Comunitatea OSCE a condamnat intenţia regimului separatist de la Tiraspol de a organiza un aşa-zis referendum
Comunitatea OSCE a condamnat, în cadrul Consiliului Permanent desfăşurat la 18 iulie, intenţia regimului separatist de la Tiraspol de a organiza un aşa-zis referendum privind viitorul regiunii transnistrene. În acest sens, Uniunea Europeană, SUA, statele membre ale GUAM, precum şi R. Moldova au declarat că acest referendum ilegal nu va fi recunoscut în sine, precum nu vor fi recunoscute nici rezultatele acestuia.
Într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene se menţionează că UE a dezaprobat decizia unilaterală a conducerii de la Tiraspol, menţionând că aceasta nu va face decât să complice procesul de soluţionare a conflictului. UE a chemat Tiraspolul să adopte o atitudine constructivă şi să revină fără precondiţii la procesul de negocieri în formatul „5+2”.
SUA au calificat intenţia Tiraspolului ca fiind neserioasă şi a cerut Rusiei să denunţe public aşa-zisul referendum dacă doreşte să fie considerată un mediator neutru în conflictul transnistrean. Statele Unite au chemat Federaţia Rusă să-şi retragă forţele militare din regiunea transnistreană întru îndeplinirea angajamentelor asumate la Istanbul.
Statele GUAM au calificat decizia respectivă a administraţiei de la Tiraspol ca fiind unilaterală şi venind în contradicţie cu normele şi standardele internaţionale, precum şi cu însuşi scopul procesului de negocieri. GUAM a atras din nou atenţia comunităţii internaţionale asupra lipsei instituţiilor democratice şi prezenţei forţelor militare străine în regiune. Reafirmând că nu vor recunoaşte sub nici o formă rezultatele unui astfel de referendum, statele GUAM au reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a RM.
R. Moldova a condamnat, în unison cu actorii-cheie ai procesului internaţional, decizia anticonstituţională a regimului separatist de la Tiraspol şi a subliniat că acest pseudo-referendum nu va putea fi recunoscut. Chişinăul a declarat că va califica orice încercare de a sprijini, monitoriza sau recunoaşte acest referendum ilegal ca fiind o imixtiune în afacerile interne ale RM. Acesta şi-a reiterat solicitarea de a transforma aşa-zisa operaţiune de pacificare din regiunea transnistreană într-o misiune multinaţională cu mandat internaţional până la sfârşitul acestui an, se mai spune în comunicat.
În acelaşi timp, presa rusă anunţă că reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse la OSCE, Alexei Borodavkin, a declarat, în cadrul Reuniunii, că Rusia nu este de acord cu afirmaţiile că referendumul planificat este „provocator” şi „neserios”. Potrivit oficialului rus, această acţiune trebuie privită ca un replică la ultimele evoluţii în problema transnistreană.
Marţi, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din Duma de Stat a Rusiei, Konstantin Kosaciov, a declarat, la Moscova, ca "legitimitatea referendumului nu va putea fi contestată în cazul în care se va desfăşura transparent şi democratic", precizând că observatorii ruşi vor monitoriza procesele electorale din Transnistria, indiferent dacă aceasta place sau nu Chişinăului sau Occidentului. "Contează doar invitaţia din partea Tiraspolului", a precizat oficialul rus.
Autorităţile de la Tiraspol au anunţat recent că referendumul se va desfăşura la 17 septembrie. Întrebările la care ar urma să răspundă locuitorii din regiune sunt: "Pledaţi pentru realipirea Transnistriei la RM?" sau "Doriţi ca Transnistria să adere la Federaţia Rusa?"
Preşedintele RM Vladimir Voronin, precum şi un şir de organizaţii internaţionale au declarat că referendumul din Transnistria nu va avea nici o legitimitate, dat fiind că urmează a fi organizat de un regim clandestin într-o zona ocupată militar de armata rusească şi în condiţiile în care, în regiune, lipsesc cu desăvârşire condiţiile pentru un exerciţiu electoral democratic.