat. Cu diploma și calificarea obținută, elevii se pot încadra ușor în câmpul muncii. Anul trecut, dintr-o grupă cu 24 de absolvenți s-au încadrat în câmpul muncii 18 persoane. Absolvenții și-au găsit de muncă aproape de casă și au devenit contribuabili la bugetul țării, a remarcat Daniela Didic.
Consiliul raional Briceni nu este fondator al colegiului, dar nu poate rămâne nepăsător față de situația prin care trece această instituție de învățământ care se află pe teritoriul raionului Briceni, a menționat președinte raionului, Dorin Pavaloi. Funcționarul împărtășește îngrijorările că procesul de fuziune va avea impact negativ asupra colectivului profesoral și al elevilor. Până să fie lansat un astfel de proces de reorganizare, se cer consultări la nivel local. Autoritățile locale trebuie să aplece urechea la ceea ce zic profesorii, părinții și elevii care frecventează instituția de învățământ.
Daniela Cebotari, contabila-șefă a colegiului, spune că și acum situația nu este ușoară pentru unii elevi care reușesc să achite numai în rate taxele de studii. Cheltuielile le vor crește dacă vor fi nevoiți să parcurgă distanța de 130 de kilometri până la Bălți. Costurile de întreținere la Bălți sunt mari, iar mulți dintre părinți nu admit ideea să-și lase copiii la studii atat de departe de casă.
Primarul orașului Lipcani, Evghenii Dumenco, este îngrijorat de faptul că 250 de copii care frecventează colegiul vor fi nevoiți să părăsească orașul. Evghenii Dumenco a solicitat ca instituția să continue să funcționeze, cu statutul pe care îl au în prezent.
Tatiana Guțan, profesoare, spune că nu va fi ușor să-și găsească un loc nou de muncă. În calitate de mamă a copiilor care frecventează colegiul din Lipcani, Tatiana Guțan a spus că părinții din mediul rural nu au posibilitatea să-și întrețină financiar copiii la Chișinău sau la Bălți la studii și a solicitat ministerului de profil să nu îi priveze copiii de dreptul de a învăța aproape de casă.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.