Manualul Istoria românilor și universală pentru clasa XII-a nu reflectă corect crimele împotriva umanității comise în Basarabia și Transnistria, fapt care contravine declarației Parlamentului din anul 2016. Este evident că acest manual nu doar dezinformează elevii, dar și încalcă legislația Republicii Moldova și angajamentele internaționale. O spun reprezentanții Comunității Evreiești din Republica Moldova, care îi cer Ministerului Educației și Cercetării să retragă acest manual și să asigure că orice material educațional respectă adevărul istoric și cadrul legal al țării.
Într-o conferință de presă la IPN, Aliona Grossu, directoarea Comunității Evreiești din Moldova, a declarat că în anul 2016, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Declarația care recunoaște concluziile Raportului final adoptat de Comisia internațională prezidată de Elie Wiesel. Au fost operate modificări legislative, prin care a fost interzisă categoric nerecunoașterea Holocaustului, minimizarea lui sau eroizarea naziștilor.
„Memoria Holocaustului nu este negociabilă. Orice tentativă de distorsionare a istoriei trebuie respinsă ferm, iar noi ca societate avem datoria morală și legală să ne asigurăm că lecțiile trecutului sunt predate corect generațiilor viitoare”, a menționat Aliona Grossu.
Potrivit lui Grossu, în demersul adresat Ministerului Educației și reprezentantului special pentru politicile memoriei și combaterea antisemitismului din Moldova, s-a propus ca Institutul „Elie Wiesel” să fie implicat în avizarea acestui manual. Ulterior, institutul poate veni cu recomandări pentru conținut, fiind una dintre instituțiile principale la care ar trebui să se facă referință atunci când se dorește un material calitativ pentru elevi.
Președintele Comunității Evreiești din Moldova, Alexander Bilinkis, a declarat că manualul a stârnit numeroase reacții în rândul activiștilor, precum și al politicienilor, în momentul în care conținutul a devenit cunoscut. Comunitatea, însă, a așteptat să se exprime public doar după obținerea unei analize din partea instituțiilor internaționale.
Întrebat despre declarația ministrului educației, Dan Perciun, Alexander Bilinkis a precizat că aceasta ar semăna mai degrabă cu o reacție la conferința anunțată de ei. Potrivit lui, e salutabilă intenția de a face o recenzie, dar Comunitatea Evreiască a solicitat deja expertiză internațională.
Reprezentanții Comunității Evreiești consideră că, fără a subestima opinia experților de la „Yad Vashem”, Memorialul Victimelor Holocaustului, la care face trimitere ministrul, este necesară expertiza Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!